Cicci Landén

som var en av våra, Musikföreningen Riffets, artister på arrangemanget ”Blues i Parken den 10 maj 2019 i Trelleborg”. Även aktuell på kommande uppstart av festivalen ”Visor och blues i Smygehamn” den 13 juli 2019

Först ett stort tack för ditt framträdande på vårt arrangemang ”Blues i Parken Trelleborg”. Väldigt uppskattat av såväl publik och som oss arrangörer. Hur kändes det att vara med på detta arrangemang? 
“Tack själv! Det var en toppen kväll med mycket Blues och härlig publik.”
Du spelade med Steve Grahn och Mattias Malm, är detta en vanlig kombination?
“Jag hade glädjen att träffa Steve på en spelning för snart 3 år sedan och vi bestämde att vi skulle prova att göra något tillsammans. Vi upptäckte att våra röster fungerar otroligt bra ihop och att slå samman lite av bluesen och americana/country, kändes som en lyckad kombo. Både Steve och Mattias är otroligt duktiga och har lång erfarenhet inom genren. Det är en ära att få dela scen med dessa herrar som numera är mina, nära och goda vänner.”
Du har nu signerat din nya cdskiva som vi så klart vill höra lite mer om?
“Efter debutalbumet “Coming Home”2015 så var det naturligt att fortsätta med mitt låtskrivande, som verkligen hade kommit igång efter en lång paus.”
“Hösten 2016 fick jag berättat för mig om en ung kvinna som hade förlorat sitt hem och sina barn, och om hur hemlösheten bara ökar för varje år som går i Malmö. Skrev då låten “I see you” som blev första singel ut från albumet “Chapter Two” och då också starten till samarbetet med Producent, Amir Aly i Yla Studios, Malmö. Sommaren 2017 inleddes inspelningarna av resterande 9 låtarna på albumet och den släpptes November 2017.”
”Titelspåret ”Chapter Two” kom till när jag hittade gamla, handskrivna brev i en kartong – skrivna av en av mina bästa vänner när vi kommit tillbaka till Europa efter att ha varit i LA några år – hon hade då flyttat till Milano och jag var hemma i Malmö. Vi var unga och visste inte riktigt var vi var på väg men vi delade samma drömmar. Hon förlorade kampen mot cancer för fem år sedan och låten blev en ny början, där jag nu lever drömmen för oss båda.”
Hur många skivor har det blivit genom åren? .
Släpper snart mitt 3:e.
Är det fler egna låtar på gång och hur ser det ut framöver?
I dagarna släppte jag min senaste singel “I Wanna Drive Down Sunset Blvd.” Första låten ut från min kommande EP , med 5 låtar. Nästa singel kommer den 16 augusti och fysisk EP den 13 september med Release konsert på Folk å Rock i Malmö.
Det är väldigt populärt nu med vinylskivor, inget du har funderat att ge ut?
Jo det har jag absolut. En kostnadsfråga just nu. Det är tyvärr väldigt dyrt.
Vad är det som inspirerar dig när du gör dina låtar? 
Känslor, tankar, erfarenheter i livet är det som kommer fram i mitt sätt att skriva. Har ingen röd tråd i mitt sätt att skriva text och musik. Ibland får jag en melodislinga i huvudet som jag sen skriver text till. Eller så finns texten redan och musiken kommer sist.
Säkert vet många vem du är som artist, kan vi få lite bakgrund hur det hela började för dig som artist?
Jag  växte upp i Klågerup, en liten by utanför Malmö. Med två äldre syskon som gärna lyssnade på musik i alla dess former och genres, och en mor som sjöng i kyrkokör, så fanns musik tidigt i hemmet.
 ”Ett minne som finns stark kvar hos mig och som får mig att förstå att  jag tidigt hade ett enormt musikintresse är från när jag gick på lekis och var 5-6 år. Vi blev ombedda att ta med vår favoritleksak att visa för de andra barnen, de flesta hade sin docka, bil eller målarfärger etc men jag tog med mig ABBAs vinylalbum Voulez-Vous! ”
 När jag var 10 år köptes första gitarren hem. Min mor gick en kurs och tog med sig notböcker med ackord och de använde jag och började själv lära mig spela gitarr. På mellanstadiet spelades också mycket teater och det fanns möjlighet för sång i pjäserna. Senare var jag med i starten av den lokala teatergruppen, Bara Scengångare.
 I tonåren sjöng jag i olika körer, något som satte grunden i sången. Redan i den åldern började jag också skriva texter, de fungerade då mest som dagböcker men i det fanns något som började gro!
Som 19-åring, 1993, tog jag det första stora klivet mot en karriär inom musiken. Då åkte jag till Los Angeles och Musicians Institute of Technology, på Vocal Institute blev jag skolad i den amerikanska musikens värld och öppnade dörrar för framtiden.
Lämnade USA 1995 och för att få livet och ekonomin att gå ihop jobbade jag i nattpatrull som undersköterska, men musicerade när chansen kom och åkte till Tyskland och Italien, där musiker från tiden i LA fanns, och spelade på flera platser i Europa.
Det skulle dröja ända till 2013, efter olika uppbrott och händelser i livet, som jag startade mitt bolag, CC Music och bestämde mig för att musiken skulle få ta den största delen av mitt yrkesliv. Då började jag skriva text och musik till vad som senare blev debutalbumet ”Coming Home”.
Nu är vi i Riffet tillsammans med Smyge byalag i uppstart av en ny festival som vi kallar ”Visor och blues i Smygehamn” vad tror du om denna kombination?
Fin och bra musik på vacker plats! Oslagbar kombination!
Vad ligger på din skivspelare för tillfället?
Ashley McBride
Någon speciell favoritartist/grupp och någon artist/grupp som inspirerat dig under åren?
Ja, den som inspirerat mig allra mest är Bonnie Raitt.
Vinyl eller cd?
Känslan man har med sig sen barndomen/ungdomen är när man satt och höll i vinylomslaget och lusläste all text och bild, medans man lyssnade, är det som vinner valet av dessa två.
Jag i Musikföreningen Riffet tackar dig, Cicci, för denna intervju och vi ser framemot ditt nästa deltagande hos oss när vi drar igång ”Visor och blues i Smygehamn” den 13 juli i år
Tack själv!
Intervjun gjord 2019-05-13
Peter Frank
Kommentar;
På Spotify kan ni lyssna på Cicci Landéns nya låtar, missa inte detta.
New single release 24/5
Hemsida; www.ciccilanden.se