Niklas Svensson

gitarrist i Malmöbandet Dalaplan som nyligen släppt en demoplatta. När man hört denna platta så väntar och längtar men efter mer av denna grupp och rykte går att man är på väg att spela in en första skiva

Niklas, du har nu signerat denna demoplatta, kan du berätta lite mer om låtarna som finns på denna skiva? Alla låtarna handlar om Malmö på ett eller annat vis. Jag försöker att undvika att skriva någon på näsan med texterna. Tolkningarna och betydelserna lämnas över helt till lyssnaren. Jag försöker att hålla textskrivandet enkelt och rakt. Min tanke är att texterna kokas ner i samma form som musiken.

 Dalaplan är kanske ett band som trots sitt goda rykte ett band som många inte riktigt känner till, kan du berätta lite om er själva? Dalaplan bildades sommaren 2009 och en grundidé var att allt skulle vara enkelt och rakt. Vi ville inte att musiken skulle ha några krusiduller eller ens solon. Helst skulle låtarna inte vara längre än 2.20 min. Efter två år har vi börjat hitta en form som känns bra och som känns ”Dalaplan”.

Nämnde er grupp för en killa som äger en skivaffär i Kristianstad och fick då svaret att de är jätteintressanta och han väntade på ert första riktiga skivutsläpp. När kan vi vänta oss detta ? Dalaplan ligger inte på något skivbolag. Än, får jag väl tillägga. Detta innebär att allt vi spelar in och ”släpper” görs av oss själva. Det som sätter gränserna är som bekant ekonomi och tid. Till hösten kommer vi släppa en ny ep på både vinyl och cd.

Något som du tycker är speciellt viktigt med er musik? Vi har alltid eftersträvat enkelhet. Det är viktigt att våra låtar svänger och innehåller mycket energi. Vi försöker alltid ge allt när vi spelar live. Det ska inte ha någon betydelse om publiken består av 5 eller 200 personer, energinivån ska ligga på topp oavsett. Jag tror att publiken ser om ett band har roligt på scen eller ej och att detta smittar av sig. Dalaplan har alltid roligt och därför lämnas troligtvis ingen oberörd under våra spelningar.

Du spelar själv gitarr i bandet, har du någon speciell artist som inspirerat dig i ditt sätt att spela? Nja, kanske inte. Jag kämpar ständigt med att inte krångla till det så mycket. Jag inspireras mycket av artister som lyckas göra intressanta saker av två ackord och 2 minuter.

 Någon speciell favoritartist/grupp? Dalaplan låter sig inspireras mycket av 60-talets garagerock med band som The Sonics och Mc5.

Många nya band väljer att släppa skiva på vinyl så jag vill ställa frågan, cd eller vinyl ? För min del spelar det inte så stor roll. Det handlar mest om att få ut musiken. Om det sker på vinyl eller inte, har ingen större betydelse. Men om jag tvingas att välja föredrar jag vinyl. Allt låter bättre på vinyl. Om 20 år kommer man att skratta åt alla alternativ till vinyl.

Vad ligger på din skivtallriken just nu ?

Jerry Lee Lewis och Bunker Hill. Den senaste tiden har jag snöat in mycket på rhythm and blues från 50- och 60-talet.

Du får nu chansen att nämna tre stycken favoritlåtar, vilka blir då dessa? Kick Out the Jams med Mc5, Blundar hellre än ser med Wilmer X och Flyktsoda med Ebba Grön.

Vilken målsättning har du med din musik? Någon dröm? En av alla drömmar är att något skivbolag tar sig an oss, och låter oss ta nästa steg. Jag vill att Dalaplan ska nå ut till alla som gillar rock ´n roll. Dalaplan fyller ett tomrum i svenskt musikliv. Och detta gör vi utan att bidraga med något nytt. Fantastiskt när man tänker på det. Jag ser ingen anledning till att Dalaplan inte skulle bli ett av Sveriges största band. Att vi redan är ett av de bästa, tycker vi är givet.

Slutligen, vilken grupp eller artist tycker du att vi skall arbeta för att få till Trelleborg med Riffet som arrangör? Det finns så många grymma artister men vad sägs om Turn off your Television eller Nude Party från Malmö?

Vi i Riffet tackar dig Niklas för intervjun och önskar dig och övriga i bandet Dalaplan lycka till framöver och vi får hoppas att vi kan få till en spelning i Trelleborg framöver

Intervju gjord av

Peter Frank

2011-07-12

PS

För er som är intresserade av att lyssna på detta band så kan ni gå in på följande länk;

http://www.myspace.com/dalaplanrock 

Som sagt ett band som vi kommer att följa med spänning. Finns nu intresse av att köra en konsert i Kristianstad så skall vi i Trelleborg inte vara sämre 

"Kommentar"
Sedan denna intervju gjordes så har Dalaplan spelat in en riktigt bra på skiva, just det på VINYL. Nu är tydligen ännu en platta på g. Även ett uppträdande i Kristianstad är aktuellt o ev ett i Trelleborg, vi arbetar på detta