Mats Zetterberg,
textförfattare, musiker
och ansvarig för BluesFolket i Lund m m

Du har nu signerat en skiva med Bluesblocket (se bild), vad minns du från denna inspelning?
Den spelades in 1981 men det känns som igår. Kännetecken för skivan är bra gitarrspel med två olika sologitarrister. På sida 1 är det Jan Gerfast som är sologitarrist och på sidan 2 är det Mårten Micro . Jan Gerfast som senare gjort egen karriär med spelningar i hela Europa och Mårten Micro som känd gitarrist med Kal P Dal. Det händer fortfarande att när Jan Gerfast spelar i Tyskland och att man då pratar om denna skiva och det är såklart väldigt roligt. Skivan är bra med olika variationer av låtar och den låter vital fortfarande. Texterna håller än och är en del översättningar av John Mayall låtar. Mixen av basen och trummorna ligger högre än normalt och det ger en tyngd i musiken.

Kan du nämna några artister som du spelat med under åren?
Bluesblocket har under åren haft ett femtiotal medlemmar och gästats av bl a Peps och Troels Jensen.Jag har även spelat med en del andra rockband. Svenska Musikrörelsen och Fiendens Musik är några andra band som också spelat in en del skivor, båda på vinyl och cd.Nu spelar jag bland annat med i EddieBuddy en grupp från Lund och Eslöv samt gruppen This Was. En grupp från Helsingborg som spelar covers på Jethro Tull. Gör i denna grupp en del textöversättningar.

Trelleborg, har du besökt denna stad någon gång?
Ja, senast 1981 då jag körde kakbuss till en del butiker. Även deltagit på en skivmässa men aldrig spelat i denna stad.(Detta skall så klart Riffet arbeta för.)

Vad gör du just nu på musikfronten?
Det blir då en del textöversättningar på Jethro Tull låtar. Jag arrangerar också blueskvällar i Lund. Det är på Bar Express i stationshuset som föreningen BluesFolket i Lund anordnar dessa bluestillställningar. Varje onsdag för er som är intresserade.

Är där någon artist eller grupp som influerat dig i din musikkarriär?
John Mayall var inkörsporten till svart bluesmusik. Därefter både Eric Clapton och Peter Green. Numera är det Troels Jensen, dansk bluesartist, som är en stor inspirationskälla.

Någon grupp/artist du vill nämna som något av favorit?
Fortfarande så håller jag på John Mayall. En grupp som jag lyssnar mycket på är Lynyrd Skynyrd. Mick Green and the Pirat vill jag också nämna, engelsk pubrock från slutet av 90-talet. Låter som 70 talsmusik, detta kan jag varmt rekommendera.

 Någon artist du tycker vi i RIFFET skall arbeta på för att få till Trelleborg?
Svante Sjöblom, ser ut som 15, är 23 och låter som en svart 70 årig bluesartist, mycket bra.

 Vad ligger på skivtallriken?
Det är just Mick Green and the Pirats en skiva från 1997.

En stor musikupplevelse som du vill nämna?
Det får bli Gasolin på Olympen i Lund 1977, det var och blev en jättekick. Jag skulle rescencera konserten för Aftonbladet. Gasolin var då kända i Danmark men ännu inte i Sverige. Det var ett genombrott för denna grupp på svensk mark.

Något projekt du skulle vilja starta upp?
Ja, det skulle vara att spela in en del skivor, bl a en liveskiva med Svante Sjöblom och Troels Jensen. Skulle ock så vara roligt att spela in en skiva med gruppen This Was, Jethro Tull låtar med svenska texter.

Vi i Riffet tackar dig, Mats, och skall arbeta för någon eller några spelningar i Trelleborg.

 Peter

För er som är intresserade av att komma i kontakt med Marts Zetterberg så är det ok att maila till följande adress;

Mats.zetterberg@lsn.se

Mats lovar att svara på era mail