Horst Fascher

som i början av 60 talet levde väldigt nära Beatles i Hamburg och även fick vara med på skivan ”The Beatles, Live at the Star Club in Hamburg Germany 1962” och då på låten ”Hallelujah I love her so”. Horst Fascher var också huvudartisten på Riffets arrangemang i november 2010 ” I Beatles anda”.

Horst o. The Beatles -62.jpg

Horst Fascher och The Beatles på Star-Club Hamburg 1962

Skulle vara intressant att få höra lite mer om skivan ”Live in Star Club in Hamburg och då speciellt om låten Hallejluja I love her so”. Det var nyårsafton 1962 och Beatles skulle göra en sista show innan de skulle återvända till England. Detta var Beatles femte besök i Hamburg och tredje session de spelade på Star-Club. Kingsize Taylor fick idén att spela in denna konsert, vilket gjordes på 4 spårig bandspelare.

Beatles ville ge mig ett minne och strax innan man skulle spela denna låt ”Halleluja I love her so” så ropade Paul Mc Cartney upp mitt namn. Jag sjöng då med på denna låt och det var så klart roligt minne för mig.

Är du nöjd med resultatet? Nja, jag kan bättre. Denna inspelning kom ut på skiva men först 1977. Kingsize ägde bandet och ville först inte sälja materialet men gjorde det till sist till Brian Epstein. Beatles ville aldrig ge ut denna skiva. Nämnas kan att min bror Fred Fascher fick vara med att sjunga på låten” Be Bop A Lula” som också finns med på denna skiva.

Star Club var ett populärt ställe på 60 talet kan du nämna några grupper och artister som uppträdde där ? Det är svårt att nämna några när det var så många kända grupper och artister som spelade där. Gerry & Pacemakers, Searchers, Swinging Blue Jeans, Kingsize Taylor och Tony Sheridan för att nämna några engelska artister. Sedan var även sådana stjärnor som Jimi Hendrix där och spelade. Det finns så många goda minne från denna tiden.

Har du någon speciell favoritlåt med Beatles? Det får bli ” Get back” med tanke på alla inne från den tiden och att man ibland önskar sig tillbaks till 60 talet

Någon annan favoritlåt? Gerry & Pacemakers ”Save the last dance for me”. Gerry Marsden är en familjevän till mig och jag minns när han spelade låten tre gånger för min skull då jag var på plats på en spelning.

Globen 7.jpg

Horst ,Gerry, Klaus o Carina Cordt och Uwe, Horst yngre bror Beatles har nu fått en liten reunion nu i Hamburg bl a har man öppnat ett Beatlesmuseum. Du har själv en hel del aktiviteter på gång, kan du nämna något som du håller på med just nu? Beatlemania Museumet Hamburg har blivit våran mötesplats där min vän Klaus Cordt, som har varit med från allra första början, och jag träffade under årets gång p g a ” 50th The Beatles Anniversary ”. Många journalister och Team's från olika TV och Radiobolag fanns där för att berätta hur det begav sig i Rock 'n Roll staden Hamburg på det gyllene 60talet.

Beatlesmania 040.jpg

Horst intervjuas av NDR Tv teamet på Beatlemania museet

En stor tavla av mig, som målades av en känd konstnär, ska täckas av och hängas upp i ram av en stor festlighet på museet i början av nästa år.

Dessutom fortsätter Klaus, Mick M., Claus Schröder och jag i samarbete med tyska konsertföretaget Fabulo förberedelserna till en rad Beatleskonserter. Denna konsert som kommer att bli den största som någonsin uppförts i sin art i Tyskland. Medverkande kommer bl a gruppen Liverpool från Norrköping och ett tysk ungdoms- symfoniorkester, något som vi just nu håller på att sätta ihop.

Sedan har jag varje månad föreläsningar om mitt liv i kyrkor, teater och konsertsalar i olika städer i Tyskland och andra länder i Europa där jag använder mina 2 böcker som ledtrådar.

Hur känns det att få komma till Trelleborg för ett ”Beatlesarrangemang” där du skall berätta lite om den gamla goda tiden i Hamburg? Klaus har berättad en hel del om er förening och era ansträngningar för att hålla 60talets musikkultur vid liv. Därför känns det för mig extra speciellt, i och med att vi egentligen i grund och botten sysslar med samma sak. Att blivit bjuden till Riffet's Beatlesarrangement i Trelleborg känns spännande. Det känns intressant att få lyssna på Trellebelle Ukulele Orchestra och hur ni tolkar The Beatles. Olle Nilsson, som ska vara med ikväll har jag träffat några gånger tidigare i Tyskland och det är varje gång en upplevelse att få lyssnar till honom. Speciellt för mig som hade en så stark bindelse till John Lennon. Här kommer de gamla minnena upp när jag lyssnar till Olles sång. Jag är tacksam och stolt över att få vara med ikväll.

Kan du nämna någon artist som vi i Riffet borde arbeta för att arrangera en konsert med? Det skulle vara originalet Kingsize Taylor och the Dominoes, det hade varit något att bjuda på

Vi tackar dig Horst och ser framemot arrangemanget på Kulturhuset om några timmar. Vi vill också önska dig lycka till

Intervjun gjord av
Peter Frank
Trelleborg 2010-11-06

Tack Klaus Cordt för hjälp av tolkning