Lars Fernebring

som tillsammans med Thomas Wiehe var med på Riffets första arrangemang med en tolkning av Bob Dylan. Nu är ”Ferne” åter aktuell med ” Ferne Trio” med visor om Snapphanarna på Kulturdagen i Trelleborg den 20 september på Trelleborgen.

Du har nu signerat en egen skiva, (se bild), vad minns du från denna inspelning? Det var många år sedan denna skiva kom ut, 70 talet, med Risken Finns. Först spelade vi in en EP som dock aldrig kom ut, arrangör var Roger Wallis som bl a skrev Judy min vän som Tommy Körberg uppträdde med i Melodifestivalen. När vi skulle spela in skivan i Waxholms Studios så var det inte så självklart att vi skulle sjunga på skånska, allt skulle låta som rikssvenska. Diskussionerna som dök upp inför första LP:n var att vissa i Waxholmsgruppen ansåg att vi skulle låta likadant på skiva som på scen. Roger Wallis insisterade dock på att vi skulle kompas av full orkester och lite till.Gitarrsolot på låten ”Risken bloos” är med Rolf Wikström och det var i början på hans egen karriär. Bernt Staf finns också med på skivan och då i kören.. Men på andra LP:n "Hästgryta" låt vi som vi lät live, ungefär..

Kan du berätta lite mer om hur det hela startade med Risken Finns? Vi uppträdde på Folkets Hus i Stockholm 1973 och det blev lite av vårt genombrott. Efter detta framträdande uppmärksammades det i tidningar landet runt och i radio. Vi hade dessförinnan även varit med i TV programmet ”Knuff”, ett ungdomsprogram.

Kommer vi att få höra mer av Risken Finns? För två år sedan kom en cd ut, ”Risken Minns”, med material från våra två skivor samt några bonuslåtar. Någon spelning med Risken Finns blir det nog inte, var sak har sin tid.

 Någon artist som influerat dig? Inte speciellt, lyssnade dock mycket på Donovan i ungdomen. Jag gillade hans enkla och kärleksfulla låtar och detta inspirerade mig att spela gitarr. Beatles var så klart också en grupp man lyssnade en hel del på..

Några favoritartister/grupper? Van Morrison är en bra artist som jag gärna lyssnar på. Annars lyssnar jag i stort sett på allt och gör det då fokuserat och på ett studerande sätt.

 Vad ligger på skivtallriken? John Fogerty

Vad har du på gång framöver? Senaste skivan som jag gjort är ”Musik för frånskilda” med ”Ferne och de Fyra Sista” som kom ut för ett par år sedan. Framöver skulle jag helst vilja framträda med en trio bestående av bas, sologitarrist och mig själv på gitarr och munspel.

.Vad kan vi förvänta oss i Trelleborg den 20 september? Förutom jag själv så är det Mac Robertson och Martin Landgren som kommer att framträda. Det blir visor om Snapphanarna från en skiva som spelades in redan på 80 talet. Det är en liten speciell historia som grundar sig på Snapphanarnas liv och död. Grunden till att detta tema kom fram, är att jag läste en bok om Snapphanarna, samtidigt som en släktforskande morbror berättade för mig att det fanns släkt som varit snapphanar. Vi spelade in en skiva och det blev radioprogram och också 100 st uppträdande i skolorna. En musikalisk historielektion som blev mycket uppskattad. Vi uppträdde med en orkester och det var också en ny upplevelse för oss. Projektet blev mycket uppmärksammat i både press, radio och i TV. Skivan heter " Snapphanar - sånger, sanningar, legender

 Är där någon artist du kan rekommendera till RIFFET? Varför inte vår trio som vi håller på att repa med? Det finns en duktig vissångare i Lund som heter Anders Birgersson, han hade säkert varit en artist för Riffet.

Vi i Riffet tackar dig, Ferne och önskar dig samtidigt lycka till på Trelleborgen den 20 september. Ni skall känna er varmt välkomna till Trelleborg

 Intervju gjord av Peter Frank
Musikföreningen Riffet Trelleborg

Mer om Ferne finns på hemsidan

http://www.larsferne.se/