Janne Knuda
basist och sångare i Pedalens Pågar,
aktuella för Kulturnatten i Trelleborg den 8 september

Du har nu signerat en skiva med Kal P Dal, en riktig nostalgisk platta (se bild), vad minns du från denna inspelning?
Vi hade genom en bilresa i en gammal VW buss till Sonet på Lidingö precis fått ett skivkontrakt. Denna vår första platta spelade vi in efter rep på 2 veckor. För att få livestämning så bjöd vi in publik, ca 60 st, till inspelningen i Bellatrix studio. Peps var producent och jag kommer ihåg Bosse Skoglunds kommentar när han hört låtarna ”Det blir en landsplåga”. Ett riktigt gott betyg. Skivan sålde bra, ca 120 tusen skivor. Vi var med i ett TV program som hette Säcken med Eva Rydberg och Östen Warnebring och efter det framträdande så satte skivförsäljningen igång med väldig fart. Ca 4,3 miljoner tittare såg programmet Säcken.

När startade din musikaliska bana?
Det helade började med att jag spelade i ett raggarband på 60 talet.

Under åren 1973-74 träffade jag och började spela med en utbytesstudent i Lund som hette Hugh Cornwell, vi bildade bandet Johnny Sox. Hugh Cornwell var senare med att bilda den engelska gruppen The Stranglers.
1975 gjorde jag FN tjänst med bl a Kal P Dal och där fick låten ”Blå blå blåa skor” sin grund men då sjöng Kal P Dal ”Blå blå basker blå”.
1977 fick vi då skivkontraktet med Sonet och spelade in ”Till Mossan”.Med detta band gjorde vi turnéer under åren 1977-80 och spelade i bl a 120 folkparker

Hur många skivor spelade ni in?
Det blev 5 st skivor med Kal P Dal. Kalle dog 1985 och vi höll upp helt under ett år innan vi startade upp Pedalens Pågar. Med Pedalens Pågar har vi spelat in 2 st Cd skivor. Det som är extra roligt är att barnen till våra fans från 70-talet också lyssnar på skivorna med Kal P Dal. På vår senaste CD-skiva spelade vi in de gamla låtarna på nytt med dagens sound för att få in denna musiken i 2000-talet till vår nya publik.

Kan du nämna några artister som du spelat med under åren?
Jag har varit trogen Kal P Dal och Pedalens Pågar genom åren och haft mycket roligt med dessa band.

Trelleborg, har du besökt denna stad någon gång?
Vi spelade med Kal P Dal 1978 i Folkets Park, mycket folk och bra stämning..

Vad gör du just nu på musikfronten?
Förutom Pedalens Pågar inte så mycket. Har ett stort intresse för blommor och har varit med i Gröna Rum ett antal gånger. Det ger mig en bra balans till musiken.Vi har i helgen en spelning i Gessie på Byakrogen, brukar vara bra stämning där. I sommar har det även varit uppträdande på Svedala Rock och någon spelning i Ystad har det också blivit.

Är där någon artist eller grupp som influerat dig i din musikkarriär?
Rolling Stones är en grupp som påverkat mig, då menar jag tiden fram till Exile on Main Street. Men så klart har även Kinks och Liverpoolvågen påverkat mig i mitt musikliv.

Någon grupp/artist du vill nämna som något av favorit?
Rolling Stones står högst, det är go rock´n roll som det svänger bra om. Musik som det skall spelas med en riktig närhet till publiken.

 Någon artist du tycker vi i RIFFET skall arbeta på för att få till Trelleborg?
Pedalens Pågar så klart, men det finns ett ganska okänt band som heter Micke Extra Allt, ett coverband. Ett bra partyband och de bjuder på sig själv, bra output..

 Vad ligger på skivtallriken?

Brian Ferrys skiva, Dylanesque, lite rolig och bra tolkning av Bob Dylan. Bob Dylan lyssnade jag så klart på mycket på 60-talet.

En stor musikupplevelse som du vill nämna?
Vår spelning i Kungsträdgården 1978 inför 20 000 personer. Det var Pekka och Bibbi Langer som var värdar för denna spelning. 1978 var vårt största år så det var en riktig höjdare. Jag såg The Who i Norrköping 1965 så klart en spelning man inte glömmer.

Något projekt du skulle vilja starta upp?
Det skulle vara roligt att starta en rockklubb och låta band som ligger någonstans mellan KB och puben få chans att spela. Det finns många bra band som borde få
chansen att slå igenom.

Vi i Riffet tackar dig, Janne, och önskar dig och ditt band varmt välkommen till Trelleborg på lördag (8 september). Säkert många som ser fram emot denna spelning.

 Peter

PÅ Kulturnatten i Trelleborg 8 september uppträder bl a Pedalens Pågar och Dan Hylander - Varmt välkomna – Riffet är på plats