Tommy Blom

aktuell som gästartist och DJ på Riffets uppstartsfest den 28 januari 2011. Tommy Blom med förflutet i den så på 60-talet populära svenska popgruppen Tages.

Du har nu signerat en av dina skivor, (se bild). En samlingsplatta ”Good old Tages, som var min första lp med er. Kan du berätta lite om denna platta och om det är någon speciell låt som du minns från inspelningarna från låtarna? En samlingsplatta som kom ut efter vår tid med Tages. Skivan spelades in 1969 på skivmärket Odeon och innehåller en del av våra riktiga klassiker.

 En orginalskiva är denna skiva som ni gav namnet ”2”. Det är vår andra i ordningen efter skivan ”Tages” som kom ut året innan, 65.

Bilden på framsidan är en kuliss som bl a användes i filmen Rännstensungar. På denna skiva så ställdes det lite mer krav på oss efter det att vår första skiva hade slagit ganska bra. Vi hade dessutom stora framgångar med låten ”Sleep little girl” och självklart så hade vi då större förväntningar på oss. Det var med andra ord ganska stora krav på en grupp som var relativt unga.

Hur började det hela med Tages? Jag träffade Anders i Hovås som då var en av samlingsplatserna för ungdomar och där det var då en del band som spelade. Anders hade dessförinnan spelat med Danne, så allt föll sig rätt naturligt. Det var segling som lockade ungdomarna ut till kusten, och orterna utanför Göteborg låg som ett pärlband där då olika grupper, framför allt var det skifflegrupper, fick och tog chansen att spela. Vi hade från början namnet Alberts Skifflegrupp, så vi började alltså som en skifflegrupp. Göran och Freddie var också med i gruppen från början. Vi var ganska unga när det hela började 1963, runt 16-17 år, så det var så klart fantastiska framgångar för bandet när vi slog igenom.

Skivan ”Extra extra” som var er tredje skiva innehöll en del covers bl a Mustang Sally, Friday om my mind. Varför covers när ni spelat in egna låtar dessförinnan? Det hade som sagt gått bra för oss så vi fick lite fria händer när det gällde denna platta och då kändes det naturligt att ta med en del låtar som vi kände lite extra för och som passade oss. Det var dessutom första skivan som Tommy Tausis var med på.

Efter Tages tiden så blev det en solokarriär och jag har här en singel ”Du kan hitta lite här – En dans har tagit slut. Efter tiden med Tages så fick jag kontrakt med Metronome genom Anders Bjurman och det blev 2 st singlar med helt olika inriktning varav denna var den ena.

Beatles var en stor inspirationskälla för många svenska band på 60 talet, så även för er? Så klart var Beatles stora även för oss, tyvärr fick jag aldrig möjligheten att se dem live. Däremot ett annat band som gav oss band på 60 talet en hel del, nämligen Rolling Stones. Som populärt svenskt band fick vi agera förband till Stones vid 2 föreställningar den 31 mars 1965 i Göteborg inför 4000 i publiken. Fick även en kort pratstund med Bill Wyman vid dessa spelningar. En minnesrik kväll.

 Bob Dylan var en annan stor artist på 60 talet, vad betydde han för dig? Jag följde och gillade Bob Dylan på 60 talet såväl som visartist men även efter det att det blev den elektriska stilen. Han var även bra under sin religiösa period med bl a låten ”God gave name to the animals” och han är fortfarande en fruktansvärt bra poet. Vi gör
bl a Mr Tambourine Man med ”Cadillac Band.

Vad ligger på skivtallriken just nu? Det är en skiva som jag själv producerat med Terry & Rheff, en liveplatta.

Vinyl eller cd? Vinyl just nu. Uppskattar detta mer, känns lite mer äkta.

Imorgon har vi vår uppstartsfest för 2011 där du då är vår gästartist, vad kan vi ha för förväntningar på detta arrangemang? Så klart att jag skall infria de förväntningar som finns, jag gör alltid mitt bästa

Är där någon artist du kan rekommendera till oss som arrangörer, menar då Riffet,? En artist som känns nära är Ebbot Lundberg som också är med på våra spelningar. Han är riktigt bra.

Vi i Riffet tackar dig, Tommy och önskar dig samtidigt lycka till framöver med era spelningar med Cadillac Band och din comeback på Vinyl 107. Vi ser alla fram emot framträdandet imorgon i Parken där vi säkert blir över 300 personer 

Intervju gjord av Peter Frank 2011-01-27

Musikföreningen Riffet Trelleborg