GERRY MALMSTEIN som med Trellebelle Ukulele Orchestra är aktuell för en spelning i Smygehamn under POP60-veckan fredagen den 15 april 2016. Ett arrangemang som ÖT-Smygehuk är ansvarig för. Det blir i föreningens "Torpalänga" som spelningen kommer att ske. Gerry är den i bandet som står för flertalet solon, vilket är mycket uppskattat från publiken
 
Du har nu signerat en cd-demoskiva som vi är spända att höra lite mer om?
Man kan säga att skivan utgör soundtracket till en ny video som vi ska spela in, med mycket  sofistikerad teknik. Låten är ”Ukulele people” av Stefan Richter. En gospel-inspirerad låt med ett ett jäkla ös!
Är det fler egna låtar på gång eller hur ser det ut framöver?
Vi har vår grund i 60-tals repertoaren och Beatles-låtar i synnerhet. Det kommer vi att fortsätta med, men det är både möjligt och troligt att det kommer att smygas in lite eget material så småningom.
Vad är det som styr ert låtval?
Oftast är det arrangörens efterfrågan som styr urvalet och vad vi behöver repa in. Sedan vill vi så klart hålla oss till det som vi blivit kända för och som gör oss unika. Det har genom åren blivit olika teman eftersom vi vill ha en "röd tråd" under våra konserter. Exempel på olika teman är Beatles naturligtvis, British invasion, allmänt 60-tal,Blues, Siw Malmqvist-låtar, Tages-låtar, Jul-låtar, musik tillsammans med olika körer o.s.v. Det är nästan så att man blir imponerad själv när man räknar upp allt så här!
Men om vi går tillbaks i tiden så startade det hela på 60-talet för dig?
Jag började redan i tio-årsåldern att spela i band. Kommer ihåg att första repertoaren bl.a. bestod av "Twist and shout" och "Pappa jag kan inte få upp min kokosnöt". Även på denna tiden var det i regel 4 strängar som gällde men då i form av en elbas. Mer allvar blev det när jag spelade med i Grand Yet. På 70 talet blev det flera olika konstellationer i bl.a Convoy och en del olika husband.
Det blev t.o.m en del med ett dansband men då som trummis!
Hur kom det sedan att det blev Ukulele för dig, ett idag väldigt populärt instrument?
Jag hade blivet änkeman och satt mest ensam hemma och plinkade på en akustisk gitarr. En dag fick jag frågan om jag ville vara med och spela ukulele. Det var det löjligaste jag hade hört, för jag tänkte på Hawaii-musik. Nej! Inte börja spela i band igen! Men den förnuftigare delen av hjärnan sade mig att jag skulle må bra av att börja umgås med folk. I början var det hyfsat kul men ganska snart blev det nästan löjligt kul! Trellebelle Ukulele Orchestra startade 2006 som en kurs och vi var 20 st i början. Men nästan lite smygande så var vi helt plötsligt ett band med 8-9 medlemmar. Med Gert som stenhård kursledare blev det allt mer allvar. Han drev igenom att vi skulle spela hela "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band"! Jaha, varför inte måla himmeln grön, när vi ändå håller på?
Jätteomöjligt men ta mig tusan, vi gjorde det!
Nu spelar jag ett par timmar dagligen och sommartid har jag min oas i trädgården där jag sitter och övar och komponerar.
Gerry visar mig smakprov på olika musikstilar och det är oundvikligt att se glädjen när han spelar. En tatuering av en ukulele på vänster underarm visar att han menar allvar.
Ni har gjort många bejublade framträdande, något du vill nämna lite speciellt ?

Att få spela i Liverpool på bl.a Cavern är ju en dröm som man aldrig trodde man skulle få uppleva!
Nu är det snart dax för ett framträdande i Smygehamn den 15 april, hur känns detta?
Alla spelningar är faktiskt roliga och det är viktigt att vi alltid gör bra ifrån oss. Det skall vara roligt att gå på våra konserter, det är vår målsättning.
Vad ligger på din skivspelare för tillfället?
Ingenting.Tar mig inte tid att sätta mig ner och lyssna. Musiken finns runt mig och inspirerar mig hela tiden, t.ex när jag kör bil. All min tid går åt till att spela och komponera. Sa jag att det är roligt?
Någon speciell artist/grupp som inspirerat dig under åren?
På min musikaliska piedestal sitter bl.a Beatles, Carlos Santana, Gary Moore, Alice Cooper,Queen, Lady GaGa och Michael Jackson. Sedan är jag svag för nordisk musik som bl a framförs av Nordman och Roger Pontare. Jag skulle gärna velat vara upphovsman till "Flickan och kråkan" av Mikael Wiehe och/eller "Briggen Blue Bird" av Evert Taube. Älskar visor med en gripande text!
Vinyl eller cd?
Fil.
Vårt, Musikföreningen Riffets arrangemang, där ni spelade med Siw Malmqvist blev riktigt uppskattat och det fick jag även höra från Siw när jag körde henne till hotellet efter konserten. Vilken artist skulle vara roligt att göra ett liknande arrangemang med?
Att lira Wedding med Svenne Hedlund hade varit en höjdare!
(Kommentar; jag tar upp detta med Gert)
 
 
Vi i Musikföreningen Riffet tackar dig, Gerry, för denna intervju och vi önskar er i Ukebandet lycka till den 15 april när ni medverkar i ett arrangemang under Pop 60 veckan.
 
Intervjun gjord 2016-02-20
 
Peter Frank
 
Kommentar;
Mer info om Pop60 veckan kommer att finnas på www.riffet.com