Eva ”Plommon” Soelberg
som vi med stor glädje hälsar välkommen till Musikföreningen Riffets POP60 arrangemang i Parken  ,Trelleborg den 16 april 2016. Eva kommer med sitt band Plommon och  orginalsättning från det ljuva 60 talet

Du har nu signerat er skiva ”Plommons” som ni gav ut  2012 på cd. Att det finns glädje i ert sätt att tolka dessa gamla hits kan ingen undvika. Kan du berätta lite om låtvalet på denna skiva?
Det är 60-talshits som vi gillade då och som vi gillar nu. Mest tjej-låtar. En låt ” Last Train to Liverpool”   har Måddan, gitarrist och sångerska, skrivit.
Det är med stor glädje vi hälsar Plommons välkomna till Trelleborg och som jag förstår det så är det orginaluppsättningen av bandet från 60 talet?
Idag är vi tre originalmedlemmar. Den fjärde originalmedlemmen har precis slutat. Vi har en ny dam på keyboard.
 
Om vi backar tillbaks till 60 talet så finns det så klart många fina minne från detta årtionde, kan du nämna något speciellt som du kommer ihåg?
Det finns många roliga minnen. Vi hade som gimmick att ha rosetter i håret och efter spelningarna blev vi ofta överfallna av fans som slet av oss dessa. Vi var tvungna att ha med oss åtskilliga meter hårband när vi var på turné.

Det blev också några inspelningar på singelskivor (tyvärr har jag inte dessa utan ”endast” några låtar på samlingsskivor). Någon speciell skiva som det gick lite bättre för rent försäljnings- och framgångsmässigt?
Ingen av våra singlar var någon storsäljare. När vår första singel skulle testas för 10 i Topp testade de fel sida, ”Hungry for Love”, och den var ju inte lika bra som Måddans låt Last Train to Liverpool. Den singeln var nog den som såldes mest.
60 taler var ju ganska mansdominerat, vad var det som påverkade er tjejer att starta upp ert popoband på 60 talet?
Det var ju inte alls meningen att vi skulle bilda ett band. Måddan kunde tre ackord på gitarren.  Jag var lite avundsjuk på henne för att hon fick för mycket uppmärksamhet från killarna när hon spelade gitarr på festerna, så därför skulle hon lära mig det hon kunde. Vi kom gående på gatan i Sundbyberg med varsin gitarr ( jag med min pappas), då mötte vi en reporter som frågade om vi spelade. Då ljög Måddan och sa att vi hade ett band. Han ville skriva om oss som veckans popband så vi tog med två kompisar, varav den ena var Eva Kroon, som så småningom skulle bli trummis. Efter ett reportage i lokalpressen blev det lite pinsamt när folk ringde och ville att vi skulle komma och spela, för det kunde vi ju inte. Vi var helt enkelt tvungna att lära oss spela
Ni gjorde sedan ett ganska långt uppehåll men nu är ni sedan några år verkligen igång igen och det är vi så tacksamma för. Varav detta uppehåll ?
Året 1967 hade Eva Kroon och jag tagit studenten och ville börja plugga på universitetet. Måddan och vår dåvarande keyboardist bildade ett nytt band med några andra tjejer, Sunny Girls så de åkte iväg till Marocko, Tyskland, USA och Mexico och höll på några år. 1985 blev vi ombedda att sätta ihop gamla Plommons för ett framträdande på en 60-talsafton. Och efter det var vi igång igen.
Hur många spelningar blir det nuförtiden på ett år och hur känns det att åter stå på scenen?
Vi har ca en spelning i månaden. Det känns jätteroligt att stå på scen och se hur folk i vår ålder njuter av sina gamla minnen när de hör våra låtar.
Kan vi förvänta oss fler inspelningar framöver och då så klart helst på vinyl?
Det är inte omöjligt
Vad ligger på din skivspelare för tillfället?
Jag lyssnar bara på Spotify, och där har jag mest 60-talslåtar
Någon speciell favoritartist/grupp och någon artist/grupp som inspirerat dig under åren?
Naturligtvis Beatles, men även Searchers, Hollies, Supremes m.fl.
Vinyl eller cd?
Som sagt, jag lyssnar bara på Spotify. Det är ju så bekvämt att man kan lyssna i mobilen nästan var som helst
Måste också nämna att du tillsammans med BOA Larsson givit ut en bok ”Plommon Pop och Progg Rock” som jag håller på att läsa, den måste du göra lite PR för?
Den första delen handlar om min uppväxt på 60-talet, mestadels från Plommonstiden. En hel del lustiga saker som vi var med om. Den andra delen handlar om Boa Larsson, som tillsammans med en kompis startade proggmusik skivbolaget MNW. Även där en massa kul historier från 60 -70-talet.
Vi i Musikföreningen Riffet tackar dig, Eva, för denna intervju och vi hälsar dig  och bandet Plommons  välkomna till Trelleborg den 16 april.  

Intervjun gjord 2016-02-21

Peter Frank

Kommentar;
Biljetter till arrangemanget POP 60 kan köpas genom Julius biljettservice. POP60 är ett av många arrangemang i Trelleborg under veckan 10-16 april.  Mer info om hela arrangemanget kommer att finnas på vår hemsida www.riffet.com
Cd skiva och boken kommer ni säkert att kunna köpa i Parken den 16 april