Jonas Lindqvist

i Malmöbandet Loud Lulu  som kommer att uppträda på Musikföreningens kommande arrangemang ”Musik i tre akter del 3” den 23 november 2012 i Parken, Trelleborg
På Cdn: En Djup Klunk av Livet

Jonas, du har nu signerat er nyinspelade platta, kan du berätta lite mer om låtarna som finns på denna skiva?
 Det är powerpop på svenska.  Det är jag som skriver låtarna och jag lägger mycket tid och energi på texterna som oftast kretsar runt det som jag upplever, ofta i vardagen. Det stora i det lilla, kan man kanske säga. Teman för några av låtarna är: Vad som kan hända i mans hjärna i en busskö, att bli förälskad i en kvinna som man ser in till i huset mitt emot, att vara helt vanlig i mängden och älska det, att vilja brinna igen på samma sätt som man gjorde när man var ung osv.

Powerpop är en musikgenre som hämtar sin inspiration från 1960-talets brittiska och amerikanska popmusik. Kända drag som musiken har är starka melodier, starka harmonier, mycket tydliga gitarriff. I Sverige är väl de mest kända exemplen på powerpop Wannadies och Docent Död.

Vad är  er målsättning med ert band, finns det drömmar att leva fullt ut på musiken?
Vi är nog för mycket realister för att tro att vi kan leva på musiken. De spelningar vi får är små högtidsstunder i sig för oss och vi lägger mycket tid och energi på att det ska bli så bra som det bara går. För oss är det viktiga att få lov att spela tillsammans. Känslan av att befinna sig mitt i musiken där det vibrerar och svänger, gärna på rätt stark volym, är det som ger kickarna. Skönt att som man kunna få uttrycka känslor i breda penseldrag.

Loud Lulu är ett av banden som skall uppträda i Parken på Riffets ”Musik i tre akter del 3 ” vad kan vi förvänta oss av ert uppträdande?
Att sugas med in i våra harmonier, hoppas jag, och att få en trevlig stund. Kanske att till och med få en tankeställare av de frågor som jag ställer i texterna. Exempelvis i låten Varje Man. Att reflektera över att ”Varje man borde ha en dotter och ett bibliotek, för att påminna honom om hur lite han vet…” Alla män jag känner med tonårsdöttrar har varit där.

Hur många spelningar har ni inplanerade framöver?
Vi jagar inte spelningar speciellt aktivt och vi tar bara en i taget. Som praliner. Trelleborg 23 november är vår nästa spelning och den får all vår koncentration nu.

Något som du tycker är speciellt viktigt med er musik?
Att underhålla och jag vore dessutom mycket nöjd om någon av tankarna i texterna känns igen av andra.

Du både skriver låtarna och spelar gitarr i bandet, har du någon speciell artist som inspirerat dig?
Ja, ganska många. Jag gillar de som kör sitt eget race och känns autentiska både i musik och texter, såsom Bruce Springsteen, Patti Smith, Billy Bragg, Bob Mould, Håkan Hellström, Neil Young, Thåström och Plura. Två som skriver väldigt fina texter var och en på sitt sätt är Peter LeMarc och Ulf Lundell. Tyvärr är många inspelningar av dem från 80-talet och jobbiga att höra för de är totalt överlastade med allt möjligt skit i arrangemangen, speciellt Lundell. Väldigt långt ifrån organiska kan man säga. Lundell är bäst live. Jag har sett honom ett antal gånger. Texterna kan jag dock läsa som ren lyrik. Peter LeMarc har dock några fina inspelningar från något senare tid. En från Nalen bland annat.

Någon speciell favoritartist/grupp?
Det är mest indie och postpunk som jag gillar såsom The Posies, Buffalo Tom, The Cure, The Charlatans, The Candyskins, Counting Crows och Fountains of Wayne men även lite nyare band som The Black Keys, The Vaccines, Gaslight Anthem, The National, Young the Giant och The Hold Steady.

Många nya band väljer att släppa skiva på vinyl så jag vill ställa frågan, cd eller vinyl?
Det vore skitkul med vinyl. Omslaget, doften och känslan är ju oslagbara men jag har en känsla av att många av våra vänner med stressiga liv passar på att lyssna på musik i bilen och då blir det ju cd. Inte så många som tar sig tid att sitta ner bara för att lyssna aktivt, tyvärr. Till vårt första album var inte vinyl ens ett alternativ men till det andra albumet så diskuterade vi det åtminstone som ett alternativ. Vi får se till nästa. Kanske en singel med ett par nya låtar.

Vad ligger på din skivtallrik just nu?
West Hell 5 med albumet Agents in Trouble (kul knäppgöksmusik från Holland) och faktiskt Freddie Hubbards album Hub Cap samt The Mopeds album Fortissimo.

Du får nu chansen att nämna tre stycken favoritlåtar, vilka blir då dessa?
The ’59 Sound (Gaslight Anthem), Coming Right Along (Posies) och A New England (Billy Bragg).
 
Jag ger dig här tre artister/grupper, vem sätter du i topp och varför, Bob Dylan, Beatles eller Rolling Stones?
Hmm… svårt men det får bli The Beatles. Har liksom funnits med mig hela livet och ständigt återkommit i olika former. Jag gillade Oasis mycket ett tag och det är ju enormt mycket Beatles i dem. Mamma berättar att jag brukade gå och sjung Schlaffsjo jä jä jä!! (She loves you) när jag var liten.

Sveriges bästa artist/grupp för tillfället och varför?
Tomas Andersson-Wij tycker jag bara blir bättre och bättre. Han skapar stora saker med små medel och har fina texter. Sedan så klart First Aid Kit pga deras fantastiska harmonier och originalitet i en genre som är rätt trång.

Har du någon speciell musikupplevelse som du kan berätta för oss om?
Första gången jag hörde Smoke on the Water med Deep Purple. Jag var inte så gammal. Min kompis Larsa och jag hade smitit in i hans storasysters rum och spelade hennes skivor när hon var ute. När jag hörde Smoke on the Water fick jag så enormt starka känslor. Vi måste ha spelat den låten tio gånger i följd den gången.

Sedan Ring Ring med Abba. Lena lärde mig dansa och kyssas till den låten i hennes föräldrars gillestuga. Fast det var nog mer Lena än låten som var upplevelsen…
 
Slutligen, vilken grupp eller artist tycker du att vi skall arbeta för att få till Trelleborg med Riffet som arrangör?
Tomas Andersson-Wij.

Vi i Riffet tackar dig Jonas för intervjun och önskar dig och övriga i bandet Loud Lulu lycka till framöver
och vi ser fram emot att träffas i Parken i november

Intervju gjord av

Peter Frank
2012-10-08

PS
 För er som är intresserade av att lyssna och läsa om detta band, Loud Lulu, så kan ni gå in på följande länkar;
http://www.myspace.com/loudlulu2
http://kritiker.se/skivor/recension/?skiva=Loud_Lulu__-__Rapport_Fr%C3%A5n_Mitten
http://vimeo.com/11686122

Ett band som vi kommer att följa med spänning