Johan Lindholm
gitarrist i Malmöbandet Salma Gandhi som nyligen släppt ut sin första platta The Quest For Nonsense Never Ends. En skiva som låter riktigt spännande och som jag bara kan rekommendera till alla som gillar musik.

Johan, du har nu signerat denna debutskivan, kan du berätta lite om den? Vi har jobbat hårt med denna skivan,  i över ett års tid och är mycket stolta över vad vi skapat. Skivan sitter ihop och bör lyssnas rakt igenom och tanken är att man ska åka en resa från det man sätter på första låten till den sista. Om man lyssnar på skivan tycker jag man ska lägga sig i soffan, sätta på sig hörlurarna och blunda. Då tror jag man får ut det bästa av vår musik.

Salma Gandhi är kanske ett band som många inte riktigt känner till, kan du berätta lite om er själva? Fem killar från Malmö som har spelat tillsammans i två år och vi brinner för att spela och skapa musik. Vi är två gitarrister, en bas, en på trummor och en på keyboard, ingen sång alltså. Jag får ofta frågan vilken typ av musik vi spelar och det är väldigt svårt att svara på. Man får helt enkelt lyssna och skapa sin egen uppfattning.  

Ni hade nyligen en releasespelning med anledning av skivutsläppet, hur gick detta ? Fantastiskt bra! Vi hyrde Café Barbro i Malmö som ligger vid klubb Bongo, som la ner för många år sedan. Mycket folk dök upp och vi kombinerade också spelningen med en konstutställning av Dr. Krakow som gjorde vårt snygga skivomslag.  

Något som du tycker är speciellt viktigt med er musik? Eftersom det är instrumental musik är det extra viktigt att det blir intressant att lyssna på. Istället för att man lyssnar på en text någon sjunger så ska musiken berätta en eller flera historier och det är, i ännu högre grad än med en låt med sång, upp till lyssnaren och dennes fantasi att skapa historien eller resan.

Du spelar själv gitarr i bandet, har du någon speciell artist som inspirerat dig i ditt sätt att spela? Jag började spela när jag var 11 år så jag har haft många olika inspirationskällor genom åren, men två gitarrister lär jag mig fortfarande mycket av och det är David Gilmour och Peter Green. Båda två spelar med en fantastisk känsla. Mjukt och fint.

 Någon speciell favoritartist/grupp? Om jag bara får nämna en blir det så klart The Beatles eftersom de helt enkelt är det bästa bandet som någonsin existerat. Men jag lyssnar, bortsett från några enstaka undantag, nästa bara på musik från 30 till 70-talet. Av de nya band som kommit de senaste åren är Arctic Monkeys i en klass för sig

Cd eller viny ? Vill gärna svara vinyl eftersom det är mycket häftigare men eftersom jag började intressera mig för musik när CDn kom så är det ju det jag lyssnat på. Jag har genom åren lyckats samla på mig en ordentilg CD samling och har aldrig ägt en vinyl. Får bli CD. 

Vad ligger på din skivtallriken just nu ? Det gör mono utgåvan av Disraeli Gears med Cream

 Du får nu chansen att nämna tre stycken favoritlåtar, vilka blir då dessa? Svårt men jag tar Welcome To The Machine med Pink Floyd, It´s Alright Ma (I´m Only Bleeding) med Bob Dylan och Tenhert med Tinariwen. Har man inte lyssnat på Tinariwen så tycker jag man ska göra det. Riktigt bra ökenblues från Mali. 

Vilken målsättning har du med din musik? Någon dröm? Min enda målsättning är att sprida vår musik till så många som möjligt och hoppas på att folk ska gilla det. Det är ju alltid lite svårt att betygsätta det man själv sysslar med men jag tycker vi spelar en unik och intressant musik som borde kunna intressera folk. En spelning på en hyfsat stor festival hade varit kul.

 Slutligen, vilken grupp eller artist tycker du att vi skall arbeta för att få till Trelleborg med Riffet som arrangör? Salma Gandhi

Vi i Riffet tackar dig Johan för intervjun och önskar dig och övriga i Salma Gandhi all lycka till framöver och vi får hoppas att vi kan få till en spelning i Trelleborg framöver

Intervju gjord av Peter Frank 2011-06-16

PS För er som är intresserade av att lyssna på detta band Salma Gandhi så kan ni gå in på följande länk;
http://www.myspace.com/salmagandhi

Som sagt ett band som lovar gott inför fortsättningen och som är värt att följa framöver