Cristoffer Rosenberg
som den 5 mars spelar blues på
Tre Lyktor med bandet Moneymakers

Kan du berätta lite om den skiva du just nu signerat?
Ja, det är en skiva som vi har spelat in i en studio i Önneköp under en dag. Vi spelade in fem eller sex låter och mixade det hela på en dag vilket är väldigt kort tid. Vi har med Torbjörn ”Tobbe” Ottosson på munspel som gästartist vilket vi kände passar väldigt bra in i vårt sound och vi kommer att ha med Tobbe (när han har möjlighet) ute på gig som gästartist också.

Er grupp Moneymakers är kanske inte så känd av oss alla kan du ge oss lite bakgrund till gruppen och hur länge har ni spelat ihop? Jesper Schönbeck och Göran Ekström är arbetskollegor och snackade tidigt om att spela ihop. Göran hoppade in ett band som Jesper spelade i och med årens lopp har det nu slutat med att det som finns kvar av de projektet nu bara var Jesper och Göran. Jag spelar i ett band som heter Bluesfabriken som Jesper och Göran har varit och sett ute ett par gånger och dessutom är Jesper min morbror så lite på den vägen är det att jag nu spelar med dem. Trummisen, Christer Liljekvist är en klasskompis till Göran som på äldre dar kom i kontakt och vipps så hade vi en trummis. Detta är en väldigt nedbantad version av verkligheten men för att ge en liten uppfattning om hur det kom till så blir det så. Vi har spelat tillsammans så sedan början på 2007 (reserverar mig för att jag kan ha fel)

Är blues något som ligger dig speciellt varmt om hjärtat?
Blues är för mig egentligen inte bara musik utan en mötesplattform, en sorts plattform där man kommunicerar med musiker och publik genom sitt instrument. Låter flummigt men för mig är det vad det handlar om. Jag uttrycker nått när jag spelar på min gitarr och vi tillsammans som grupp skapar nått som bara existerar här och nu
om man inte spelar in det) det är därför jag älskar Live musik. Blues Jam är nått som jag har varit på i stort sätt sedan 2003 en gång i veckan och ibland två gånger i veckan när förutsättningarna fanns. Det är fantastiskt eftersom du vet aldrig vad som kommer att spelas eller hur det framförs eftersom det har aldrig gjorts förut om det är ett riktigt Jam. Jag var på ett av mina bästa jam inne i Köpenhamn under jazzfestivalen på Mojo Bluesbar med två kvinnliga bekanta och det är hela förloppet under dagen med att strosa och dricka bajer som senare avslutas med ett jam som varar långt in på nattkröken som gjorde just det till det bästa!

Vilka artister/grupper har inspirerat dig i ditt spelande?
Från början till nu:
Jimi Hendrix
Stevie Ray Vaughn
Doyle Bramhall II
Joe Bonamassa
John Mayer

Det som knyter samman dessa musiker förutom deras bländande spel är gitarren, en Fender Stratocaster! Ljudet går inte med ord att beskriva. Deras spel genom detta instrument slutar inte att ge mig gåshud fast jag har hört deras fraseringar och licks om och om igen! Sen inspireras jag givetvis av flummiga saker som livet, kärleken, sorgen och ångesten mm.

Några favoritartister/grupper?
Just nu lyssnar jag mycket på John Mayer Trio. Jag är periodare. Jag går in och ut i perioder. Stevie Ray Vaughn är han jag mest återkommer till eftersom jag älskar hans Texas Power Blues… Bonamassa är också nämnvärd i dessa sammanhang, han har ju en så bländande teknik som ändå innehåller ton och känsla vilket jag saknar hos Gary Moore, Yngwie Malmsteen, Stevie Vai. Nu kommer jag säkert att bli ifrågasatt men det är upp till betraktaren att avgöra, Vad som är bra eller dåligt!

Vad ligger på skivtallriken just nu?
Förutom det som ovan nämnts är det faktiskt så att jag har bara en DVD spelare som jag lyssnar och tittar genom och där ligger nu Eric Claptons Crossroads Festival 2007. Jag tycker väldigt mycket om Musik DVD som format eftersom jag är väldigt kär i Live-framträdandet, jag vill se vad/hur det spelas när det låter!

Kan du nämna tre bra låtar?
Little Wing, Jimi Hendrix
Gravity, John Mayer
Blues Deluxe, Joe Bonamassa

Ni spelar den 5 mars på Tre Lyktor, har ni spelat i  Trelleborg förut?Nej, det har vi inte så det ska bli riktigt spännande. Vi har snackat om just detta giget nu de senaste repet och alla är supersugna och laddade vilket är extra gött för då vet jag att alla ger ”gadden” som Göran brukar uttrycka det! Det ska verkligen bli skitskoj och jag hoppas vi skapar en super go´ kväll tillsammans med publiken som kommer och lyssnar!

Kan du nämna någon artist/grupp som vi i Riffet skall arbeta för att ta hit till Trelleborg?
Bluesfabriken, mitt andra band som har en liten återförening detta år!

Vi i Riffet tackar dig Cristoffer för denna intervju och önskar er lycka till på Tre Lyktor den 5 mars

Intervju gjord av
Peter Frank