Andreas Skogar

Janne och Andreas, gitarrister i bandet Lillebror. Ett band som jag kommit i kontakt med genom en ny bekantskap/medarbetare när jag tillfälligt arbetar i Ängelholm. Nu är även bandet inbokat för vårens första Musik i Tre Akter som kommer att gå av stapeln den 7 mars 2014. Plats Parken Trelleborg.

Ni  har nu signerat en cd från 2013, med er grupp som jag tycker låter väldigt intressant. Bl a har jag fastnat för låtarna ”Dimma mamma”, ”Hus av glas” och ”Spader i din hand”. Vill gärna höra mer om denna ganska nya skiva?
Skivan är inspelad på Studio Möllan i Malmö. Vi spelade in det allra mesta live under två helger, vintern 2013. I viss mån är skivan en skilsmässsoplatta. Vill man se mer av hur processen kring hur skivan blev till kan man kolla in nedanstående dokumentär:
http://www.youtube.com/watch?v=G1F0OsXjFjw
Lillebror ett band som jag nu fått glädjen att göra mig bekant med och som låter riktigt spännande. Skulle därför vara roligt att höra lite mer om ert band?
Bandet bildades sent 2007. Sedan dess har vi hunnit att spela en hel del på olika ställen, framförallt i Skåne och längs västkusten. Andreas och Janne har lirat ihopa sedan dom träffades under högstadietiden. I och med att vi har spelat tillsammans länge, finns en slags unik samspelthet oss emellan som nog kan höras. Det är Andreas som skriver det mesta materialet. På de senaste plattorna har även Janne bidragit med två instrumentala låtar.
Nu är vi inne i ett nytt år som vi alla hoppas skall bli ett riktigt bra musikår, hur ser året ut för er, spelningar, ny skivinspelning?
Just nu repar bandet nytt material och provar idéer. Vi jobbar även med bokningar inför våren och sommaren. Senaste tiden har vi också jobbat med att färdigställa en hemsida och distribuera musiken. Hus av glas ligger numera även på Spotify, tillsammans med en tidigare skiva som heter Inga livlinor kvar.
Har Trelleborg fått något besök av er? Om nej så är det så klart på tiden.
Andreas är faktiskt född i Trelleborg, även om bandet är baserat i Ängelholm. Han har även jobbat som jungman på båtarna mellan Trelleborg och Tyskland. Därför känns det lite speciellt att få komma ner och lira i denna palmsmyckade port till kontinenten.
För alla nyfikna, om man nu måste klassa in er musik hur skulle ni förklara detta?
Rock, om man ska samman fatta. Våra låtar går alla lite åt olika riktningar iom att vi både spelar elektriskt och akustiskt, svenskt och engelskt i en härlig röra.

 

60 talets musik har påverkat många band och artister gäller detta er också?
Definitivt! Denna guldålder är verkligen svår att förbise om man håller på med musik oavsett genre. Precis som det är begränsande att binda sig till en viss musikstil så har vi dock influenser från många olika håll, både epokmässigt och språkligt. Vi kan lyssna på allt från Tinariwen till Cornelis.
Hur ser det ut i nordvästra delen av Skåne när det gäller musik?
Om man ser till vår hemstad Ängelholm är musikutbudet mycket begränsat. Politikerna underprioriterar verkligen kulturlivet utanför det etablerade. Det är vanligare att ungdomarna bär runt på innebandyklubbor än gigbags. Helsingborg bjuder på lite mer i utbud. Detta beror förmodligen bland annat på The Tivoli och att stan har större möjlighet att få replokaler och stöd. Det finns många band som har slagit stort, som kommer ifrån Hbg. Till exempel The Sounds, Soilwork, Darkane, och inte minst Bob Hund som ju har en hel del rötter där.
Ni har nu chansen att nämna era tre absoluta favoritlåtar, vilka skulle de bli i så fall?
Det är alltid svårt att nämna några få låtar bara sådär. Man har ju kanske lyssnat isönder en hel del också. Men förslagsvis Heart of Gold med Neil Young, Machine Gun med Hendrix och Dumb med Nirvana. Det är bara några låtar som vi kommer på för stunden.
När det gäller er själva som gitarrister har ni några artister som influerat er genom
åren ?
För bägge är det nog lika viktigt med ett personligt uttryck och därför försöker vi så långt det går att inte kopiera andra gitarristers fraser. Men givetvis finns det gott om gitarrister som man ser upp till på något sätt. Till exempel Peter Green, Knopfler, Hendrix, Bert Jansch, Ry Cooder, Angus och Malcom Young. Listan kan nog göras betydligt längre, både vad gäller favoritlåtar och gitarrister.
Vad ligger på skivtallriken just nu?
Bad Company’s första platta.
Någon konsert eller festival som ni varit med om och som ni gärna vill berätta om?
Vår absolut första spelning hade vi på den sista upplagan av Tullakrokfestivalen. Detta var en av Sveriges första festivaler och bildades i början av 70-talet. Många band som har blivit erkända har spelat där genom åren. Tyvärr lades festivalen ner 2008 pågrund av ekonomiska bekymmer och dålig organisation. Bandets basist, Jocke Hansson, har de senaste två åren varit engagerad i en ny festival som kallas Guerilla Festivalen. Den är startad som ett initiativ för musikintresserade och band som inte har varit med i eller vill vara  synonyma med Idol-TV.
Har du någon grupp eller artist som du kan rekommendera till våra, Riffets, arrangemang nästa år 2014?
Det finns ett gäng som vi såg förra året, då vi själva hade en festivalspelning. Partiet hette dom, ett skönt reggaeband.
Vi i Musikföreningen Riffet tackar Janne och Andreas i bandet Lillebror för denna intervju och vi får välkomna er till vårt arrangemang den 7 mars.

Intervjun gjord 2014-01-05

Peter Frank

Kommentar; Ni kommer i kontakt med bandet Lillebror genom lillebror@mail.org