Mats Paulson
som nyligen uppträdde i Trelleborgs kyrka inför en fullsatt publik. Ett arrangemang med en mycket uppskattad vissångare och som vi i Riffet gärna vill bjuda ner för en viskväll till nästa år.

Du har nu signerat en egen skiva, (se bild), vad minns du från denna inspelning? Denna skiva gavs ut 1974 och var min första skiva som gavs ut, av Stickan Andersson på Polydor. Rutger Gunnarsson var producent på denna skiva. Det som är lite extra roligt var att Björn och Benny körar på några av låtarna och det var före ABBA tiden. En låt ”Sommarbrevet” skrev jag till Anni-Frid Lyngstad men spelades aldrig in. Jag skrev ofta till andra artister och spelade själv sedan även in dessa låtar.

Låten ”Visor i citruslunden” lanserade Stickan och den spelades in bl a av en tjej som heter Rebecka i Tyskland. Det har sålts minst 1 miljon skivor och den spreds till stora delar av Europa. Det är så klart lite extra roligt.

Hur många skivor har du gjort genom åren, vinyl som cd? Min första EP är från 1962 och den första lp skivan kom ut 1964 ”Tango i Hagalund”. Genombrottet kom väl med "Visa vid vindens ängar" på albumet "En stad, en morgon" ,året var 1966. Sedan dess har jag givit en 30 – 35 skivor och skrivit hundratals visor,

Hur började ditt intresse för visor?

Det är ganska enkelt, musik och sång kom från hemmet, tiden i frikyrkan, pappa spelade mandolin och min mamma piano (bl a på skivan Hultmans Solskenssånger). Sedan lyssnade jag mycket på radio och detta skapade då mitt stora intresse för musik..

 Någon artist som influerat dig? Evert Taube och då bl a Sjösalavals, den tycker jag innehåller mycket glädje. Gösta Ulden påverkade mig också då han hade viskurser på radio och man kunde då följa med och spela ackorden i visorna. Margareta Kjellberg träffade jag som 12 åring och det har så klart betytt en del. Vill också nämna Dan Andersson som betytt oerhört mycket för mig.

Några favoritartister/grupper?

Förutom de som influerat mig, pianisten Hans Leygraf och Gösta Elweroth som jag också fick träffa en gång i Linköping. Han spelade luta och detta instrument intresserade mig och jag fick själv en luta när jag var 15 år.

 Vad ligger på skivtallriken? Lyssnar för tillfället igenom min nya skiva som skall komma ut i höst. En skiva med lite blandat innehåll, allt från blues, jazz och folkmusik. Jag kände för att prova på lite olika musikstilar så detta har varit mycket inspirerande. Lyssnar gärna på Rod Stewart och Ginger Reinhardt, en fransk artist.

Vad har du på gång framöver?

Jag har då nyligen spelat in en ny skiva och då på ett litet annorlunda sätt. Jag har denna gång helt fått utgått från mig själv och därefter har vi lagt på övriga instrument. På detta sätt har jag inte spelat in skivor tidigare och det har varit väldigt inspirerande. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Ulf Esborn har hjälpt mig och den är inspelad i hans egna studio.

.Någon artist som vi i Riffet skall bjuda på framöver? Staffan Percy är en kille som har väldigt mycket att komma med och det hade säkert uppskattats av publiken. Axel Falk är en annan väldigt sympatisk artist. Han sjunger bl a Birger Sjöberg låtar, det är en bra vissångare.

 Vi i Riffet tackar dig Mats, och önskar dig samtidigt lycka till med din nya skiva som jag nu fick ett litet smakprov på. Det lät spännande och intressant. Vi hoppas också att få komma tillbaks med att arrangera en viskväll nästa år i Trelleborg.

 Intervju gjord av Peter Frank
Musikföreningen Riffet Trelleborg 

Mer om Mats Paulson finns på
http://www.matspaulson.com/