Per Frendahl

Kyrkomusiker i Trelleborgs Församling sedan 1996. Trelleborgs Församling som bl a genom Per Frendahl erbjuder många olika arrangemang stora delar av året och som bidrar till ett aktivt kulturliv i Trelleborg

Du har nu signerat en egen skiva, (se bild), vad minns du från denna inspelning? Jag vann en tävling i Stockholm 1984 och då ingick en turné samt en inspelning som första pris. Inspelningen gjordes på en av Europas bästa orglar nämligen den i Katarina kyrka i Lund. Tyvärr så brann kyrkan upp på 90 talet och allt förstördes inkluderat orgeln. Man kan på skivan höra vilken unik orgel det var då den hade en sagolik klang. Skivans titel är ”Per Frendahl plays the heavy organ”. Skivan var lite speciell då det i stort sett var tabu att spela in bl a låtar med Schubert och Barbra Streisand på en kyrkoorgel. Det var min första och enda skiva på vinyl, den såldes bra och jag tror att den såldes slut.

Det har blivit en del andra skivor efter detta? Ja det har det blivit, men då på cd. Totalt har det blivit 5-6 skivor. Håller på att planera inför en kommande skiva med inriktning på meditationsmusik och då i en avslappnad miljö med kyrkoorgel som instrument.

 Hur är din musikaliska bakgrund? Min farmor spelade piano, så redan som 4 årig började jag spela på detta instrument. Orgel började jag med som fjortonåring och då i kyrkans regi. Efter detta har det blivit utbildningar och det ena har gett det andra. Sedan 1996 är jag då kyrkomusiker i Trelleborgs Församling

Är det några artister/grupper som influerat dig som musiker? Framför allt den öppna kulturen i USA, man kan spela mycket på en orgel och det har så klart utvecklats mycket genom åren. Virgin Fox sätt att spela på en orgel är speciell, han gör det på ett väldigt populärt sett som smittar av sig. En annan artist som jag också har mycket kontakt med och som också blivit en av mina bästa vänner är Carlo Curley. Han spelar allt från Bach till remark orchestral på orgel, helt unikt.

 Har du någon speciell favoritartist/grupp? Det är så klart många artister men jag vill då nämna Barbara Streisand.

Vad ligger på skivtallriken just nu? Lyssnar för tillfället mycket på Korngold, en fantastisk artist. I övrigt lyssnar gärna på Barbara Streisand, hon har en fantastik röst. Det är idag mycket performance artister och när man skalar av musiken så låter det inte alls så bra. Vi behöver i framtiden artister som Charlie Norrman, Nat King Cole, Michael Jackson, dessa har alla en stor talang rent musikaliskt.

Trelleborgs Församling är väldigt aktiva som arrangörer av olika slags musik. Ni har i kyrkan haft arrangemang med bl a Eldkvarn, Py Bäckman, Björn Ranelid, pianofestivaler och mycket mer? Ja och det viktigaste är att det är bra kvalitet på det vi erbjuder. Nyligen hade vi en pianofestival med många unga duktiga musiker, väldigt uppskattat och välbesökt, upp emot tolvtusen besökare under dessa dagar. Det är så klart en helt fantastisk summa. Vi har en bra orgel och dessutom en av de bästa flyglarna så det blir väldigt bra ljud i kyrkan och detta är en bra förutsättning för att arrangera denna slags musik. Våra julspel är också något speciellt, på fem dagar med två föreställningar per dag så besöker över 3000 barn och ungdomar oss i detta lite unika arrangemang.

Framför oss, i höst, har vi en uppsättning av AIDA i sin helhet som jag ser framemot och som vi hoppas skall locka många besökare.

Är där någon artist du kan rekommendera till RIFFET? Vi har i många år försökt få hit Mikael Neuman så detta kanske kan vara något i ett samarbete.

Skulle man kunna tänka sig något slags samarbete mellan Riffet och Trelleborgs Församling i framtiden? Absolut, vi har i Församlingshemmet musiksoaréer och här blandar vi komik, musik med mycket annat. Så visst finns det möjligheter till ett kommande samarbete

Vi i Riffet tackar dig, Per och önskar dig samtidigt lycka till framöver med alla era arrangemang och din skiva som du håller på att planera inför.

 Intervju gjord av Peter Frank 2010-07-21
Musikföreningen Riffet Trelleborg

Mer om Trelleborgs Församlings kommande arrangemang finns på följande länk;

http://www.kyrkan.com