Sam Hagberth

På Cdn Sam Hagberth, aktuell som en av artisterna på Musikföreningen Riffets kommande arrangemang ”Musik i Tre Akter” den 14 september 2012, plats Parken Trelleborg

Sam, du har nu signerat denna cdplatta, kan du berätta lite om denna skiva?
Låten ”Peace Found” är ett samarbete med min gitarrist Gustav Bjarnason. Gustav gjorde en instrumental låt som jag klippte in refränger i samt la in verser. Texten till låten gjorde vi tillsammans. Titeln till låten tillkom efter det att min faster fått besked om att hon fått cancer och sedan gick bort i denna sjukdom. Till sist fick min faster ”Peace Found”. Symboliken på bilden på skivans omslag är bilden med fågeln som flyger i ljuset in i värmen. Skivan finns inte att köpa utan kan laddas ner gratis.

 Detta är inte din första skiva?
Nej, jag spelade in en skiva ”Something real” på ett litet skivbolag i Ystad som fick bra respons. Spelades mycket i Radio i P 3 och P4. Nu har jag valt att lägga in mina låtar på bl a min hemsida och facebook som är ett bra sätt att marknadsföra och nå ut till mina fans som jag har lite runt om i världen. Där ligger också låten ”Peace Found” att ladda ner utan kostnad.

Vad är viktigt för dig när du skriver dina låtar ?
Jag satsar mycket på kvalitet. Låtskrivandet går mycket i vågor, gäller att hamna i rätta stämningen för att skriva bra låtar.

När man lyssnar på dig så kan man känna igen sig i bl a James Blunt, tycker du att det stämmer?
Ja det kan nog stämma. Kan gå lite mot Coldplay, U2 och James Blunt men mycket är egen musik där jag hittat min egen musikstil.

Din pappa är en annan känd artist Roland Gottlow, har det varit mycket musik i din familj?
Ja, när jag var liten så var där ständigt musiker som bl a Totta Näslund, Hasse Andersson som sov över hemma och som min pappa spelade med. Fick hänga med på turné med Raj Montana Band så visst har musiken varit ett naturligt inslag i vardagen. Min syster är också aktiv inom musiken, framträder med en afrikansk inspirerad musik och har haft stora framgångar med detta.

Mitt eget första instrument var piano sedan när jag flyttade till Kiruna för att läsa till rymdingenjör så var det lättare att ta med en gitarr så då blev det detta instrument.

 2 bra låter?
Det var svårt, men det får bli ”Halleluja” i Jeff Buckleys version och ”All along the watchtower” med Jimi Hendrix. Två riktigt bra låtar.

Många nya band väljer att släppa skiva på vinyl så jag vill ställa frågan, cd eller vinyl ?
För min del så gäller facebook och min hemsida, tidigare var det Mp3 så vinyl och cd är inte aktuellt just nu.

Vad ligger på din skivtallriken just nu ?
Det går i perioder med skivspelandet men jag tror det var Agnes nyaste

 Någon speciell konsert du minns?
Anna Ternheims uppträdande på Malmö festivalen var jäkligt bra

Den 14 september kommer du och Gustav att uppträda på vårt arrangemang ”Musik i Tre Akter” vad kan vi förvänta oss när det gäller ert framträdande?
Det blir en mix av egna och tolkningar av andras låtar i musikstilar som pop, sing and songwriter och soul. Det var ett tag sedan jag uppträdde på Valen i Trelleborg så det skall bli roligt att komma tillbaks och framträda med Gustav på gitarr

Vi i Riffet tackar dig Sam för intervjun och välkomnar dig och Gustav till Trelleborg den 14 september. Vi önskar dig också lycka till med ditt framtida musicerande och låtskrivande

Intervju gjord av

Peter Frank

2012-06-20 

PS

För er som är intresserade av att lyssna på Sam så kan ni gå in på följande länk;

http://www.samh.se/

 http://www.youtube.com/watch?v=nVXjzjB7_IU

http://www.myspace.com/samhagberth 

 

Sedan denna intervju gjordes så har Dalaplan spelat in en riktigt bra på skiva, just det på VINYL. Nu är tydligen ännu en platta på g. Även ett uppträdande i Kristianstad är aktuellt o ev ett i Trelleborg, vi arbetar på detta