Jan-Inge "Salle" Sahlin

som på ett förtjänstfullt sätt avslutade, med bandet Midnight, en uppskattad 60 talskväll i Parken, Trelleborg. Fredagen den 3 maj 2013

Salle, du har nu signerat en vinylskiva, ”Nashville in my mind” med bandet Tomboola Band, inspelad i Nashville som vi gärna vill veta lite mer om?
 "Nashville in my mind" är Tomboola bands andra platta den första heter "Skyrider".
Plattan är inte inspelad i Nashville, däremot hade vi varit över ett par gånger till staterna för att träffa lite folk, men några spår på den första plattan gjorde vi faktiskt i Mel Tillis studio i Nashville.
Vi hade en del material som vi hade fått från olika håll så vi valde att spela in den Kristianstad (Meckat)

En ung Jill Jonsson är med som lead singer på denna skiva, var det här det hela startade för henne?
 Mötet med Jill hade skett lite tidigare. Det var så att vi fick frågan om vi ville kompa en talangtävling uppe i Höganäs och bland alla talangerna så dök där upp en liten tös (13 år), som faktiskt valde att framföra 2 sånger Jag kommer bara ihåg den ena som var "That will be the day". Och redan som 13 åring så sjöng hon rent makalöst bra. Så klart vann hon.
Därefter så fick vi frågan om hon kunde få följa med lite när vi var ute och lirade och så klart fick hon det.
Vi spelade mycket i Danmark, Norge, Tyskland och Polen och på den tiden var vi mycket uppe High Chaparall
Och något år senare så fick hon chansen att göra solokarriär. En makalöst duktig tös är hon

Ni spelade i fredags på vårt arrangemang Musik i tre akter med bandet Midnight. Det blev ett kanonavslut på en ren 60 talskväll. Är det 60 tal som gäller för ert band?
Jo jag får nog säga att jag tycker om all musik men framförallt i Midnight, så har vi ju fastnat för den speciella stilen med "Cliff och the Shadows" och då även allt som har med de stilarna att göra typ Spotnicks, Violents och Ventures.
Men å andra sidan så lirar vi ju även vanlig 60-tal typ Searchers, Hollies och lite andra artister. För min egen del så fastnade jag för the Shadows redan när dom släppte "Apache" ( då var jag 9 år) sen var det ju kört för min del, jag ville ju så gärna lira som Hank Marvin och sämre förebild kan man ju ha. Och jag tränar fortfarande.
Men när det gäller Tomboola band så började vi som 60-tals band 1983 men 1984 träffade vi på Marike Jonhson och hennes dåvarande manager Göran "Hank" Svensson som tyckte vi skulle lira Country istället, så 1985 stack vi ut på en två månader lång turne´ med början i Holland och Belgien och sen en månad i England och tillbaks till Holland igen.
Och en konstig känsla var att när vi kom hem efter 2 månader så dagen efter hade vi en gammal spelning på Skåne Ask marknad Och det kändes konstigt skall du tro. Men fortfarande lika roligt.

Hur ser det ut för din del detta år med spelningar?
Jo det ser rätt så bra ut, som tur är har det ju lugnat ner sig på spelfronten. Men Midnight skall lira på Shadowskonventet i Schweiz i juni månad och det dyker ju in spelningar. och förfrågningar varje vecka.
Och för Tomboolas del skall vi lira med Bellamy Brothers den 10 juli uppe i Holstebro på Jylland.
Även där har vi lite att göra till hösten men det är bara skoj.

Du har genom åren spelat med en hel del kända artister. Kan du nämna några artister du spelat med?
Ja nu måste jag börja tänka,
1991 träffade vi på en herre som heter Charlie McCoy från Nashville som har spelat in 7 album med den gode Elvis Presley och Bob Dylan. Och Charlie och vi har spelat sedan dess när han är i Skandinavien med även i Tyskland och Polen. Charlie har förresten även lirat med Simon and Garfunkel, Beatles, Roy Orbinson, Chuck Berry, Cliff Richard ja i princip alla stora artister från 60 till 90 talet. En mycket härlig människa och musiker.
Passa på att googla honom.
Några turnéer med Rockabillydrottningen "Wanda Jackson" "Bobby Bare" som hade "Detroit city, 500 hundred miles", Billy Swan" med världshiten "I can help" , Elvis sånggrupp "The Jordanaires", Connie Smith, Billie jo Spears" med hiten "Blanket on the ground" och Carlene Carter med världshiten "Every little thing". Från Norge har jag turnerat med Heidi Hauge, Arne Benoni, Arly Karlsen och  Teddy Nelson.
Samt ha fått äran att lira med Jim Reeves gitarrist Leo Jackson.
Vi var också ute på en turné med Jan Rodhe året innan han gick bort, Jag har faktiskt gjort en spelning med Peps och en med Kalle P Dal men det är ju som sagt några år sedan
Och på andra sidan sundet har jag lirat med många fina musiker och människor som t.ex Tamra Rosanes, Kirsten Siigard, Joddle Birge, Lecia, Ester Brohus, Nu höll jag på att Glömma Hank Williams dotter "Jett Williams" från USA.
Första gången vi åkte över till staterna var ju för att vi skulle ut och turnera med en amerikansk tjejkvartett som hette Steffins Sisters då var vi inne i studion i Lousiana och spelade in en del låtar till dem sen kom de till Europa så tog vi en liten tur med dem också. Nu!! kom jag på ett par gubbar till Jag ju kört lite med Johnnie Cash lillebror "Tommy Cash"
Samt har jag på senare år spelat ett par gånger med The Shadows gamle basist Brian Locking.

Hur många skivor har du med verkat på genom åren?
Jag kan nog inte svara helt på den frågan, Jag har farit in och ut i en massa studior under hela 80 och 90 talet så jag har absolut ingen koll
Jag tror Tomboola har gjort 8 egna, men vi har säkert medverkat på en 10--20 vid sidan om Och Midnight har ju precis släppt en instrumental platta och skall snart igång med en sångplatta

Är det någon artist /grupp som inspirerat dig i ditt spelande?
Jag kan ju inte förneka att jag blev tagen av The Shadows (Hank Marvin) när dom dök upp 1960. Sen även av Beatles när dom kom och  Hollies var mina stora favoriter speciellt med sin stämsång dom var sanslöst bra

Vinyl eller cd?
. Ja du. Vinyl eller cd.
Jag har båda delarna

Vad ligger på skivtallriken just nu?
För tillfället lyssnar vi en hel del på country

Någon grupp/artist som du skulle kunna rekommendera till ett Arrangemang med vår musikförening Riffet?
Jag har egentligen ingen koll vad det finns för band så jag kan inte rekommendera någon.
Skulle jag komma på något så lovar jag att återkomma

Vi i Riffet tackar dig, Salle, för denna intervju. Vi önskar dig och bandet Midnight samtidigt all lycka till med spelningar framöver.  Hoppas att vi ses igen.

Intervju gjord av

Peter Frank
2013-05-09