Göran Söllscher

Göran Söllscher som vi med stor glädje hälsar välkommen till Vellinge Konserthus den 7 november 2014. Temat för kvällen är 3 gånger Beatles och artisterna är på detta arrangemang Göran Söllscher, Trellebelle Ukulele Orchestra och Da Capokören. Ett spännande startfält och vi kan lova tolkningar av Beatles på ett lite annorlunda sätt

Göran, efter det att jag köpt och hört din skiva ”Here, There And Everywhere” så tog jag kontakt med dig med stora förhoppningar att vi skulle kunna få engagera dig på en konsert. Nu är det faktum och vi är riktigt stolta.

Denna skiva som du nu signerat där du tolkar Beatles på ett väldigt njutbart sätt låter så mycket Beatles med tydliga klassiska inslag. Vad var det viktigaste att tänka på när du spelade in denna skiva?
Det viktigaste var nog att försöka få det att låta som om musiken var skriven för gitarr från början
Är det rent av så att Lennon och Mc Cartney hittade inspiration i den klassiska ådran till sina låtar?
Det sägs att Lennon inspirerades till att skriva Because när han hörde Yoko Ono spela inledningen till Beethovens Månskenssonat baklänges – varför man nu vill göra detta. Men det är ju väldigt vackert, den får vi nog med på konserten i Vellinge. Fast rättvänd ...
Du spelar på en  alldeles speciell 11 strängad klassisk gitarr,  är det denna gitarr som vi hör på skivan?
Ett par tre låtar på gitarr med 6 strängar.Resten är på en 11 strängad.
 En 11 strängade gitarr är ju något unikt, är detta något som växt fram med tiden?
Denna gitarr är en svensk uppfinning från början av 70 talet. Min gamle lärare Per-Olof Johnson utvecklade gitarren i samarbete med instrumentbyggaren Georg Bolin.
Från början var idén att man skulle använda den till att spela musik skriven för luta från ca 1500 till 1750. Men den passar bra till väldigt mycket annat också har det visat sig.

Från det du vann franska radions gitarrtävling i Paris 1978 så har din karriär gått spikrakt uppåt och det hade varit roligt att få höra lite från din framgångsrika karriär. Är där något speciellt du minns så där lite alldeles extra från din karriär?
Jag ryser fortfarande varje gång jag lyssnar till upptagningen från finalen i den tävlingen. Det var häftigt för en ung kille från Kalmar. Sedan har det hänt så mycket att det är svårt att välja ut något speciellt.
Resan tillsammans med kungaparet på deras studiebesök i Kina 1981 var oförglömligt.

Alla vi musikälskare ser fram emot ett riktigt bra höst 2014, hur ser det ut för din del?
Närmast åker jag till en stor gitarrfestival i Uppsala. Där skall jag spela en konsert med musik från Bach.
Sedan värmer jag upp inför Vellinge med två konserter på Kalmar teater på temat Bach möter Beatles.
                                                                                        
Som musiker påverkas man/influeras man av andra musiker. Har du själv inspirerats av någon annan musiker??
Min lärare Per-Olof Johnson har inspirerat mig mycket

Vad ligger på din skivspelare för tillfället?
Just nu Frank Sinatra faktiskt. Skall göra ett projekt i vår med hans musik tillsammans med  bl a Nisse Landgren, så jag behöver lyssna in mig ordentligt innan vi drar igång.

Är där någon speciell av de klassiska tonsättarna som du föredrar fram de andra? För min egen del lyssnar jag gärna på klassisk musik men kan känna att det svänger mycket vad man föredrar utifrån vilket tillstånd man känner sig i, kan det vara så?
Visst är det så för mig också. Men Bach håller i alla väder.

Vi i Musikföreningen Riffet tackar dig, Göran för denna intervju och vi hälsar dig välkommen till Vellinge Konserthus den 7 november. Vi vill också önska dig lycka till i såväl Uppsala som i Kalmar.

Intervjun gjord 2014-09-30

Peter Frank

Kommentar;
Biljetter till arrangemanget 3 gånger Beatles den 7 november 2014 i Vellinge Konserthus finns att köpa på Nya Skivlagret i Trelleborg, Vellinge Bok & Papper och Asp Bok & Papper i Höllviken, Konserthusets Vänner 0706-905006. Mer information finns på vår hemsida www.riffet.com