Jalle Olsson
som den 22 oktober kommer till vår musikförening Riffets höstfest i Parken Trelleborg och uppträder med sitt band Buckaroos.

Du har nu signerat en skiva, (se bild), Buckaroos första skiva på vinyl inspelad 1984, vad kan du berätta just om denna platta? Vi gjorde denna inspelning mest på skoj, som en sorts dokumentation till oss själva. Dock spelade jag upp inspelningarna för min chef som gick i funderingar att starta upp ett skivbolag. Det slutade med att jag, han (Bo Sandell) och Lennart Persson (Musik & Konst) startade Box och gav ut The Buckaroos som första utgåva. Plattan blev faktiskt väldigt uppmärksammad i press runt om i Sverige. Det fanns inga band i Sverige som spelade som vi på den tiden (1985). Det var rockabilly-rock´n´roll. 

Tre år senare kommer nästa skiva ”Try rock´n roll”, hade ni och i så fall hur hade ni utvecklats mellan dessa båda plattor? Vi hade blivit en medlem till, Kenneth Hellström på gitarr. Soundet hade blivit lite ”tyngre”och vi hade nog (på gott och ont) större spread i influenserna. Det blev mer och mer flörtar med Joe Turner, Wynonie Harris etc, på bekostnad av en del rockabillylåtar.

1984 bildades bandet Buckaroos, innan dess hade du en karriär i Wilmer X som trummis och bl a med skivor som ”Wilmer X mediumplay” och ”Wilmer X”. Hur många år blev det totalt i Wilmer X och har du något du minns speciellt från den tiden? Om jag minns rätt blev det knappt tre år med Wilmer och tre LP/MP-plattor och några singlar. Wilmers första MP blev en dundersuccé ”över en natt” och det blev TV, radio, Stockholmsspelningar i en rasande fart. Men – minnen från den tiden – då behöver jag ett par dagar. Kan dock rekommendera boken om Nisse Hellberg som kommer senare i höst. Där finns nog en del från den tidiga Wilmer-perioden.

Jag var och lyssnade på er på Malmöfestivalen i 60-talstältet och men kan inte mer än säja att ni verkligen ger allt på scen, stor spelglädje och ren rock´n roll. Hur skulle du beskriva Buckaroos med 5 ord? Sväng – energi – party – koll på läget - glädje

Några speciella spelningar du minns med Buckaroos? Oj, ingen lätt fråga. Men visst var det extra kul att spela på anrika ställen som Continental Club och La Zona Rosa i Austin och Four Seans Lounge i Lafayette. Vi har haft en del legendariska förbandspelningar också, som t ex förband till Jerry Lee Lewis på KB för några år sedan.

En lite komisk spelning var när vi medverkade på Stockholm Water Festival i ett paket som hette ”Nya unga stjärnor”. Det var i mitten av 1990-talet och jag hade just fyllt 40.

Annars händer det ofta att vi tycker att en nyss avslutad spelning var bland de bästa någonsin. Hoppas att det fortsätter så och att spelningen i Trelleborg blir en sådan….

Den 22 oktober så kommer ni äntligen till Trelleborg och då på vår höstfest. Vad kan vi i publiken förvänta oss denna kväll? Bra ös. Hoppas att folk är festsugna och har danse-skorna på sig.

 Som trummis och på senare tid gitarrist och munspelare, har du haft några influenser genom åren? Oj, hur mycket tid har du? Mina husgudar är Muddy Waters, Hank Williams, Jerry Lee Lewis, Elmore James, George Jones, Hound Dog Taylor, Billy Lee Riley, Fats Domino, Professor Longhair. Bland annat.

Jag köper mycket plattor och lyssnar mycket på musik. Lyssnar även på ”nyare” musik. Senaste nyförvärven var John Hiatts och Ry Cooders senaste, fast de har ju 55 + med råge. Det är väl det som är så härligt, att ens idoler håller bra standard trots att de lirat i 40 år.

The Buckaroos har ju ”bara” hållt på i 27 år.

Vinyl eller cd? Både och.

Tre bästa låtarna genom åren?

 •  Hoochie Coochie Man med Muddy Waters.
•  Dust my Broom med Elmore James
•  Great balls of fire med Jerry Lewis

Hur ser den närmaste tiden ut gällande spelningar för din egen del? Med The Buckaroos tuffar det på som det brukar; cirka 15-20 spelningar per år. Men sedan har jag startat ett band till, ”The Big Easy”. Vi spelar rätt mycket Professor Longhair, Dr John och annan New Orleans-musik.

Är där någon artist du kan rekommendera till oss som arrangörer, menar då Riffet,? Antar du menar som ni skall försöka boka? Det finns ett himla bra rockabillyband som heter John Lindberg Trio. Bokar ni dom kommer jag och en busslast till från Malmö.

Vi i Riffet tackar dig, Jalle, och önskar dig samtidigt lycka till när vi träffas i Parken på vår höstfest den 22 oktober

 Intervju gjord av Peter Frank 2011-09-19

Musikföreningen Riffet Trelleborg

För er som är intresserad av att läsa mer om Buckaroos så kan ni besöka hemsidan;

http://www.buckaroos.se/