Stefan Richter

som på Riffets höstfest i oktober 2009 bjöd på god och uppskattad ”dansmusik” tillsammans med sitt band Snapshot. Stefan är också aktuell med en nyinspelad cd ”On a mission”

Stiffe, du har nu signerat din nya cdskiva som vi gärna vill veta lite mer om? Har sen jag var 14-15 år suttit hemma och spelat in, när jag nu kommit över 50-strecket var det hög tid att göra min första fullängdare. Har massor av material, egentligen till flera plattor. Men det får bli framöver. Det som är extra kul är att man engagerar kompisar som också verkar till att tycka det är roligt. Det är en rätt hisnande känsla när du sitter med en 12-16 kanaler som skall trixas ihop till ett hörbart slutresultat. Där är mycket att lära sig arrangemang,eq,reverb,delay,kompr/limiter,mastring, osv. Men jag lär mig hela tiden.

Jag fastnade själv för låten ”I´ll never let you down” där ditt gitarrspel kommer fram på ett briljant sätt. Har du någon egen favoritlåt på skivan? ”Easygoin” gillar jag, samt ”Resting Day”, där du skall tänka dig att du ligger på rygg och tittar på måsarna och molnen en fin sommardag nere vid stranden. aaahh jag längtar redan till nästa sommar. Nu har vi 5 mörka sega månader framför oss, som för övrig låten ”Dark” handlar om.

Snapshot är ett av dina band nu för tiden, kan du berätta om andra band som du spelar med eller spelat med? Det första bandet var ”The Two Stars ” !! Nämen Peter, där var ju du också med ! Sen har det bl a varit Virus,Jaques Matt,Trelleborgs Storband,Tin Can Band,Exit, Hets,Trellebelle Ukulele Orchestra,Snapshot (som för övrigt har funnits i snart 25 år) och några konstellationer till som aldrig blev något

När får vi höra Trellebelle Ukelele Orchestra på cd?? När vi börjar skriva egna låtar ! Det är nog på gång. Jag tycker det börjas tisslas och tasslas på reporna. Jag har skrivit en låt ”Ukulele People” till bandet än så länge, men den finns ju med på min egen cd förstås.

 Jag vet att du håller Paul McCartney väldigt ”kär”, är det han som inspirerat dig i ditt spelande eller är det någon annan artist som du vill nämna ? Visst har han inspirerat mig ! Macca och Beatles är så mycket mer än bara musiken. Det är en del av mitt liv, min ryggrad. Så mycket nostalgi & känslor förknippat med dem, ja till och med dofter – jag kan tycka mig komma ihåg hur singeln Daytripper med det bruna cykelkonvolutet doftade.

Har sett Paul McCartney live ett par gånger, vid ett tillfälle var det en kompis som sa så här: ”Jag bryr mig icke, om han inte spelar en ton, bara han visar sig så jag får se att han finns på riktigt !! En Disney karaktär liksom. Andra som inspirerat mig genom åren är bl a Steely Dan,Weather Report,Robben Ford, Yellowjackets, Queen,Led Zeppelin,Deep Purple, 10CC,XTC,Prince,James Brown, Genesis osv listan kan göras väldigt lång

Har du någon speciell favoritartister/grupp som du gärna lyssnar på ? Tidigare var det mycket ovannämda inspiratörer, numera är jag mycket bredare i tycke och smak. World-music,singer-songwriters,jazz,funk,soul,rock,r&b osv allt möjligt alltså. Men svänger det och där är fina melodier då underlättar det.

Vad ligger på skivtallriken just nu ? Just idag har det varit Porcupine Tree, Sparklehorse och Prefab Sprout

Vinyl eller cd? Inget av det faktiskt ! Lyssnar nästan uteslutande i min mp3-spelare, 3-4 timmar om dan.När jag är hemma blir det oftast gitarren på magen framför datorn. Men jag har fortfarande mina vinylskivor stand-by i bokhyllan

Jag tycker själv att du är en lysande gitarrist, kan du nämna tre stycken riktigt bra gitarrlåtar, dvs låtar som enligt dig är de tre bästa som gjorts? Allan Holdsworths solo på Jean-Luc Pontys Enigmatic Ocean III, Jeff Beck- A day in the life, Santo&Johnny-Sleepwalk .

Du som sitter som kassör i Musikföreningen Riffet är det någon artist du skulle kunna lägga hela kassan på för att få hit och hur långt skulle den räcka i så fall? Prince !! En av de sista riktigt stora entertainerna , men nä det är nog lite orealistiskt, he-he. Janne Schaffer åker just nu runt med ett s k anekdot-gig, där han berättar episoder ur sin karriär och blandar med lite gitarrlir. Det hade varit intressant och det känns lite realistiskt också Vi i Riffet tackar dig Stiffe för dels spelningen på höstfesten 2009 och dels för denna intervju. Vi önskar dig samtidigt all lycka till med din nya cd framöver.

Intervju gjord av

Peter Frank

 2009-10-30