(foto: Tony Lindgren)

Jack Vreeswijk ,
aktuell för en konsert i Trelleborgen,
Trelleborg onsdagen den 24 mars.

Du har nu signerat en CD ”Is i magen” som spelades in på Sonet 1996, kan du berätta lite om denna skiva? Det var min första riktiga fullängdare och det var en jätteproduktion som dessvärre "floppade". Om man nu kan kalla 37 tusen sålda ex för flopp. Jag tror att både kritiker och gemene man hade räknat med en visknutteskiva i Cornelis anda. Istället blev det något pop/folk/rock influerad produktion som jag i dag är ganska stolt över.

Jag är riktigt förtjust i en del av låtarna bl a ”Mina gamla skor”, vars text känns som lite sökande och något dyster, vad ligger bakom denna låt? Det är mer en uppgörelse med ungkarlslivet. Hade levt rätt så hårt i många år i Stockholm och hade precis flyttat till Alingsås när jag skrev denna låt

Fyra av låtarna har din far, Cornelis, skrivit text till där du sedan satt musiken till. Detta fortsatta även på din nästa skiva ”Underbart”, finns det fler texter av Cornelis som du kommer att tonsätta? Det finns en hel del. Många är så pass skissade, dvs de är inte avsedda för att formas till en visa. En del är väldigt personliga och en del är väldigt kryptiska på gränsen till parodiska. Sen finns det en hel del kvar som jag jobbar med. Lungt och stilla.

Artister/grupper som influerat dig genom åren ? Olle Adolphson har varit något av en husgud. Mycket jazz, Coltrane och Parker. Även min gamle släkting har funnits med på de flesta hörn.

.Någon speciell favoritartist/grupp? Olle Adolphson och Ella Fitzgerald. Svårt att välja mellan dessa två

Vinyl eller cd? Vinyl för ljudet. CD:n för dess praktikalitet

 Du skall komma till Trelleborg i slutet av mars (24 mars) vad kan vi förvänta oss på denna konsert och vilka planer har du resten av detta år 2010? Det blir en blandning av eget, tonsatta dikter och av min gamle släkting samt en hel del historier. 2010 är i princip fullplottrat med jobb. Konserter, filmmusikprojekt samt ny cd.

 Någon artist du tycker vi i RIFFET skall arbeta på för att få till Trelleborg? Utan tvekan så tycker jag att ni ska släpa dit Dan Viktor Andersson. Fantastisk visknutte/artist/entertainer

.Vi i Riffet tackar dig, Jack, och vi är en hel del som ser fram emot arrangemanget i Trelleborgen den 24 mars. Välkommen till Trelleborg.

Mer om Jack Vreeswijk kan du läsa på Jacks hemsida; www.jackvreeswijk.se

Biljetter kan beställas via Musikföreningen Riffet alt Trelleborgs Allehanda

 Intervju av

Peter Frank
Musikföreningen Riffet