Kenny Håkansson

Kenny Håkansson en av våra stora gitarrister och som den 5 mars uppträdde med bandet Kebnekajse i ett fullsatt Grands Resturang i Malmö. En konsert som jag givetvis inte missade

Du har nu signerat skivan Kebnekajse inspelad 2009. Skivan innehåller låtar med anknytning till polska, brudmarscher och vallåtar, en del av låtarna spelade ni in redan på 70 talet. Vad är skillnaden på inspelning från den progressiva tiden på 70 talet jämfört med idag?
Vi är bättre musiker idag än då. Inspelningstekniken har också förändrats, en del till det bättre och en del kanske till det sämre.

Jag måste gratulera er till en strålande spelning på Grands Restaurang i Malmö förra veckan. Mats Glengård på viol och gitarr, du på gitarr, rutinerad rytmik med Pelle Ekman på trummor, Hassan Bah på congas, Göran Lagerberg och Thomas Netzler på bas, det är inte var dag man får höra ett sådant sammansvetsat band. Hur känns det att återigen turnera med Kebnekajse? Det känns mycket roligt. Vi har längtat efter att att få komma ut på vägarna igen, och få möta vår publik. Mycket inspirerande.

För din del började det på tidigt 60 tal med den Shadows-inspirerade gruppen The Agents. Är 60 talet något du fortfarande gärna återkommer till?
Nej, det kan jag inte säga. Det beror i o f s på vad du menar med 60-talet. Jag använder allt jag lär mig hela tiden, så den uppmärksamme lyssnaren kan nog hitta mycket i mitt spel som härstammar från den tiden.

 Därefter blev det T-Bones med bl a Pelle Ekman på trummor, vad kommer du ihåg från denna tid? Det var en spännande tid, om jag ser tillbaks. När vi var där, kändes allt naturligt, och inte alls särskilt märkvärdigt. Det var bara helt självklart, på något sätt.
 
Med Baby Grandmother fick ni möjlighet att både träffa och spela med Jimi Hendrix, något speciellt minne av denna världsartist? När jag såg honom på scen, var han en jätte, men när jag stod bredvid honom, var jag längre. Det var det jag mest reagerade på.

 70 talet var väldigt inspirerat av den progressiva musiken, för din del blev det Kebnekajse. Ni lyfter fram den svenska folkmusiken och får det att svänga på ett fantastiskt sätt, finns det någon hemlighet bakom detta? Nej, jag tror inte det. Man ska spela den så rakt och ärligt man bara kan. Helst inte försöka vrida den till något annat än vad det är. Man måste lita på musiken.

 Vi skall inte glömma 80 talet där du var med i Dag Vag. Kan vi säja att detta var inspirerat av den engelska punkmusiken? Nej, inte i mina öron. Det var snarare ett eko från sjuttiotalet, med rytmer som liknade reggae och ska.

 Några korta frågor; Vilken artist har inspirerat dig som gitarrist? Det finns många. Egentligen alla jag lyssnat på, på ett eller annat sätt. Hendrix förstås, Zappa, Hank Marvin, Bosse Vinberg, Doors gitarrist, Mike Bloomfield, Scofield, McLaughlin, Ingemar Böcker… ...

 Någon grupp/artist som du gärna själv lyssnar på? Idag har jag ingen gitarrist jag lyssnar på, däremot lyssnar jag på allt från Schlager till Opera…nästan.

 Någon favoritlåt/ar? Nej

 Vad ligger på skivtallriken för tillfället? Ledsen att behöva säga det, men oftast hamnar jag med Spotify, och senast fastnade jag vid Sidney Bechet.

 Vinyl eller cd? Spelar ingen roll.

Förra året medverkade du med bl a Bill Öhrström på vårt, Musikföreningen Riffets, 60 tals arrangemang. Jag hoppas att du kommer tillbaks till Trelleborg och då med Kebnekajse, detta skulle vi i Riffet gärna vilja erbjuda våra trogna gäster. Tack för det! Vi kommer gärna! Tack så mycket. Vi hörs.

 Intervju gjord av
Peter Frank
2015-03-07
 
PS
Får ni chansen att se Kebnekajse live så missa inte detta. Musik passande både yngre som äldre publik det visade spelningen i Malmö tydliga bevis på