Per Nilsson

Per ”Pelle Bas” Nilsson basist i bandet The LEEN, aktuella för vårt, Musikföreningen Riffets,  arrangemang Pop 60 Festival  den 28 mars 2015 i Parken Trelleborg

Du har nu signerat en demo-cd från 2014 inspelad av er grupp LEEN. Kan du berätta lite om denna inspelning?
Det hela grundar sig på en idé som jag fick, att vi skulle spela in en låt ”When i´m sixty four” till en god vän till mig, Bertil Winér, som just skulle fylla 64 år. Det blev vår födelsedagspresent till honom.
Det är inte först gången vi har med ert band, LEEN, på våra arrangemang. Har det hänt något nytt med bandet sedan sist?
Grunden som vi startade upp det hela med – två gitarrer, trummor och bas är kvar. Det var ju så många gruppers sättningar var på 60 talet, bl a då Beatles. Sedan sist har vi utökat med Arne Svensson på keyboard då många av 60 talsbanden krävde lite mer än bara grundsättningen. Detta ger oss nu större möjlighet att välja nya låtar. Framförallt så är Arne både en mycket duktig och trevlig musiker.
Arne spelade med Göran och Christer i dansbandet Comics redan i början av  70 talet. Arne och jag har spelat med i dansbanden Gurras och Elegance efter detta, så Arne är inget nytt namn för någon av oss. Viktigt att vi har en bra kemi i gänget.
När var nu er första spelning med LEEN?
Vi i LEEN började spela ihop våren 2007 och vår första spelning var på sommaren samma år, på Sven Tillys 50 årsdag, så vi har nu varit ihop ett antal år.

Det första instrument du köpte var en gitarr och sedan blev det bas?
Ja, det stämmer. Jag hade en elgitarr som jag stämde ner och spelade bas på en sträng! Hösten 1969 köpte jag min första bas, en Höfnerbas i likhet med den Paul McCartney spelade på. 
Christer och jag träffades på ”Gummit” sommaren 1969 där vi båda jobbade som sommarpraktikanter och vi började spela ihop därefter, tillsammans med Freddie Lienau och en kille vid namn Hans Bergström. Vi spelade rock, blues och samtida hits från den tiden i Bergströms källare.
Vad var det som drog till basen?
Paul McCartney var den som inspirerade mig till att börja spela bas, inte minst genom hans fantastiska basspel på skivan Abbey Road. Han hade den rätta känslan och var nummer ett av alla basister, alla kategorier.
Vilken musik har påverkat dig mest?
I stort sett allt som McCartney och John Lennon gjorde tillsammans. Tillsammans var de oslagbara, helheten ja allt är bra som de presterat ihop.
Favoritskivan med The Beatles är A Hard Days Night, den enda skivan där Lennon/McCartney har skrivit allt material.
Sedan har jag en del andra artister som jag gärna lyssnar till, The Hollies, Creedence Clearwater Revival, Toto, Queen, Deep Purple – ja allt som är melodiös rock. En annan skiva som är något av favorit är 10cc:s Original Soundtrack. Just 10cc såg jag på Olympen i Lund 1975 och de spelade just låtar från denna skiva där.
I övrigt är jag väl lite av en allätare. Är det bra kvalitet så kan jag lyssna på det mesta.
Vad ligger på skivtallriken just nu, kan bli spännande att få reda på vad du lyssnar på just nu?
Ha ha…”ligger på skivtallriken” Peter…det var länge sedan något låg där! Nä, då får det bli det en djupdykning rakt ner i Spotify´s spellistor, närmare bestämt Paul McCartneys skiva ”Tug Of War” och ”Here Today” där han sjunger om sin innerliga vänskap och kärlek till John Lennon. Dessförinnan låg Rollings Stones ”Lady Jane” där, en helt ny bekantskap för mig, en enligt mitt tyckande mycket, mycket vacker ballad.
Den 28 mars i år står ni tillsammans med 5 andra band på scenen i Parken på vårt arrangemang Pop60 Festival, vilka förväntningar har du inför detta arrangemang?
Mycket stora förväntningar, dels på denna kväll men även på allt annat som händer den veckan i Trelleborg. Skall försöka se och höra så mycket som möjligt, besöka bl a Tommy Rosbergs Beatlesutställning, se filmen ”A hard days night” på Grand och Musikquizen på Tre Lyktor. Verkar vara en heltäckande vecka och det är verkligen ett mycket trevligt initiativ av musikföreningen Riffet. Och, en stor eloge till dig Peter och dina vänner i Riffet som gör så mycket för Trelleborgs musikkultur och som tillför så mycket för oss musikintresserade ”50-talister”! 
På lördagen där vi själv skall spela så vill vi leverera traditionell 60-talsmusik på vårt sätt samt försöka knyta nya bekantskaper. Kanske kan det bli en spelning i Lübeck framöver för oss. Alltid roligt att spela inför publik!
Vi i Musikföreningen Riffet tackar dig Pelle för  denna intervju och önskar er i LEEN  lycka till på vårt kommande arrangemang den 28 mars.
Intervjun gjord 2015-01-01

Peter Frank

Kommentar; Mer info om Pop 60 Festivalen finns på Musikföreningen Riffets hemsida, www.riffet.com
Biljetter säljs på Nya Skivlagret, Entré och TA