Lasse Berggrensson
med förflutet i Troublemakers, Storm och nu populär allsångsledare i Malmö bl a 60 talskväller i Pildammarna . Aktuell som allsångsledare i Trelleborg den 25 april med tema Love i ett arrangemang av Musikföreningen Riffet och Söderslätts Musikkår

Du har nu signerat en skiva med Storm, ”Casanova i Mjölby” kan du berätta lite om denna platta? Jacques Werup hade skrivit en bok ” Casanovas resor” som uppskattas med bl a novellpris och kom till oss och presenterade texten för gruppen. Mulle skrev nästan all musik på en natt plus att Rolf skrev resten. Texten är ändrad till att handla om en småstad och skulle beskriva svensk mentalitet utifrån bl a rasism, korvaluda, fnask m m. Med som musiker på denna skiva är Stefan Berggrensson, Rolf Sersam, Mulle Holmqvist, Håkan Nyberg och Percy Malmqvist. Skivan släpptes 1977 på skivbolaget EMI och får väl anses som en proggskiva.

Storm hade dessförinnan gett ut två stycke skivor där du kom med i bandet fr o m andra plattan ”Storm at the top”? Ja det är riktigt, denna platta kom ut 1975 och var tänkt till en internationell marknad. Peter Winberg hade då ersatt Håkan Nyberg på trummor.

Innan Storm så var det Troublemakers som gällde på tiden det begav sig, nämligen det ljuva sextiotalet? Ja, det var en rolig och spännande tid där vi i Troublemakers fick vara förband till bl a Who, Hollies, Small Faces och Yardbirds på konserter runt om i landet. Vi fick också möjlighet att spela med en del svenska band som Tages och Hep Stars. Troublemakers var ett av flera band som kom till i Malmö under 60 talet.

 Några speciella minnen från den tiden som du vill ta fram? Ja, när vi fick träffa Jimi Hendrix i Göteborg då han precis slått igenom med låten ”Hey Joe” är så klart något man minns lite speciellt.

Blir det någon reunion med Troublemakers? Det har blivit en del tillfälle, Malmöfestivalen, Club Bongo m m. Vi håller fortfarande kontakt med varandra plus då en del musiker från Malmöbanden Namelosers, Bootjacks och Gonks.

På senare tid har det blivit en del allsångskväller ? Ja i femton år fram till 2008 höll vi på i Pildammarna och sedan 2009 i Västra Hamnen. Nu i år,2010, så är det meningen att vi skall komma tillbaks till Pildammarna och då blir det med en del gäster.

Någon artist/grupp som influerat dig under åren? Min syster lyssnade mycket på Cliff Richards & Shadows, Bobby Vinton, Del Shannon plus en del andra sångare från den tiden. Sedan blev man fast när man hörde Beatles ”Please please me”. Who och Kinks är två band jag också vill nämna.

Vad lyssnar du på nu för tiden? Det blir en del med Chicago, Toto och Steely Dan plus en del jazz. Ibland går jag tillbaks i tiden och lyssnar på svenska visor av bl a Evert Taube.

 Vad kan vi nu förvänta oss den 25 april i Trelleborg? Det skall bli roligt att sjunga med en musikkår vilket jag gjort någon gång tidigare, Ukulelebander är däremot något nytt för mig. Har dock spelat lite ukulele tillsamans med Tommy Juth.

Vad kan du ge oss i Riffet för tips på kommande artister? Håkan Brink är alltid rolig att lyssna på och varför inte Calaisa?

Vi i Riffet tackar dig, Lasse Berggrensson för denna intervju och hälsar dig varmt välkommen till Trelleborg den 25 april. Mer om detta arrangemang kan du läsa på www.riffet.com där du också kan se var man kan köpa biljetter till arrangemanget

Intervju gjord av Peter Frank 24 februari 2010
Musikföreningen Riffet Trelleborg