Roger Berg
som den 27 augusti kommer till Parken i Trelleborg för ett uppträdande med sitt Roger Berg Big Band och med gästartisterna Svante Thuresson och Git Persson.

Du har nu signerat en skiva, (se bild), Malmö Storband med Gunilla Postaroff inspelad 1982, något du minns speciellt från denna platta? Skivan spelades in i en studio i Skurupstrakten, Mastersound Recording, och var då vår första skiva. Vi i Malmö Storband hade efter att bandet blivit ett riktigt bra band inte något inspelat så det kändes ganska naturligt att spela in en skiva. Vi hade en bra repetition och mycket dokumenterat. 

Hur startade det hela i Malmö Storband? Jag började 1979-80, då fanns det även ett annat band i Malmö, Amiralens storband, som jag ganska snabbt även blev medlem i. 

Hur startade din egen karriär? Intresset för att spela trummor kom redan då jag som liten fick ett leksakstrumset av min morfar. Som 16- årig smålänning kom jag senare till Malmö för en musikutbildning, Malmö var ett av fem ställe där det fanns en musikutbildning att erbjuda. Via musikskola så blev det senare militären och då som musiker där, så klart mycket marschmusik. Det var en glädje att lära sig denna gamla traditionella musikstil och som jag senare hade stor nytta av när jag bl a spelade med Cirkus Brazil Jack.

Viktigt idag att musiken känns levande med bra publikkontakt. Vara här och nu och höra atmosfären, känna energin och fånga in publikreaktionerna.

Hur kom Roger Berg Big Band in i bilden? Jag var med en hel del band och hade spelat med många bra musiker och kände då att jag ville göra något eget. Hade idéer som jag kände att jag ville förverkliga och utveckla. Att själv få samla ihop proffsmusiker och att själv få vara med att påverka låtval, tempo i låtarna och utformningen av dessa kändes spännande. Roger Berg Big Band står för swingklassiker med låtar från 1935 55.

Du har spelat med många kända artister du nämna några? Ja, det har blivit med många kända artister genom åren. Sylvia Vrethammar, Gunilla Postaroff (som finns med på den signerade skivan), Svante Thuresson för att nämna några. Då jag även spelar med Tivolis Big Band så har jag haft glädjen att spela med Georgie Fame, Joe Cocker, Cecilia Norrby, Elaine Paige, Rick Astley m fl.

Den 27 augusti så är det ännu en möjlighet att höra dig och då tillsammans med Svante Thuresson och Git Persson. Vad kan vi i publiken förvänta oss denna kväll? En bred repertoar som innehåller allt för jazz-, dans- och swingpublik. Det blir ett bra erbjudande med erfarenhet från vårt eget band, Svante och Git, så vi skall se till att dansgolvet fylls upp och att den rätta energin skapas.

 Som trummis ha du haft några influenser genom åren? Redan i unga år så lyssnade jag bl a på Gene Krupa, Papa Jo Johns som spelade med Count Basie och Buddy Rich. Det var mycket lyssnande på skivor med storband.

Vinyl eller cd? Både och, vinyl för ljudet och cd bekvämligheten.

Hur ser den närmaste tiden ut gällande spelningar? Just nu arbetar vi vidare med Smoke Rings konserten den 8 oktober i Kristianstad och en konsert i Malmö Konserthus den 6 november plus alla andra spelningar framöver

Är där någon artist du kan rekommendera till oss som arrangörer, menar då Riffet,? Varför inte en rolig korsbefruktning med vårt band och Rick Astley, Christer Sjögren eller Jerry Williams

Vi i Riffet tackar dig, Roger, och önskar dig samtidigt lycka till framöver med alla dina spelningar. Skulle vara roligt att kunna erbjuda trelleborgspubliken det här med en korsbefruktad konsert

 Intervju gjord av Peter Frank 2011-07-19

Musikföreningen Riffet Trelleborg

För er som är intresserad av att läsa mer om Roger Berg så kan ni besöka hemsidan;

http://www.rogerberg.com/