Mats Fredriksson,
medlem i grupperna Fem i en Fiat, Drahk von Trip, textförfattare, gitarrist m m

Du har nu signerat en cdskiva med Drahk von Trip (se bild), vad minns du från denna inspelning?
Det är en skiva med inriktning på psykedelisk rock. Gruppen Drahk von Trip som är ett Malmöband existerar fortfarande. Det var en inspelning där vi repade intensivt och som sedan spelades in under en helg i en studio som heter Gula Studion belägen i Malmö. Påföljande lördag så gjorde vi pålägget plus mixen. Skivan spelades in för tvår år sedan. Vi var nöjda med resultatet. Bolaget som gav ut skivan heter Transsubstans Record. .Skivorna såldes via nätet.

.Vilka grupper har du medverkat i under åren?
Fem i en Fiat var en grupp som fanns för en tio år sedan. Vi har träffats någon gång under åren och kört lite spelningar vilket så klart är jätteroligt. Förutom att jag sjunger i gruppen så spelar jag även gitarr. I ungdomens år spelade jag med i grupper som Pest, vilka vi spelade in en singel med, gruppen Hemliga Sjuan och så gruppen Herr och Fru Gud. Nu är jag då med i gruppen Drakh von Trip där det då är lite psykedelisk rock som gäller.

 Kan du nämna några artister som du spelat med under åren?
Det har mestadels blivit spel i ovanstående grupper. Har dock varit på väg att testa som trubadur, men det har än så länge inte blivit av. Men vem vet, kanske får ni se mig som en trubadur framöver.

Trelleborg, har du besökt denna stad någon gång?
Vi har som idag då spelat med Fem i Fiat här i i Smygehuk någon gång tidigare. Kanske kan vi spela för er musikförening någon gång framöver?

Är där någon artist eller grupp som influerat dig i din musikkarriär?
Det finns så klart en del artister, Genesis är något av gamla husgudar för mig. Har som många andra influerats av 60 talsmusiken då med Beatles i spetsen. Neil Young och XTC vill jag också nämna i detta sammanhang.

Någon grupp/artist du vill nämna som något av favorit?
Förutom grupperna och artisterna som då influerat mig så finns det en del nya grupper som jag gillar och som är spännande. Fick en skiva av Johnny med gruppen Decembernists, en riktigt bra platta. Radiohead som jag även sett är också ett band jag gillar.

 Någon artist du tycker vi i RIFFET skall arbeta på för att få till Trelleborg?
Peps Persson är en artist som alltid går hem. Sedan kommer vi i Fem i en Fiat gärna och spelar och varför då inte i en pubmiljö!

 Vad ligger på skivtallriken?
Det är en Beatles platta som spelas för tillfället, denna musik håller alltid.

En stor musikupplevelse som du vill nämna?
Gentle Giant som jag såg i Lund 1976 var en minnesrik konsert. Det var rent ut en fantastisk konsert man bytte instrument stup i ett bl a använde man sig av cello så det blev lite kammarmusik emellanåt. En annan konsert jag vill nämna är Radiohead som jag såg i vintras. Ett dynamiskt band med spännande musik och bra låtar.

Något projekt du skulle vilja starta upp?
Vi, Johnny, Stiffe och jag, har diskuterat att göra något ihop. Ett XTC coverband som vi då skulle lägga lite krut på under ett år. Andra idéer är att vi skulle spela in låtar och sedan använda oss av gästmusiker t ex om vi skulle lägga till lite fiol i någon låt. Vi får se vad som händer.

Vi i Riffet tackar dig, Mats, och skall arbeta för någon eller några spelningar i Trelleborg. Fem i en Fiat kan säkert vara något för Riffet. Vi vill också passa på att tacka Fem i en Fiat för en trevlig kväll på Sveriges sydligaste udde, underhålland och värmande musik vilket behövdes denna blåsiga kväll.

 Peter

PS Håll ögonen öppna kanske kan vi anordna något med Fem i Fiat i våra kontakter med Bengt på Tre Lyktor.