Jens Pedersen

Jens Pedersen som är en av eldsjälarna att ge oss i Trelleborg en möjlighet att köpa skivor och spel i den nyöppnade butiken Skivbutiken. Jens med stort musikintresse är dessutom på fritiden aktiv i bandet Lifemother som släppt cd skivan ”Phases”

Härligt Jens med ditt stora intresse för musik och så klart vill jag höra lite mer om ert band Lifemother.

-Lifemother startade för några år sen när jag och en vän, Hannes Dahlgren, båda två ville påbörja ett nytt musikprojekt. Hannes har tidigare varit aktiv i flera olika band, medans jag mest har spelat för mig själv. I början var det bara tänkt som ett studioprojekt och vi hade inga planer på att framföra våran musik live utan helt enkelt bara att göra den och dela med oss av den. Våran första skiva släpptes när detta tänket fortfarande var kvar, men året därpå när vi kommit en bit in på andra skivan, Phases, insåg vi att vi ville ha ut mer av det. Sagt och gjort så skrapade vi ihop tre andra livemusiker, började repa och hade våran första spelning på Hemgården i Lund i November 2018. Våran musik föds ur olika influenser från oss båda vilket gör att den kanske får ett udda sound med flera genrer i samma låt.

Nu har ni även släppt en cd-skiva ”Phases” kan du berätta lite om denna skiva?

-Med den här skivan så blev det ett lite mer pop-igt sound jämfört med våran första skiva. Vilket vi tycker var kul då vi ville göra något som för oss var annorlunda. Vi jobbade med den lite på vars ett håll men jag tycker ändå att den hänger ihop på det sättet nog bara våra låtar kan.

Jag citerar här Hannes tankar kring skivan:

"För min del handlade skivan om att utmana sig själv och testa att sätta sig i annorlunda musikaliska situationer i ett försök att bevisa för sig själv att man kan göra vad man vill utan rädsla för att det inte ska duga bara för att det känns främmande. Samt att tänja på gränserna lite."

Bandet är relativt ungt, hur många spelningar har ni gjort och vilka ser ser du som er målgrupp?

-Vi har hittills bara lyckats få in 3 spelningar, eller 4 om man räknar med den vi sände live på Facebook. Jag vet inte om vi har någon direkt målgrupp, det är mest vem som än gillar det. Då våra låtar kan vara väldigt annorlunda från varandra så tror jag att olika generationer gillar olika låtar, då de kan skilja sig en hel del från varandra.

När började ditt stora intresse för musik?

-Intresset satte väl igång när jag var 14-15 och upptäckte min 'egen' musik och inte längre gillade det mina kompisar gillade bara för att man ville vara med liksom. Vid det laget hade jag fått min första gitarr och började så smått att spela så gott jag kunde. Det höll tyvärr inte i sig mer än något år och jag har sen dess spelat av och till och inte riktigt brukat allvar med det. Det har mest varit de senaste 5-6 åren som jag plockat upp musikskapandet på en mer konsekvent nivå. Vad gäller lyssning av musik så följer det ungefär samma kurva, även om det varit en mer aktiv del än själva spelandet. Jag tror att man lär sig att uppskatta musik på en helt annan nivå när man håller på med det själv också. I alla fall så har det varit så för mig
Idag spelar jag bas och skriver låtar i Lifemother, har ett soloprojekt som är mer åt det elektroniska hållet och ännu ett projekt som är på gång med en annan vän.

Nu har du även tagit det fantastiska, för bl a oss vinylnördar, steget att öppna en skivbutik hur går dina/era tankar här?

-Det började när jag pratade med Jonas, som ägde och drev Nya Skivlagret, och det kom fram att han skulle lägga ner och undrade om jag kände någon som skulle kunna tänka sig att ta över. Det gjorde jag inte, men jag var själv intresserad. Jag pratade med min sambo om det och hon var också med. Några månader och en massa snack, uppköp, inköp och tråkigt pappersarbete senare så hade vi slagit upp dörrarna till Skivbutiken. Min primära tanke där var att man som Trelleborgare inte ska behöva åka in till Malmö för att bläddra bland skivor. Sen har det ju samtidigt varit lite av en dröm att driva en skivbutik och det skadar ju verkligen inte. Vi vill även främja lokala artister så gott det går och hjälpa dem att få ut sin musik till fler människor. Det hade vi tänkt förstärka genom att ha livespelningar i butiken, men sen blev det här året tyvärr som det blev så den biten får vänta. Det kommer att bli betydligt mer händelser i lokalen när nuvarande situation är över. Både jag och min sambo vill att det här ska bli en riktigt bra butik för både de inbitna vinylfantasterna och de som kanske är mer nya med formatet. Vi vill tillgodose det behov och samtidigt göra det mer attraktivt för andra. Utöver vinyl säljer vi även cd-skivor, filmer och tv-spel. Samt lite annat smått och gott.

Hur ser ert utbud ut i butiken ”Skivbutiken” ?

-Vi försöker att ha det mesta som folk gillar. Vare sig det är cd eller vinyl så strävar vi efter att ha något för alla musiksmaker. Letar man efter något särskilt kan vi med stor sannolikhet beställa hem det. Som tidigare nämnt har vi också ett utbud av filmer på dvd och blu-ray samt tv-spel som vi också försöker utöka på löpande band.
 
Några korta frågor
Vilken artist har inspirerat dig som musiker?

-Det är massor av artister! Inom många olika genrer. Bland de största är Nine Inch Nails, Depeche Mode, Björk, Marilyn Manson, Pink Floyd, Tool och Awolnation.

Någon grupp/artist som du gärna själv lyssnar på?

-Det är än mer! Jag är vad jag själv kallar en kräsen allätare och lyssnar på ett brett spektra av genrer, men utöver de jag nämnde som inspirationer så kan jag lägga till Gojira, Rammstein, Kraftwerk, David Bowie, Deftones, Jamiroquai, Gary Numan, Led Zeppelin, ja, listan kan göras väldigt lång, men det är ett axplock i alla fall.

Någon favoritlåt/ar?

-Enormt många! Just för tillfället går det mycket Depeche Mode igen hos mig så In Your Room med dem.

Bästa liveupplevelse?

-Det är oavgjort mellan första gången jag såg Marilyn Manson i Köpenhamn ca 2005 och när jag såg Depeche Mode i Köpenhamn 2008 tror jag det var. Båda två var helt fantastiska upplevelser!

Vad ligger på skivtallriken för tillfället?

- Jag håller på att gå igenom ca 3 backar vinyler som jag köpt på mig, men inte hunnit lyssna på än, så just i skrivande stund är det Spirits of Europa, Opus II med Staffan Scheja och Björn J:son Lindh.

Vinyl eller cd?

-Vinyl alla dagar i veckan. Undantaget är om det helt enkelt inte finns på vinyl.

Har du något band/artist som du kan rekommendera till vår förening (behöver så klart inte bara handla om blues)?

-Det enda jag kommer på är Deadly Devoted, men dem känner ni nog redan till. Sen har jag ett annat kommande musikprojekt på gång som nog kan vara av intresse, men den tiden, den glädjen.
 
Jag tackar dig, Jens, för intervjun och hoppas så klart att vi träffas på fler av våra kommande arrangemang.
 
Intervju gjord av
Peter Frank
2020-05-06