Mac Robertson

aktuell med Piedmont Project, framgångsrikt akustiskt band som är budbärare av den ovanliga bluesstilen piedmont blues och som nu skall uppträda på Jazz och Bluesfestivalen i Smygehamn den 25 juli 2008.

Du har nu signerat en egen skiva, (se bild), vad minns du från denna inspelning? Skivan spelades in 1980 i Peter Berges studio i Malmö, Peter en mycket duktig tekniker. Allt började 1980 med att Mats Zetterberg satte svensk text på John Mayall låtar, något som jag tror ingen gjort tidigare i all fall inte för en hel skiva. Vi hade då i Bluesblocket två riktigt duktiga gitarrister, Mårten Micro och Jan Gerfast. Bandet fungerade bra och resultatet blev bl a denna lp som både givits ut på vanlig vinyl men också som här på en färgad vinyl i begränsad upplaga (100 st). Skivan fick bra kritik och den sålde bra.

Kan du nämna något mer om detta band, Bluesblocket? Vi turnerade runt i Sverige 1980 till 85 och efter hand började det ställas allt mer krav och detta slutade med att några i bandet slutade och ersattes av några nya medlemmar. Det hela dog ut, men glädjande nog så startade vi upp igen för ett par år sedan , så nu är vi igång. Vi skall bl a uppträda på St Gertrud i Malmö i oktobermånad

Är det andra skivor som du medverkat på? På vinyl är det på Mats Zetterbergs soloskiva och på cd är det bl a med Ferne och Piedmont Project

 Kan du nämna några artister du spelat med genom åren? Ferne och Mats Zetterberg som jag nämnde innan men också med Peps, Tröls Jensen och Fredrik Johnn.. Det har mestadels blivit blues. Har nu också ett projekt med visor, berättelser om Snapphanarna, detta tillsammans med bl a Ferne

Någon artist som influerat dig? Den som influerat mig mest är Mississippi John Hurt, förgrundsgestalten för piedmontstilen. Han har inspirerat miljontals musiker och bl a mig. Han var även en otroligt ödmjuk person vilket jag också värderar högt.

Några favoritartister/grupper? Förutom Mississippi John Hurt så lyssnar jag gärna på Paul Gerimia, han har turnerat runt i Europa men aldrig varit i Sverige. Han kör den genuina sköna stilen.

Mike Dowling en kanske lite okänd artist för allmänheten men känd i musikkretsar och är även en stor gitarrist.

 Vad ligger på skivtallriken? I bilen hit lyssnade jag på Gene Bush en amerikansk gitarrist En äldre herre som ser ut som en kamrer och spelar som en gud.

Kan du berätta lite mer om Piedmont Project Bandet har en lång historia och vi spelade in en kassett 1986 som senare blev en cd. Vi blandar ragtime, vaudeville, deltablues med country. Vi kör den riktiga piedmontstilen

.Vad kan vi förvänta oss i Smyge på Jazz och Bluesfestivalen i juli? Vi kör som sagt piedmont och folk gillar detta, man blir glad av denna musikstil. Vi håller fast vid en tradition av denna musikstil som även är dansant. Vi brukar även ha med någon gästartist på våra konserter.

Något projekt som du skulle vilja starta upp? Jag är involverad i så många roliga och intressanta projekt så jag är nöjd med detta. Det är bl a countryblues, deltablues, Chicagoblues, Texasblues och även visor.

Någon artist som vi i Riffet skall bjuda på framöver? Trio Ferne, med historia om snapphanarna skulle säkert uppskattats av publiken

 Vi i Riffet tackar dig, Mac och önskar dig samtidigt lycka till med alla dina arrangemang och projekt framöver och vi ser fram emot spelningen i Smygehamn den 25 juli. Du skall känna dig riktigt välkommen .

 Peter 

Ytterligare information om arrangemanget i Smygehamn finns på vår hemsida, www.riffet.com

 Mer om Mac Robertsson går att finna på hemsidan, www.piedmontproject.se

Ni kan också se på Myspace.com och youtube, sök på Piedmont Project