Göran Engström
aktuell i Tre Akter den 3 maj 2013 i Parken med gruppen The Leen, en kväll i ren 60 talsanda
 
Göran Engström, du har nu signerat en demo cdskiva, kan du berätta lite om era låtval
Låtvalen är jätte enkla för oss, vi är fast i de melodiösa 60- och 70-talen där många av våra favoriter finns, det är bara att välja och vraka. Beatles finns alltid med hos oss någonstans, vilket ju märks på att 4 av de 7 låtarna på demon kommer från dem

Om jag förstår det rätt så har ni med bandet The Leen inriktning på 60 talsmusik?
Som sagt, den tidens melodiösa pop o rock tilltalar oss, men vi tar gärna med en och annan 70-talslåt också

Kan du berätta lite om hur det hela började samt vilka som ingår i bandet?
Låt mig börja med bandmedlemmarna eftersom det sedan leder fram till hur och när det startade- På sång och gitarr har vi Freddie Lienau, L:et i Leen, på gitarr och sång Christer Engström, på trummor och sång jag själv, dvs de båda E:na i bandnamnet, och sist (men inte minst så klart) Per Nilsson på bas, Nilsson är alltså N:et i The Leen.
Christer och Per har spelat ihop i olika konstellationer sedan början av 70-talet och var med och kompade Lotta o Freddie (Lienau) när det vann chans till chansen här i Trelleborg på sjuttiotalet så där är kopplingen med dem. Jag är lillebror till Christer och på så sätt lärde jag känna både Freddie och Pelle.
Christer, Pelle och jag har sedan spelat ihop i olika konstellationer under större delen av 90-talet och en del av 00-talet, mest i dansband, men vi kände att vi ville börja spela musik som låg oss varmare om hjärtat och efter en kontakt med Freddie, satte vi igång bandet våren 2007.  

Jag har lyssnat på skivan och fastnade för er tolkning av Beatles ”Girl”. Är det rätt att ni kör mycket stämsång och att ni vill få fram en riktig känsla av 60 talet ?
På 60-talet lade Beatles grunden till stämsång inom pop o rock, mycket tack vare gnuggandet i Hamburg, de var enormt samsjungna. Eftersom vi alla fyra mer eller mindre växte upp med Beatles, har det satt sina spår. Både Christer och jag har i alla de band vi medverkat i, varit väldigt måna om sången, inte bara själva huvudstämman, men även körer etc. När Freddie kom med, annamade han detta omedelbart och vi tycker att vi har hittat fram till ett sätt att få ut mycket av våra röster när de får klinga tillsammans.

Ni blir ett av banden den 3 maj i samband med ”Musik i tre akter akt 6” som vi Riffet arrangerar i Parken. Vad kan vi i publiken förvänta oss av detta framträdande?
Först och främst ser vi mycket fram emot detta evenemang, det ska bli roligt. Vi tar med en bunt med 60- och 70-talslåtar av den melodiösa, sjungna sorten, men vi blandar också gärna in en och annan gitarrlåt från Shadows repertoar, Christer är en driven tolkare av deras låtskatt

Jag går tillbaks i tiden och vet att du har en bakgrund som dansbandsmusiker, hur startade musiklivet för dig?
Det är riktigt att jag spelat i dansband, en mycket rolig och lärorik erfarenhet. Jag började spela i ett Trelleborgsband 1976, på den tiden fick jag stå för kompgitarr och stämsång. Hann också med ett par år bakom klaviaturerna, innan jag började i Sydbandet 1982, där också Börja Hallberg ingick.
Som sagt, en rolig tid, och framförallt var det ett sätt att få komma ut och spela för publik, vilket är det roligaste som finns!

Är det någon artist /grupp som inspirerat dig genom åren?
Definitivt! Förutom Beatles, har jag några husgudar som t.ex. Deep Purple, Queen, Frank Zappa och Led Zeppelin. Både Deep Purple och Led Zeppelin innehöll några av de absolut bästa trummissarna som funnits, så det kanske inte är så konstigt....
I allmänhet är det nog ändå så, att så länge man spelar på instrumenten och gör det bra, så inspirerar det mesta. Jag har däremot lite svårt för musik där bakgrunderna är programmerade, jag tror det är ganska vanligt bland trummisar, det saknas en dimension i musiken.

Någon speciell favoritartist/grupp?
På senare år har jag fallit pladask för Brad Paisley med hans enorma gitarrspel

Vinyl eller cd?
Samvetsfråga! Jag har en hyfsat stor samling med vinylskivor, men jag spelar aldrig
dem eftersom det är mer bekvämt med CD-skivan, så det får nog bli CD

Vad ligger på skivtallriken just nu?
Som sagt Brad Paisley, har plockat fram hans This is Country Music från i fjol och sitter och ruskar på huvudet och förvånar mig över hans gitarrspel

Hur ser det ut med spelningar framöver med ert band The Leen?
Det är ganska knapert, vi har några engagemang till hösten, men rent allmänt är det lite svårt.
Vi spelar på fester och liknande tillställningar, men ofta nöjer man sig från arrangörshåll med duos, så tillfällena är inte så många.

Någon grupp/artist som du skulle kunna rekommendera till ett arrangemang med vår musikförening Riffet?
Spelade ett tag i en kvartett som heter Hopscotch, jag tror att de med sin blandning av visa, country, folkmusik och blues skulle passa alldeles utmärkt på ett av Riffets ”Musik i  3 akter”-evenemang. Ett annat lokalt band som skulle passa in, är Agaton Band med far och son Juell, det är underhållande att både se och höra!
.
Vi i Riffet tackar dig, Göran, för denna intervju. Vi önskar dig och bandet samtidigt all lycka till i framtiden och ser med spänning fram emot er ert uppträdande den 3 maj. Vi ses då

Intervjun gjord av

Peter Frank
2013-03-07