Bill Öhrström

som den 21 januari 2012 förgyller Riffets uppstartsträff.
Bill Öhrström Soul Revue innebär såklart att vår Quiz kommer att handla om "SOUL"

Du har nu signerat två cdskivor, (se bild), ”Gift” och ”47 years later”, vad kan du berätta om just dessa plattorna? Jag bodde i Malmö när det hela började. Då jag höll på med en inspelning i Köpenhamn så skrev jag texterna på vägen hem till Malmö. Dessa föll i glömska med kom upp igen då jag hjälpte Lisa Ekdahl med en skiva i Stockholm. Jag spelade låtarna på en del klubbar och hade då en bra repertoar. Resultatet av inspelningen blev ”Gift” och producent var basisten Bacchus- Övriga musiker på skivan var Thomas Arnesson på gitarr, Kenny Håkansson och Guy Öhström sologitarr, blåssarrangemang stod Magnus Lindgren och Magnus Thorell. Till slut blev det ett resultat som jag är nöjd med. Kanske inte så mycket blues men roligt var det.

När jag sätter igång en ny skiva så tänker jag inte så mycket på slutresultatet utan man får bygga upp det hela

Skivan ”47 years later” är ett försök att låta som det lät för 47 år sedan då jag bodde i USA. Tillsammans med min bror Guy och Slim Notini så spelade vi in denna bluesplatta för att återskapa 60 -talets blues. Slim hade jag träffat redan i ungdomen.

Hur började det hela? Jag hade förmånen att växa upp med bluesen. Gå på klubbspelningar där jag fick se duktiga musiker, få den rätta känslan för bluesen och komma musikerna nära. Allt detta tack vare ett golfstipendium som jag fick när jag var 16 år och då fick möjligheten att komma till Philadelphia i USA.

På 60 talet startade popvågen och även blusen var på väg in till Sverige. Kom med i ett band med bl a Bosse Hansson, v i vann en tävling som Sveriges Radio stod för. Några veckor senare innebar detta att vi fick vara förband till Rolling Stones när de besökte Sverige. Kanske inte så mycket blues men roligt var det.

 Det här med att du tackade nej till erbjudandet som sångare i Who? Framgångarna med bandet innebar att vi fick vara med på Bildjournalens skiva som såldes riktigt bra och detta ledde till att jag kontaktades av Kit Lambert som var manager för ett nystartat band i England. Spelade in en låt, fick erbjudandet av honom, men tackade sedan nej till detta erbjudande.

Du fick även möjlighet att träffa den stora gitarrgurun Jimi Hendrix? Jag var då skivbolagsrepresentant med Simon Brehm som boss. Jag lyssnade på låten Hey Joe och det räckte för att kontakta Jimi som kom utan sitt band. Han sov hemma hos mig och jag fick tillsammans med Hansson & Karlsson chansen att jamma med honom. Jag på nyinköpta congatrummor.

Du var också skivproducent och det är många artister du producerat genom tiden? Ja detta var efter tiden i Merrymen. Min första skiva var med Boz Scaggs som då hade ersatt Bosse Hansson och mig i Merrymen. Sedan rullade det på och jag var skivproducent för bl a Arne Quick (Rosen), Hansson & Karlsson, Lollipops och Thorsten Flink på senare år.

 Du var också med i uppsättningen av Hår i Sverige? Jag fick rollen som Berger och detta varade i fyra år. Det hela började i Sverige 1968 och slutade i Munchen 1972.

När det gäller blues, är det någon som speciellt påverkat dig? Om jag skall nämna någon så är det bl a Johhny ”Guitar” Watson som även inspirerade Frank Zappa. Vill även nämna en annan amerikansk bluesartist Otis Spann. Dessa får du lyssna på om du inte redan gjort detta
(kommentar; Det har jag ej gjort men lovar dig till vi ses nästa gång)

Vad minns du av proggtiden på 70 talet?

I Stockholm och Uppsala blev det mer en utveckling av att rock och jazz möttes i en fusion-jazz med bl a Fläsket Brinner och Samla Mannas Mannar. I Göteborg och Malmö hade texten mer betydelse vilket märktes på musiken som var något enklare. 

Någon speciell konsert du minns genom åren? Så klart Jimi Hendrix i Stockholm, det var något alldeles speciellt. Ray Charles på Olympia i Paris är också något jag minns med glädje. Så klart måste jag även ta upp B B King på Apollo Theatre dit jag skickades iväg av min f d boss Simon Brehm, det var att lyssna på B B King på hemmaplan. Atmosfären och känslan var något alldeles speciellt.

Nu har vi planerat in er på vår uppstart 2012, hur ser bandet ut undrar vi nyfiket?

Förutom jag själv på munspel och sång så är det;

•  Åke Eriksson (Dr Rock) f d Wasa Express, Attack, Egba på trummor

•  Håkan Johansson på klaviatur

•  Manne Franzen på bas

•  Bo Gustavsson (Kopp Te) f d Dag Vag på sax

•  Johnny Lundin f d Violents, Lee Kings på gitarr  

Vi i Riffet tackar dig, Bill, och önskar dig och bandet lycka till framöver och vi vill samtidigt hälsa er riktigt varmt välkomna till Trelleborg den 21 januari 2012

Intervju gjord av Peter Frank 2011-08-12

Musikföreningen Riffet Trelleborg

För er som är intresserad av att läsa mer om Bill Öhrström så kan ni besöka hemsidan;

http://www.billohrstrom.se/