Olle "Big O" Westerlund
aktuell i Parken lördagen den 12 januari då Ulf ”Masken” Andersson och the Wild Bunch gästar Trelleborg för en spelning

Olle Westerlund, du har nu signerat en cdskiva, Wanted med Ulf Masken Andersson som vi gärna vill veta lite mer om?
Skivan spelades in i vår gitarrists, Berno Paulsson, studie Berno Studio för två år sedan, 2010. Den innehåller väl utvalda covers låtar och spelades in rakt upp och ner. Inspelningen tog bara två dagar och endast kören lades till dag två. Vi var riktigt nöjda med resultatet.

Du kallas för Big O, var kommer detta namn ifrån?
Det var Masken som började med detta namn. Jag är ju inte så liten till växten, men jag tror att det var just mitt instrument steel gitarren som tog sådan plats i musiken.

Jag har läst lite om dig i olika tidningsartiklar om att du är en av landets förnämsta musiker just på steel gitarr, stämmer det?
Man blir smickrad av sådana ord. Jag har spelat i många år och när jag väl valde just detta instrument så blev det väldigt många timmars övning. I ett års tid övade jag 8 timmer om dagen, så det blev övning direkt efter arbetet. Var också iväg på en del seminarium med kända amerikanska musiker som jag så klart fått mycket inspiration av.   

Du har varit studiomusiker på en hel del skivor bl a annat på denna skiva som du gärna får signera också, Hasse Anderssons ” Annat var det förr”?
Ja, det har blivit något mellan 75 och 100 skivor som jag varit med på. Just denna skiva är den andra skivan som jag var med på. Jag spelade då i ett band som hette Traktor och vi hade ett uppträdande där också Hasse Andersson skulle spela. Det blev så att jag fick frågan om jag ville vara med på en inspelning och detta blev då resultatet.

Hade även en cd, Palomaz nr 19, där jag ser att du var med på?
Med just Palomaz har det säkert blivit en 25 inspelningar och detta handlar också om ett countrystuk där steel gitarren passar väldigt bra.

Jag kan inte låta bli att gå tillbaks i tiden och hittar dig i ett popband från Malmö redan på 60 talet, nämligen Carolines?
Det är riktigt, det var där jag började spela i ett band. Vi spelade då musik i stil med Cliff Richard and the Shadows och då fick jag spela bas eftersom vi hade tre gitarrister. En rolig tid där vi tävlade i Törringelund och vann med vår grupp. Jag var endast 18 år då vi fick möjlighet att åka utomlands med bandet. Resan gick till Tyskland, Jugoslavien, Grönland, Kanada och USA. Mycket slit under två år, 1965-66, men så klart roliga minne.  I Jugoslavien spelade vi dessutom in en ep skiva.

Hur kom ni i kontakt med Jane Svärd?
Vi var kompgrupp till henne på denna resa och vi hade då namnet ”Jane Svärd and the Swedish Four” där vi killar var blonderade för att verkligen visa att vi var från Sverige. Det blev en ep inspelning som jag glädjande nog fick i julklapp av min dotter. Se här så fina vi är på omslaget!  

Är det någon artist /grupp som inspirerat dig i ditt spelande?
Ja, det finns några musiker som inspirerat och inspirerar mig fortfarande då jag lyssnar väldigt mycket på musik. Kan nämna namn som Buddy Emmons, Paul Franklin, Jimmy Crawford och Sonny Burgess, bra amerikanska musiker som jag haft mycket nytta av i mitt lärande.

Vad ligger på skivtallriken just nu?
Det är en skiva med Vince Gill en amerikansk multiinstrumentalist och sing and songwriter. Riktigt bra countrymusik som jag verkligen lyssnar på med andakt.

Vad kan vi förvänta oss i Parken nu på lördag, 12 januari, när ni Ulf ”Masken” Andersson med Wild Bunch uppträder?
Vi hoppas att vi skall smitta av oss den spelglädje som vi har. Många låtar från vår nya skiva som spelades in strax innan julhelgen, det blir mycket country inspirerad musik. Vi märker på våra uppträdande att det finns så mycket glädje i just countrymusiken och detta vill vi så klart förmedla till publiken 

Någon grupp/artist som du skulle kunna rekommendera till ett Arrangemang med vår musikförening Riffet?
Det finns ett bra countryband från Helsingborg, Highway 40, dem kan jag mycket väl rekommendera. Har haft glädjen att spela med dem vid en del tillfälle.

Vi i Riffet tackar dig, Big O, för denna intervju. Vi önskar dig och bandet samtidigt all lycka till med spelningen på lördag, lovar att vara på plats. Hoppas att vi ses igen.

Intervju gjord av

Peter Frank
2013-01-04