Py Bäckman

som gjorde en uppskattad konsert tillsammans med Kyrkokören i S:t Nicolaikyrka söndagen den 25 april. Många känner också igen Py som såväl sångerska och som en mycket framgångsrik textförfattare till många kända låter.

Du har nu signerat en soloskiva, ”Let it ride” kan du berätta lite om denna platta? Javisst, på framsidan av albumet ser man bl a katten Ticko och Boogie förstärkaren som jag köpt av Halkan. Bilden visar också den period då jag lärde mig spela gitarr. Plattan inspelad 1979 på Sonet och var min andra soloplatta. Alla låtar förutom en är egna låtar och där är en massa duktiga musiker med bl a Hans Breitholtz, Backa-Hans Eriksson, Rolf Alex m fl. Skivan spelades in i omgångar och fick en trea av Mats Olsson, Expressen, som oftast är ganska kritisk i sin bedömning. ”Det svänger så att man blir sjösjuk” var Mats Olsson ord. Nämnas kan att låten ”Rock on” blev en framgångsrik låt med Jerry Williams.

En annan skiva är ”Sista föreställning”? Det är min femte soloplatta, inspelad 1983. Producent var Mats Ronander. Här var Raj Montana Band studiomusiker. Skivan sålde guld dvs över 50 000 plattor.

Sedan kom en framgångsrik period med Raj Montana Band? Jag hade varit med på Raj Montana Bands platta ”Döende oskuld” och då var Raj Montana Band ett mer Malmöband. När jag kom med så var det ett Stockholmsband med bl a Hasse Olsson, Clarence Öfverman och Dan Hylander. För den tiden var det ett väldigt bra band där vi bl a lyckades fylla ishallar. Tiden i Raj Montana Band slutade 84-85 med en kort revival 1987. Dan pratade för något år sedan om att spela in någon singel, men inget är klart med detta

 Du har även medverkat på skivor som ANC galan och Frontline Rock. Är detta med att engagera dig i orättvísor en del av dig? Jag arbetar hela tiden för att få bort orättvisor. Har arbetat på Djurens rätt på 90 talet – från rockstjärna till expedit. Jag framträdde för några år sedan med bl a Dan Hylander och Olle Adolphsson i Lund i en stödkonsert för Tibet.

Som textförfattare har du varit väldigt framgångsrik med låtar som bl a ”Stad i Ljus” och Gabriellas sång? Stad i ljus blev en framgång med Tommy Körberg, vinst i svenska uttagningen för att sedan representera Sverige i Dublin. Filmen ”Såsom i himlen” blev en framgång, där var ”Gabriellas sång” ledmotivet, jag skrev texten och Stefan Nilsson musiken. Jag har även varit med Svenska kyrkan i Italien för att skriva psalmer till Svenska psalmboken. I ett kloster i Farfa satt jag med bl a Mikael Wiehe och präster för att se över psalmboken. Jag fick med tre stycken låtar i psalmboken vilket jag så klart är nöjd med.

Är detta med kyrkan något nytt för dig? Nej, jag är uppväxt i kyrkan, sjöng i tidiga år i kyrkan så detta är en naturlig del av mig. Nu framträder jag tillsammans med pianisten och gamla skolkamraten Rune Broberg på en hel del kyrkokonserter som idag här i Trelleborg

Har du några speciella inspirationskällor?

Alla möte är för mig en inspiration. Filmer och böcker är andra inspirationskällor. Livet och döden är annat som påverkar mig, kanske mest döden.

 Någon artist/grupp som influerat dig under åren? Bob Dylan och Joni Mitchell är två artister som influerat mig då deras texter har ett budskap.

Vad ligger på skivtallriken just nu? Det är min nya platts ”P20YIO”. Inspelad i Los Angeles med gräddan av musiker som John Jr Robinson, Leland Sklar och David Garfield.. En dubbelplatta som visar olika vägval i livet.

 Vinyl eller cd? Vinyl har roligast format medan cd är mer praktiskt

Hur många framträdande blir det per år? Ifjor blev det ett 70 tal och i år blir det lite lugnare då jag skall skriva en del texter.

Vad kan vi förvänta oss idag i kyrkan här i Trelleborg? Att det blir mycket folk. Skall köra en låt som jag inte gjort förr och i slutet av konserten blir det en tempohöjning.

 Vi i Riffet tackar dig, Py Bäckman, för denna intervju och hälsar dig varmt välkommen till Trelleborg.

 Mer om Py Bäckman kan man läsa på hennes hemsida, http://pybackman.se/

Intervju gjord av Peter Frank 25 april 2010
Musikföreningen Riffet Trelleborg

 Kommentar:.
Pys konsert var mycket uppskattad och alla vi som var på plats gick nöjda därifrån – tack Py, Rune och Kyrkokören för en bra konsert.