Lennart Larsson

basist i bandet Cabhouse aktuella för vårt, Musikföreningen Riffets,  arrangemang ”Musik i Tre Akter” den 20 september 2014 i Trelleborgsssalen, Parken Trelleborg

Du har nu signerat en gammal vinyl från 1982 där du med gruppen Blå Dunster med låten ”Var blev dom av” var ett av banden på en av de samlingsskivor som gjordes med Skånsk Rock. Kan du berätta lite om denna inspelning?
Det var ju ett tag sen nu, tidig sommar 1982. Blå Dunster hade då varit i studio en första gång, hos en glad amatör i Skurup, som tidigare mest spelat in trubadurer. Resultat blev väl så där. Minns att han hade byggt ett reverbrum, det vill säga ett betongrum med kala väggar där han körde ut det inspelade genom en högtalare i ena änden och tog tillbaka det  - nu med efterklang - genom en mik i andra änden. Inga digitala grejor här inte! 

Sen fick vi kontakt med Göran Sandquist och Martin Rydnemalm, som hade en studio i Tretornhuset i Helsingborg. Hur kommer jag faktiskt inte ihåg. Nå, Göran och Martins idé var att samla skånska källarband på sammanlagt tre plattor. 16 låtar/band på varje, sammanlagt 48.

Idén var nog lika mycket marknadsföring av studion som att ge de okända banden en chans att marknadsföra sig. Varje band förband sig att köpa 200 skivor själv, till nettopris. Dem fick vi sedan själva sälja och sätta pris på. Släkt och vänner fick ställa upp! 

Själva inspelningen var ett långt steg framåt jämfört Skurupsinspelningen. Jag minns den som snabb och effektiv. Sandquist hade 24 kanaler, toppmodern utrustning - och en flygel! Den la jag några maffiga ackord på i sticket. Jag hade ju lärt mig spela piano hjälpligt hos kantor Gustafsson i Källstorp!

Jag minns att vi blev rätt imponerade av nån elektronisk grunka. Kan ha varit en tidig trummaskin. Vi ville ha handklapp i slutrefrängen och vi trodde att vi skulle ställa oss på rad och klappa i takt framför en mik. 

"Nej, nej, nej, sa Göran. "Det fixar jag här" sa han, och började trycka på en knapp på grunkan. Sen dubblade han det och la på reverb och sim sala bim så klappade det av bara den. 

Göran är för övrigt med i låtens inledning. Vi hade en idé att låten skulle börja med någon som rattade genom radiokanaler och till sist fastnar i en där en radiopratare avslutar en efterlysning av vår låts huvudperson, Nisse Svensson som plötsligt bara försvinner. 

En kul detalj med skivan är att kommit överens med två andra band som vi samarbetade med en del - Slow Train från Svedala (som var de som startade Svedalarocken mark I en gång i tiden), och Anthem från Trelleborg, där Kent "Alex" Börjesson spelade gitarr och sjöng - att vi ville vara på samma skiva. Det tyckte Göran Sandquist var jättekul. Han hade dittills bara fått höra motsatsen - "vi vill fan inte vara på samma skiva som dom!" ungefär. 

 

Jag har nu lyssnat igenom skivan och kan tyckas höra en låt av er som är ganska representativ för denna tidsperiod gällande svenska ungdomsbands musikstil. Vad säjer du om detta?
Man kan nog höra - kanske inte just på vår låt men ett par andra - att Halmstads gullgossar Gyllene Tider börjat slå igenom vid den här tiden. Själva lyssnade vi mycket på Status Quo och Gasolin. Och så hade ju Skåne fått en egen rockkung - Kal P Dal. Han och så Peps hade visat att det är helt okej att sjunga på skånska. 

Den 20 september kommer vi att ha möjlighet att lyssna på ditt nuvarande band Cabhouse. Många kanske inte känner till detta band, kan du ge oss lite förhandsinfo om ert band och er musikstil?
Cabhouse började på skoj som ett företagsrockband. Vi jobbade då på Skånska Dagbladet och det anordnades en företagsrocktävling i Ystad. Första året gick det inget vidare, men år två vann vi tävlingen och fick spela in en skiva i Studiefrämjandets studio i Malmö. 

Då spelade vi covers under namnet Lokalpuffarna. Det var så kul så vi fortsatte ett tag till. 

Sen tog vi en paus, men återupplivade bandet. Då ville inte den tidigare trummisen vara med, men då hade den ärrade punktrummisen Henrik börjat på tidningen så han hoppade in istället. 

En dag undrade gitarr-Jakob om vi inte borde försöka skriva nåt eget? Det hade alla erfarenhet av i tidigare band så snart kom alla dragande med låtidéer. Så nånstans 2010 bytte vi stil och namn. Namnet kommer från den före detta taxistation i Malmö där vi repar. 

Nu har vi väl försökt strukturera oss något efter den första nybyggartiden och någorlunda enas om en stil på musiken. Skånsk americana var den nån som tyckte. Mycket stämsång i alla fall, vi är fyra som sjunger, lead eller kör.  

 

Nu är vi inne halvägs på 2014 som vi hoppas fortsättningsvis skall bli ett riktigt bra musikår, hur ser året ut för er, spelningar, ev någon skivinspelning?
Nej, vi var på väg sent i höstas, men då blev studiokillen vi jobbat med tidigare sjuk. Just nu är det tufft med jobb för några av medlemmarna så vi kör lite på halvfart. 

Om det blir en skivinspelning kommer denna att spelas in på en hederlig vinylplatta som jag själv bl a föredrar?
Nja, troligen inte
Hur såg perioden från Blå Dunster till Cabhouse ut för din del, andra band eller artister du spelat med?
Blå Dunster höll på länge. Två i bandet bodde i Skurup och två i Trelleborgs kommun så vi var Skurupsband om Skånskan eller Ystads Allehanda kom och Trelleborgsband när TA skrev om oss. 

Vi blev lite kompisar med Kal P Dal, som lovade oss skivkontrakt efter en tävling i Malmö. Vi spelade in en demo under Kalles ledning, men det blev aldrig något. 

Sen har jag spelat med Kent "Alex" Börjesson ett tag. I samma band  spelade en annan trelleborgare, Eddie Dahlgren, sologitarr. Då spelade vi covers. Minns att vi bland annat lirade ZZ Tops "Arrested for driving while blind", "Pink Houses" av John Mellencamp och "On the air" av Peter Gabriel. 

Sen har jag spelat med ett gäng från Svedala som hette Strawberry Land. Då var det lite snällare covers, Phil Collins, Abba, Eurhytmics med mera. Rätt utvecklande. Efter det en kort period med ett gäng från Malmö/Staffanstorp med lite hårdare material. 

Du har nu chansen att enas och nämna dina tre absoluta favoritlåtar, vilka skulle de bli i så fall?
Oj. Jag är rätt bred, tror jag. Men mina första hjältar var Deep Purple så "Highway star" från liveplattan från Japan blir jag nog aldrig trött på. Kate Bush "Wuthering heights" måste vara med. Och så en gammal goding, "Tin soldier" med Small Faces. Fast jag måste ha med Green Day också, Peacemaker", en lite annorlunda låt från plattan 21st Century Breakdown

När det gäller dig som musiker har du några artister som influerat er genom åren ?
Hmm. Som basist så är ju John Entwistle i The Who en kille man imponeras av. Om jag inte är fel på det var han väl en av de första som satte på oslipade strängar på basen? Rotosound. Det har jag med! 

Vad ligger på skivtallriken just nu, kan bli spännande att få reda på vad du  lyssnar på just nu?
Det jag lyssnat på i bilen nu senast är dels en Greatest hitssamling med Kiss, dels en liveskiva med Eurhytmics. 

 

Har ni någon grupp eller artist som du kan rekommendera till våra, Riffets, arrangemang nästa år 2015?
Då kan man väl vara snäll mot en före detta arbetskamrat och tipsa om de tuffa grabbarna i Zoma Cruz! 
Vi i Musikföreningen Riffet tackar digför  denna intervju och önskar er i Cabhouse  lycka till på vårt kommande arrangemang den 20 september.
Intervjun gjord 2014-08-12

Peter Frank

Kommentar; Ni kommer i kontakt med bandet Cabhouse genom
att mejla till lennart.larsson@skd.se eller Johan Bentzel, ordnot@hotmail.com