Jan ”Rock-Ola Olofsson
fotograf m m som är aktuell för en utställning under
Beatleskvällen i Kulturhuset den 8 oktober

Du har nu signerat en skiva med Magnun Bonum, en riktig nostalgisk platta (se bild), vad har du för samband med denna skiva?
Magnum Bonum fick en stor hit med låten Skateboard (L A Run) i Sverige, denna låt är skriven av Carvel – Keith medan jag är original förläggare och äger själva låten. Denna låt ”L A Run” blev även en stor hit i England och spelades även in på bl a franska. Att Magnum Bonum ”fick” låten var p g a att en god vän ansvarade för denna grupp så det kändes rätt att just denna grupp fick möjligheten att spela in denna låt.

Jag bodde då i London och hade tre fantastiskt framgångsrika år med hits på vårt skivbolag , Young Blood Records, med låtar som ”I remember Elvis Presley” och Substitute.
Låten ”I remember Elvis Presley” som sjöngs av Danny Mirror skrevs som en hyllning till Elvis strax efter hans bortgång. Elvis som alltid har varit min stora idol fick här en låt skriven med känsla och värme. Skivan såldes i otroliga 3,5 miljoner exemplar och blev Elvis Presleys fan clubs officiella låt. Låten Substitute som sjöngs av en tjejgrupp Cloud sålde även mycket bra, ca 3 miljoner exemplar.

När startade din musikaliska bana?
Som grabb höll jag, som många andra, på med att imitera kända artister framför allt då Elvis. !958 arrangerade Malmö en rocktävling ”Malmös rockkung” och jag ställde upp. Det gick bra, jag vann tävlingen och fick då namnet Rock-Ola. Redan då hade jag Krister Gärdsby som kamrat och jag blev senare hans manager.

Är där någon artist eller grupp som influerat dig i ditt musikliv?
Jag har en artist som alltid påverkat mig i mitt musikliv och det är Elvis Presley. Han har gett mig den spirituella stöttning som behövdes för att fortsätta musiklivet. Det var min stora dröm att spela in en låt med Elvis som musikförläggare. Till sist blev detta av med låten ”I never been to Spain” skriven av Hoyt Axton, en stor kompositör. En annan artist som jag vill nämna är Johnny Cash, en trevlig och sympatisk människa som också betytt en hel del för mig.

Någon grupp/artist du vill nämna som något av favorit?
Det är en del, så klart Elvis, Johnny Cash och Beatles. Lite roligt var en konsert i Malmö med Southside Johnny, en artist som jag träffade och som var hemma hos mig 25 år tidigare. Southside Johnnys positiva egenskap är att han alltid gör det han själv gillar utan att något skivbolag påverkar honom.

Någon artist du tycker vi i RIFFET skall arbeta på för att få till Trelleborg?
Varför inte erbjuda Trelleborg ett galleri med inspiration av 60 talet?

 Vad ligger på skivtallriken?
Lyssnar för tillfället inte på skivor utan det är radion som är på medan jag arbetar i hemmet.

En stor musikupplevelse som du vill nämna?
Det måste bli konserten med Elvis Presley den 10 juli 1972 på Madison Square Garden i New York. En fantastisk konsert som slutade med att jag fick träffa den stora kungen efter spelningen. Det kommer jag alltid att minnas. Självklart så minns jag Beatleskonserterna i Hamburg väldigt väl. En grupp som kom med något helt nytt, stämsång i en era då Jerry Lee Lewis och Chuck Berry hade sina stora år. Beatles utstrålning minns jag också och den positiva reaktion gruppen fick av publiken. Det är otroliga minne. Att jag sedan kom Beatles väldigt nära stärker det hela så klart.

Något projekt du skulle vilja starta upp?
Ett galleri med egna foto och målningar plus saker från 60 talet skulle vara en dröm som förhoppningsvis blir sann

Vi i Riffet tackar dig, Jan, och önskar dig varmt välkommen till Trelleborg på måndag (8 oktober). Säkert många som ser fram emot att tå träffa dig.

Peter

Beatleskväll måndag 8 oktober Kulturhuset där Staffan Olander är gästföreläsare Välkomna alla Beatlesälskare