Christer"Little Gärdsby"Gärdsby

som medverkade på vårt uppskattade och fullsatta arrangemang ”Musik i Tre Akter” tema 60 - tal fredagen den 3 maj 2013

Christer, du har nu signerat en vinylsingel, ”En lite vit kanin/Vi klarar oss nog ändå” som vi gärna vill veta lite mer om?
Det började med att jag skulle spela in en ep skiva i Stockholm på Knäppupp. Jag bodde i en lägenhet i Stockholm i 2 månader och Sven-Olof Waldorf orkester skulle kompa mig på denna skiva. Blev tyvärr sjuk så det blev inget av.
Senare när jag var på besök hos Jan Olofsson i London åkte vi vid ett tillfälle förbi Buckingham Palace och då så sjöng vi ”Det kommer en liten påg från Skåne” . Det kändes passande just i denna situation, vi från lilla Malmö på besök i den stora staden.  Detta blev grunden för denna singel som jag spelade in i London med engelska musiker och kör från Svenska kyrkan. Hela inspelningen tog 2 timmar.

Jag läser här i Rockboken att du var igång redan som mycket ung grabb?
 Ja, när jag var 14 år besökte jag Nalen i Stockholm med min morbror då han visste att jag gillade musik. Min morbror frågade Tobsy Lindholm som då drev Nalen om jag kunde sjunga en sång och det gick för sig. Tre musiker kompade mig på låtarna ”King Creole” och ”Ginger Bread” och det gick så bra att  jag fick komma igen.

Du fick då möjlighet att sjunga med en del kändisar på den tiden?
Det var en del från Knäpp Upp gänget för att nämna några Brita Borg, Gunwer Bergkvist, Martin Ljung och Hasse Alfredsson. Robertino var dragplåstret på ett av arrangemangen, han hade då slagit igenom med låten ”O solo mio”.

Du fick också ett smeknamn som många andra på den tiden som sjöng rock?
På Nalen kom smeknamnet ”Little Gärdsby” till och en tid kallades jag också ”Little Gitarr” så det stämmer. Men det officiella smeknamnet var Little Gärdsby.

Vad hände sedan med din musikkarriär?
På 60 talet medverkade jag i TV-programmet Tonårsdax och i detta program var även Carli Tornehave med. Sedan var det en del andra program. Sjöng bl a ”Tennesse Waltz” som blev en hit med Alma Cogan och som jag glädjande fick möjlighet att träffa några år senare på Arkaden i Malmö. På
70 talet gjorde jag comeback efter Londonbesöket och det blev en del framträdande men eftersom jag kom från en miljö i resturangbranchen så tog detta över allt mer. Min far drev bl a La Couronne i Malmö.

Men det blev musik framöver dock i en annan roll?
Ja det blev som distributör på YTF och fick möjlighet att träffa en del av våra mest kända vissångare Finn Zetterholm, Cornelis Vreeswijk och även Janne Schaffer som är en av våra största gitarrister.
Jag tog över La Couronne och ville göra en del små förändringar bl a med att bjuda på lite artister. Jag hade bl a Bobby Lee som varit med i Ink Spots och detta var det första arrangemanget. Bobby Lee har jag glädjande nog kontakt med även nu. (kom. Christer spelar upp en cd med Bobby Lee som lät riktigt bra)

Är det någon artist /grupp som inspirerat dig genom åren?
Så klart påverkades man av de kända namnen i slutet av 50 talet Elvis Presley, Tommy Steele och också vår egen Little Gerhard som var en stor artist redan då.

Har du någon speciell favoritartist nu för tiden?
Jag gillar idag all sorts musik. Det har gått många tidsepoker sedan 50 talet med olika slags musik så jag har breddat mig väldigt i smak. Men grunden är dock från Rock´n Rollen.

Vad ligger på skivtallriken just nu?
Det är en demoplatta med Pelle Persson från Helsingborg, en duktig artist som jag nu njuter av

Någon grupp/artist som du skulle kunna rekommendera till ett Arrangemang med vår musikförening Riffet?
Varför inte Bobby Lee som nu bor i Helsingborg och ett annat namn är gruppen Why Me som jag också har kontakt med

 

Vi i Riffet tackar dig, Little Gärdsby, för denna intervju. Dina förslag på artister känns spännande jag tar dessa med mig och återkommer. Hoppas att vi ses igen.

Intervju gjord av

Peter Frank
2013-06-27