Anna Edström

gitarrist och sångerska i bandet Bandettes som jag glädjande nog nu hört på såväl  Youtube som cd, mycket intressant band. Vi vill hälsa Bandettes varmt välkomna till Riffets samarrangemang med Söderslätts Country Festival ”Musik i Stadsparken”. Arrangemanget sker den 11 augusti och jag rekommenderar alla att komma dit, det blir något alldeles speciellt.

Anna, jag har nu hört er cd ”Take me home” tre gånger idag. En skiva från 2013, jag är djupt imponerad. Kan du berätta lite om denna inspelning?
Tusen tack! Redan tidigt när vi började spela ihop visste vi att vi ville spela in en skiva, vi hade så mycket låtmaterial som vi älskade, och ville få ut på skiva. Flera av oss i bandet har sysslat mycket med inspelning, så det var viktigt för oss att få vara med i hela den processen. Vi bestämde oss för att göra allt på vårt sätt, så vi startade ett eget skivbolag och bokade Old Barn Drum Studio, en fantastisk studio på den skånska landsbygden i en gammal ladugård – perfekt för vår typ av musik. Vi gör ju väldigt somrig musik, men spelade faktiskt in i december, och snöade faktiskt in, både mentalt och bokstavligt! En av dagarna var det så mycket snöstorm att vi fastnade med bilen, och det tog ett bra tag innan vi lyckades ta oss hemåt… Vi spelade in grunderna i den studion, och sedan en del i mitt vardagsrum – och lärde oss massvis längs med vägen. Jag lärde mig t.ex. lite pedalsteel som jag spelade in på låten ”Take me home”. Sedan var vi med producenten under hela mixnings- och mastringsprocessen, så vi skulle få det precis som vi ville. Vi är själva väldigt nöjda med resultatet! Nu längtar vi till nästa inspelning..

När man lyssnar på denna skiva kan jag känna lite influenser av country på låtarna ”Train song” och Talk medan jag på låtarna ”Fall” och Come on” kan antyda lite 60 tal. Hur ser du på denna beskrivning?
Vi i bandet har ju väldigt olika influenser, jag har spelat mycket soul och blues, vår pianist Kajsa har spelat mycket klassiskt piano, vår trummis Emeli är frijazztrummis, och Hannah har spelat mycket i hårdrocksband – så det är väl ett naturligt resultat av våra bakgrunder, tänker jag. Men det är ju mycket country i skivan, jag började skriva countryinfluerade låtar när jag flyttade ner till Malmö för många år sedan, kanske är det något i södern här som lockar fram den ådran hos oss alla?

The Bandettes, ett band från Malmö. Kanske inte kända för alla, kan du berätta lite om ert band?
Jag & basisten Hannah är gamla barndomsvänner, och spelade lite tillsammans som gatumusikanter på Göteborgs gator som små. När vi sen båda av en händelse bodde nere i Skåne så började vi spela tillsammans igen, och bestämde oss för att starta ett band. Jag frågade två av mina favoritmusiker härnere, Kajsa och Emeli, om de ville spela med oss och de sa ja – och sen var The Bandettes födda! Sedan dess har vi hunnit spela lite överallt, mest i Skåne, men även runt i Sverige och nu i våras i Tyskland. Förra sommaren vid den här tiden spelade vi in en musikvideo till vår låt ”The Beard Song” som vi släppte på youtube i juli, som det hände mycket på kort tid med. Nu är den uppe i 26 000 visningar, och den spelas lika mycket i USA som i Sverige. Det är väldigt häftigt att något som jag och Hannah började med som fjortonåringar har kunnat spridas på det sättet, och det är otroligt fint att få uppleva det med bandet . Vi spenderar så mycket tid ihop att bandet har blivit lite som en extrafamilj, med världens finaste systrar – fyra helt olika personligheter som har hittat varandra via musiken, och som jag ser fram emot att skapa och spela med tills vi blir gamla tanter!

Nu blir det en spelning på vårt arrangemang i Stadsparken i sommar. Vilka förväntningar har ni som band på denna kväll och vilka förväntingar kan vi som kommer och lyssna ha på er?
Jag har alltid gillat Trelleborg! Vi hoppas ju naturligtvis att det kommer folk och lyssnar, vi älskar att spela live – och det både hörs och syns. Vi kommer både bjuda på låtar från vår skiva, och en del nytt. Vi vet ju att ni gillar country härnere i den riktiga skånska södern, vi hade en fantastiskt rolig spelning på countryfestivalen i Anderslöv förra året – så vi tror att även ni Trelleborgare gillar oss. Dessutom hoppas vi att vi får se några hönor i parken, det är det finaste med er stad!
Alla vi musikälskare ser fram emot ett riktigt bra höst 2014, hur ser det ut för er del?
Vår höst kommer bli helt fantastisk, vi ser fram emot att gå in i studion igen och spela in nytt material! Vi har massor med nytt som väntar på att bli inspelat, och vi ser fram emot att spela lite av det för er!

Du är gitarrist i bandet, hur ser din musikaliska bakgrund ut?
Jag är born & raised med musiken, med två musikerföräldrar och en övermusikalisk lillebror. Så det har alltid funnits musik runt mig, och i mig – jag började spela cello som fyraåring, och lärde mig sedan gitarr hemma med ett julsångshäfte. Har i stort sett pluggat musik hela livet, gått i musikklass, estetiskt program, folkhögskola och på musikhögskolan och hela tiden lagt väldigt mycket fritid på musiken, spelat, sjungit och skrivit. Någon frågade mig härom året; vad har du för intressen förutom musik? Jag fick tänka länge innan jag kom på ett ordentligt svar. Jag har i stort sett sysslat med musik jämt, hela livet.

Som musiker påverkas man/influeras man av andra musiker. Har du själv inspirerats av någon annan musiker??
Ja, väldigt mycket och av väldigt många. Jag har lyssnat väldigt mycket på Joni Mitchell, Nina Simone, Bonnie Raitt, Prince, och mycket gammal jazz och soul – countryn har kommit först de senare åren. Jag är just nu väldigt insnöad på Gillian Welch, och sedan ett par år den fantastiska Darrell Scott.Den senare fick jag äran att träffa nu i våras när jag var i Nashville på låtskrivarworkshop – otroligt inspirerande, och jag kom hem med hundratals nya uppslag till låtar!

Vad ligger på din skivspelare för tillfället?
Jag är ju ett stort fan av skivor, så att göra en fysisk skiva var viktigt för mig och oss. Just nu i köket ligger en skiva med just Darrell Scott, i bilen ligger en Stax-samlingsskiva och på Spotify är det just nu en bluegrasslista. Jag har som sommarprojekt att lära mig spela banjo, så jag lyssnar just nu in mig på massa gamla bluegrass-standardlåtar som jag ska traggla i sommar.
Du har nu chansen att nämna era tre absoluta favoritlåtar, vilka skulle de bli i så fall?
Jag kan ju tyvärr inte prata för hela bandet, men tre av mina absoluta favoriter just nu är:
The Chain – Fleetwood Mac
Time (the revelator) – Gillian Welch
Brother Wind – Tim O´Brien, Darrell Scott

Någon konsert eller festival som du varit med om och som ni gärna vill berätta om?
Vi hade en fantastiskt rolig dag på Söderslätts Countryfestival förra året! Det tog ganska lång tid innan vi kände oss bekväma i genren Country, eftersom det egentligen mest är jag som lyssnat på det innan vi börja de spela - men väl där på plats beslöt vi oss för att omfamna fenomenet till hundra procent. Vi klädde oss så country vi kunde, med hattar, och gick omkring och sa ”Howdy!” och ”Y’all” hela eftermiddagen, och tog en fantastisk bild där vi står vid en traktor – och lyssnade på massvis med inspirerande musik. Efter den dagen känns det som om vi liksom landat i genren. Bästa giget hittills i år spelade vi i Tyskland, på en festival i Greifswald – där publiken var helt fantastisk, stod och sjöng med i låtarna och bjöd på öl på scenen, kanske blir det lika bra hos er?

Har du någon grupp eller artist som du kan rekommendera till våra, Riffets, kommande arrangemang?
Malmö har fantastiskt många bra band och musiker, kolla in Ellen Pedersen som nyss släppte EP – eller varför inte fantastiska Amra? Allra käraste syster är också ett namn ni ska kika på. Oj oj, det finns för många. Kolla in bloggen: www.malmoemusik.se, där en kompis till mig skriver om Malmös fantastiska utbud av musik, där hittar ni alltid något nytt och riktigt bra!

Vi i Musikföreningen Riffet tackar dig,Anna,i bandet Bandettes för dennaintervju och vi hälsar er välkomnatill Stadsparken och vårtarrangemang den 11 augusti

Intervjun gjord 2014-06-11

Peter Frank

Kommentar;
Som sagt kom til Stadsparken den 11 augusti, det blir ett intressant arrangemang. Förutom Bandettes så kommer Dalaplan tillbaks (tredje gången) samt det lokala bandet Strugle to Remember
Sugen att lyssna på Bandettes, sök upp bandet på Spotify, titta på deras video på YouTube eller varför inte köp deras cd ”Take me home”