Johan Widerberg
aktuell i Tre Akter den 5 april 2013 i Parken då bandet FRANK  har sin releasespelning för deras nyproducerade cd.
 
Johan Widerberg, du har nu signerat en cdskiva, LoveHandles, som vi gärna vill veta lite mer om?
Skivan släpptes 2010 och spelades in i våra egna studios. Hela produktionen har vi själva stått för, typ från ax till limpa. Känner fortfarande att det är en kanonplatta! Givetvis finns den på spotify och en riktig kvalitetsvideo av låten ”Save your soul” ligger ute på Youtube!

Ni hade vissa framgångar med LoveHandles hur är det numera med detta band?
Bandet ligger för tillfället på is. Anledningen är att när det var dags att följa upp skivan med spelningar utanför närområdet så blev det svårt för vissa i bandet att få ihop det. Att vara småbarnsföräldrar och samtidigt lira i ett satsande hårdrocksband är ingen kanon-combo om man säger så, lite ”between a rock and a hard place”! Om du inte har obegränsat med feta kontakter/cash så måste man ut och giga, annars försvinner man i bruset! Alla gör ju plattor idag samt lägger ut sin musik på nätet och då blir det extremt viktigt att spela live och knyta kontakt med ”riktiga” människor! Kvittar hur fina recensioner man får det går ju ändå inte att bara sitta på röven och tro att nått ska hända av sig själv!

Nu kommer du glädjande nog att släppa en ny cd men då med bandet FRANK, kan vi få veta lite mer om detta band?
Absolut! FRANK bildades sommaren 2011. Micke (basist i LoveHandles) och jag ville lite mer än de andra två och tyckte att vi kunde köra igång ett band till. Vi kontaktade en ung lovande trummis (Viktor Lindholm). Sättningen var då Micke på bas, jag på sång och gitarr och Viktor på trummor. Vi testade lite olika gitarrister för vi ville ha en utpräglad lead-gitarrist. Vi hittade ingen som klickade så Micke lämnade över basen till Magnus Trulsson och greppade själv sologuran! Vi körde en handfull gig första halvan av 2012 med denna sättning. Viktor blev tvungen att hoppa av p.g.a studier på Gotland och Bert Lundgren tog över trumstockarna. FRANK är ju först och främst ett liveband och allt vi skriver har syftet att framföras live.

Jag fick ju äran att lyssna av två av era låtar, ”Wag my tail” och ”Fade  into black” i samband med intervjun och besök i er studio. Det lät riktigt bra och man blir spänd på innehållet på denna cd som är på väg, hur kan man kategorisera er musik?
Man kan säga att det är en blandning av vad vi själva är uppväxta med. Blandar man AC/DC, D:A:D och KISS så blir det nog lite som FRANK! Vi vill skriva bra låtar utan att klydda till det för mycket! Det ska funka live, gärna med ett par bira i kroppen (publiken alltså)! När du hör FRANK ska det inte finnas någon tvekan om du gillar det eller inte, uppriktigt, ärligt och rättfram (FRANK betyder ju detta på engelska, lite kuriosa).

Nu blir det release den 5 april i samband med ”Musik i tre akter akt 5” som vi Riffet arrangerar i Parken. Vilken målsättning har ni med denna platta?
Att få komma ut och spela på ställen där vi inte har varit tidigare. Ekonomiskt handlar det om att försöka få tillbaka vad vi satsat så vi kan fortsätta med detta så länge vi orkar! Vi är ute efter upplevelser som musiken kan ge oss, inte pengar!

Jag kan inte låta bli att gå tillbaks i tiden och vet att du har en ganska lång karriär som musiker, hur började det hela för dig och vilka band har det blivit genom åren
Jag startade mitt första band NONSENS när jag var 13 år (är idag 43) och har sedan dess alltid skrivit låtar. EMERALD var nästa band, vi gick långt i ROCK-SM som var riktigt stort på den tiden (slutet på 80-talet). EMERALD spelade även in en vinyl-singel (CD-skivan fanns inte då) och Magnus Trulsson som idag är med i FRANK spelade bas i bandet! Nästa band var ett coverband som jag bildade med Micke som är med i FRANK som hette Bumble-bees. LoveHandles blev det nya namnet och vi gick ifrån covers till eget material. Bildade även 70-tals discobandet Lipservice tillsammans med snubbarna i LoveHandles…..Ska vi få med allt som hänt under en 30-års period så blir det en hel roman!

Du var sångare i LoveHandles och nu är du gitarrist och sångare i FRANK, vilken skillnad ser du på detta?
Cirkeln är på sätt och vis sluten. Jag började som trummis i mitt första band. Gitarr lärde jag mig för att kunna skriva låtar. I EMERALD växlade jag mellan trummor och gitarr och sången har funnits där hela tiden dels som lead och dels som kör. Skillnaden nu är att jag blir ju lite mer ”låst” som sångare eftersom gitarren inte är direkt självspelande men det är en vanesak. Micke tar ju det tunga lasset som leadgitarrist så jag ska inte klaga, dessutom ser det ju coolare ut på scen (KISS och D:A:D har ju samma sättning)!!!

Är det någon artist /grupp som inspirerat dig genom åren?
Samma som tidigare nämnda. Dessutom är jag förtjust i FOO FIGHTERS och David Coverdale i Whitesnake är ju inte den sämsta om man säger så!!

Vad ligger på skivtallriken just nu?
Back in black med AC/DC. Har även lyssnat sjukt mycket på D:A:D den senaste tiden.

Hur ser det ut med spelningar framöver med ditt nya band FRANK?
Vi har en del inbokat i närområdet. Street Cruisers rockfest den 29:e Juni tillsammans med coverbandet So What från Trelleborg. Ska även göra ett gig med dom den 6:e Juli ute på Gylle Stadion (Låter fett med stadion). Vi ska försöka få till en spelning på Palmfestivalen på en stor scen denna gången, har kört vad vi ska i öltältet på Flockergatan! 16:e November är vi inbokade på Gyllerock som hålls i Folketspark. Däremellan ska vi försöka få till spelningar runt om i södra Sverige, på musikföreningar, rockklubbar och festivaler.

Vad kan vi förvänta oss i Parken den 5 april då ni uppträder med FRANK?
Bra tryck, bra låtar som är lätta att ta till sig! Vi kommer att köra samtliga låtar från plattan + 5 kanonlåtar som inte är med på denna plattan men kanske på nästa! Tycker man om gitarrbaserad rock med bra sångmelodier borde man gilla FRANK! It’s only rock n’ roll var det visst någon som sa en gång i tiden och det stämmer ju!!!

Någon grupp/artist som du skulle kunna rekommendera till ett arrangemang med vår musikförening Riffet?
Vi har ju en del kompisar i andra band och det vore kul att se dem live på hemmaplan. Tänker på The Itch, Bonafide och Bulldogs.

.
Vi i Riffet tackar dig, Johan, för denna intervju. Vi önskar dig och bandet samtidigt all lycka till i framtiden och ser med spänning fram emot er release den 5 april. Vi ses då

Intervjun gjord av

Peter Frank
2013-03-11
Kom: jag gillar namnet på ert band