Homesick Mac

som på Smyge Jazz och Blues festival gjorde ett uppskattat och bejublat framträdande då han verkligen visade sin kärlek till bluesmusiken

Homesick Mac, du har nu signerat en cdskiva som vi gärna vill veta lite mer om? "Leaving" är min andra solo-CD som kom ut 2003 och den heter inte så utan anledning. Jag kände att det var dags att spela mer av mitt eget material, så jag har tre instrumentala låtar och två med sång. Leaving betydde att jag ville göra annat än country-blues eller folk, Chicago blues och alla de andra stilarna
som jag spelade under så många år.
Mitt nästa projekt kommer att vara nästan bara eget material och då säkert i samarbete med kollegor som känner likadant...

Du har spelat gitarr sedan 15 års åldern, hur tycker du att utvecklingen gått framåt fram till dagens datum, din egen och i övrigt? Det har hänt enormt mycket jämfört med tiden t.ex. 1975 när jag började spela. I f.d. Jugoslavien där jag växte upp så fanns inget läromaterial för annat än klassisk musik eller pop, så när jag ville spela något av Bob Dylan, Neil Young eller Simon & Garfunkel, så var det bara mina egna öron som jag kunde använda. Jag lärde mig första ackord av en granne som har redan spelat i ca 10 år och så var det, lära på gehör och slita sönder en massa skivor. Jag lyssnade på licks 10, 20 gånger och försökte spela dem, filade och slipade olika tekniker osv. När jag fastnade för blues ca 1980 så köpte jag alltid två ex av samma LP - en att lära från och som slets sönder efter ett par månader, och en att verkligen _ha_ i samlingen. Sedan hjälpte mycket också till ett par gamla kasettbandspelare jag köpte och lyssnade på hela dagarna.

Jag är väldigt glad över den fantastiska tekniska utvecklingen med böcker, instruktions-DVDs, en massa gitarrworkshops som nu anordnas i hela världen, ett enormt utbud på YouTube där man kan verkligen se vad och hur duktiga gitarrister gör osv.

Din kärlek till bluesen kan man inte ta miste om när vi nu fått chansen att lyssna på dig såväl på Tre Lyktor som här på Smyge bluesfestival. Är det blues som gäller för hela slanten När det handlar om liveframträdanden så handlar det om ett blandat program - allt inom ramen för "roots music". Det är fortfarande min grej och jag njuter av varenda ton jag får spela.

På Tre Lyktor hade du med ett band och nu här i Smyge så kör du ensam, största skillnaden i att framträda ensam på scen? Skillnaden är i att ett soloframträdande innebär hela ansvaret för komp, sång, att spela lite solo, sköta dynamiken osv. Med bandet är det samspelet med Mats Bengtsson (piano) och Per Melin (trummor) som tillåter improvisation där vi kan "bitas" musikaliskt, improvisera på ett annat sätt än nar jag är ensam på scen. Med dessa ärade kollegor som har skaffat en enorm erfarenhet under sina år i t.ex. WilmerX, Nationalteatern, Björn Afzelius band... så är det en "ge och ta" situation som gäller. Vi repar inte utan improviserar direkt på scenen, vi kastar oss in i låtar och tar dem vart vi än känner för -för stunden.

Är det någon artist /grupp som inspirerat dig i ditt spelande ? Vi kan börja med tidig Bob Dylan, Paul Simon, sedan var det Brownie McGhee & Sonny Terry, Bo Carter, Big Bill Broonzy, Blind Lemon, Charlie Patton, man kan säga hela den gamla garden från 20- och 30-talet. Det gick vidare till Muddy Waters och Chicago Blues, 50- och 60-tals blues både akustisk och elektrisk osv. På senare år njuter jag väldigt mycket av att lyssna på Muddy Waters "Plantation Recordings" från 1941, det var innan han flyttade till Chicago och började spela elektriskt.

Har du någon speciell favoritartister/grupp som du gärna lyssnar på ? Jag är lite fast i gammal 20- och 30-tals blues och folk, tidig country... det är det jag alltid återkommer till, vad jag än lyssnar för stunden. Det finns en hel del fantastiska musiker nuförtiden, tillgängligheten och utbudet är enorm, men det blir ändå den gamla stilen som jag landar på.

Vad ligger på skivtallriken just nu ? Låt mig se... Derek Trucks, John Miller (fingerstyle jazz och bues), Delmore Brothers från 30-talet, Doc Watson....

Kan du nämna tre stycken riktigt bra blueslåtar, dvs låtar som enligt dig är de tre bästa som gjorts? Nej, tyvärr (skrattar högt!!), det hade varit orättvist mot så många fantastiska låtar...

 Någon grupp/artist som du skulle kunna rekommendera till nästa års Bluesfestival i Smyge? Sven Zetterberg, absolut bäste man "around"

 Vi i Riffet tackar dig Homesick Mac för dels spelningen på Smyge Jazz och bluesfestival i Smyge 2009 och dels för denna intervju. Vi önskar dig samtidigt all lycka till med bluesen framöver, hoppas att vi ses igen.

Intervju gjord av

Peter Frank