Per Sörman

som i samband med ”Visor på Trelleborgen” den 22 juli 2010 gjorde ett bejublat framträdande i ett samarrangemang mellan Riffet, Visans Vänner och ABF i Trelleborg. Pär en av våra främsta uttolkare av den litterära visan.

Du har nu signerat en skiva, (se bild), där du spelade i Homesick Band på ”Festen på Gärdet” 1970, vad minns du från denna inspelning? Jag minns att det var rätt kaotiskt och att vi inte var medvetna om att en inspelning gjordes. Jag minns att jag inte hörde mig själv och misstänkte efteråt att jag kanske spelat i fel tonart, dvs med capo på gitarrhalsen (rätt ackord men fel tonart), men jag vet inte om det är så. Jag har inte hört inspelningen. Hoppas jag har fel.

Det har blivit en del andra skivor efter detta och då med en helt annan inriktning? Ja, The Homesick Band var ett s.k. string-band, som spelade gammal amerikansk folkmusik. Vi var några av de få som gjorde det på den tiden. Dom tre skivor som jag producerat senare som soloartist är ju tolkningar av svenska diktare, Dan Andersson, Evert Taube, Nils Ferlin m.fl.

 Hur är din musikaliska bakgrund? I likhet med flera av min generations sångare lyssnade jag på amerikansk folkmusik, Bob Dylan bl.a., och jag har ingen teoretisk musikalisk bakgrund och kan inga noter. Jag är i första hand sångare och har också arbetat som gatusångare tidvis under många år på 70-talet. En hård skola. Jag var anställd som skådespelare på svenska Riksteatern hela tiden och arbetade fram en musikalisk textframställning, som har kommit att bli min specialitet som vissångare.

 Det blir en hel del framträdande som vissångare under året, hur många dagar på ett år ungefär framträder du? Ungefär 2/3 av årets dagar

Som jag förstår så tolkar du gärna Dan Andersson, varför detta intresse? Hans dikter har ett sällsynt djup och skimmer, som är svårt att egentligen förklara, men hans dikter om hur det är att vara människa träffar mig i själen.

Är det några artister/grupper som influerat dig som vissångare? Dom flesta influenser har jag från irländska och amerikanska folksångare.

 Har du någon speciell favoritartist/grupp?Jag har alltid beundrat Harry Belafonte för hans artisteri och även på senare år hans politiska engagemang.

Vad ligger på skivtallriken just nu? Ola Magnells senaste skiva.

Förutom visor som har du också framträtt som skådespelare, har du några filmer eller teater framöver som du skall medverka i? Nej.

Några roller som du vill nämna som du tolkat som skådespelare? Jag kan ju nämna att jag spelade Dan Andersson i en TV-produktion ”Om sin längtan sjöng han”, som sändes en enda gång på 80-talet, producerad av Växjö-TV.

Är där någon artist du kan rekommendera till oss som visarrangörer, menar då Riffet, Visans Vänner och ABF? Jeja Sundström, Ola Magnell, Ewert Ljusberg och Stefan Demert. Bland yngre sångare Gunnar Källström från Göteborg och Heidi Beier från Ludvika.

Vi i Riffet tackar dig, Pär och önskar dig samtidigt lycka till framöver med alla de spelningar du har framför dig. Vem vet kanske kommer du tillbaks till Trelleborg på ett nytt visarrangemang framöver?

 Intervju gjord av Peter Frank 2010-07-22

Musikföreningen Riffet Trelleborg

Mer om Pär Sörman finns på Pärs hemsida:http://www.sorman.nu/