Helén Laestadius
som den 28 april tillsammans gruppen Motsols hälsas välkommen till Trelleborg för en konsert på Kulturhuset. Ett arrangemang med Musikföreningen Riffet i samarbete med ABF Trelleborg

Du har nu signerat en cd kan du berätta lite om denna skiva? Det är en cd med sju spår där vi framför sju av Moa Martinsons dikter som jag tonsatt och som arrangerats av mina musiker Petra Kvist och Mac Robertson. Jag ville dokumentera materialet som ju i grunden är litterärt för att kunna föra det vidare och sälja på spelningar osv.

Gruppen Motsols framför som jag förstår tolkningar av Moa Martinsson vilket låter väldigt intressant, kan du berätta lite mer om detta ? Moa Martinson är ju en av våra mest folkkära arbetarförfattare och brukar räknas till den s.k. statarskolan i litteraturen tillsammans med Ivar Lo-Johansson och Jan Fridegård. Moa skrev många romaner men faktiskt bara en diktsamling, Motsols, som kom ut 1937. Jag har velat tonsätta dessa vackra och ofta vemodiga texter för att de visar en annan sida hos Moa än den som kommer fram i romanerna. I romanerna står hon på barrikaderna och ”gjuter mod i sina klass kvinnor”, som hon själv uttryckte det. I dikterna framträder en Moa som inte alltid vågar tro på sig själv, som lider av klasskomplex och det faktum att hon aldrig riktigt erkändes i de ”fina litterära salongerna”. Där finns saknaden efter barnen som hon förlorade. Men blicken för de små och svaga lyser igenom också i dikterna.

Finns det andra artister som ni tolkat eller kommer att tolka framöver? Inget som är aktuellt just nu. Jag valde Moa för att hon berörde mig och för att hon inte är tonsatt tidigare, frånsett en dikt som tonsatts av Gunnar Edander. Framöver kommer jag återigen att framföra mina alldeles egna visor vilket jag inte gjort på några år nu, men det blir inte tillsammans med Motsols. Vi kör bara Moa.

Är det någon artist /grupp som inspirerat dig i ditt spelande ? Ingen specifik men jag lyssnar en del på folkmusik och har också tagit sånglektioner för en folksångerska, så de influenserna finns i Moa-sångerna. Moa var ju själv förtjust i att spela, både dragspel och gitarr och sonen Olle spelade fiol. Jag har försökt ta hänsyn till detta när jag gjorde tonsättningarna och fantiserat kring vad Moa skulle ha tyckt om. Moas barnbarn Harriet som hört sångerna uppskattar dem mycket och kunde berätta för mig bakgrunden till vissa av dikterna. Det var mycket inspirerande!

Har du någon speciell favoritartister/grupp ? Jag tycker om trubadurer som Stefan Sundström och Lars Winnerbäck, folksångerskor som Lena Willemark men också lite mer jazzbetonad musik som Suzanne Vega. Jag lyssnar också gärna på visor. Både gamla hederliga och nyskrivna visor.

Vad ligger på skivtallriken just nu ? Jag tror det är ”Daugava” av Winnerbäck …

Kan du nämna tre stycken bra låtar, dvs låtar som enligt dig är de tre bästa som gjorts? Sånt är ju jättesvårt att svara på. Jag kan nämna tre bra låtar men om det är de bästa som gjorts vet jag inte. Det finns ju så många bra låtskrivare. De tre jag kommer att tänka på nu är ”Mammas sång” av Björn Eidsvåg, ”Elegi” av Lars Winnerbäck och ”The queen and the soldier” av Suzanne Vega. Det är åtminstone sånger som berör mig på något sätt. Om du frågar imorgon svarar jag nog något annat.

Har ni några fler konserter framöver med er grupp Motsols? Vi spelar på Statarmuseet i Torup den 17/5 kl. 14 och på Visfestivalen i Västersjön den 4/7. Man kan få mer info på vår hemsida www.myspace.com/moamartinson

 Vad kan vi förvänta oss på Kulturhuset i Trelleborg? Jag har ju tre duktiga musiker med mig som verkligen kan göra fantastisk musik av Moas dikter. Vi har fått ett tillskott i gruppen i form av gitarristen Per Lundahl. Mellan låtarna kommer jag också att berätta lite om Moa, framförallt om hennes poesi, så det blir en blandning av musikalisk och litterär afton.

 Kan du nämna någon artist/grupp som vi i Riffet skall arbeta för att ta hit till Trelleborg? Folksångerskan Anna Elwing med sin duo Vandrande Visor.

Vi i Riffet tackar dig Helén för denna intervju och ser framåt den spelning som nu är bokad på Kulturhuset i Trelleborg den 28 april. Vi hälsar också all publik hjärtligt välkomna.

Intervju gjord av

Peter Frank