Först och främst vill jag hälsa dig välkommen till Smyge Havsbad den 25 november och vårt arrangemang ”Stand Up med Peter Wahlbeck och Blues med Jan Gerfast”. Detta är ett av våra arrangemang som vi kallar ”Blues på ”Söderslätt” som är en extra satsning på bluesarrangemang som vi i Musikföreningen Riffet gör under de närmaste åren. 
Du har nu signerat din soloskiva skiva ”Rollin´with The Blues” från 1991 på skivmärket KICK Music. Det skulle vara intressant att få höra lite mer om denna inspelning som också är din första inspelning och hur du upplevde slutresultatet.

Vi var på turné  i Mälardalen. En vän till oss som hörde oss i Stockholm tyckte
att bandsättningen svängde så bra så han ville spela in oss live. Dom följande giggen kom han med inspelningsutrustning och spelade in!!
Sedan redigerade jag materialet och mixade det. Tanken var att ge ut det själv.
Men i samma veva så spelade vi i Köpenhamn och en representant från skivbolaget
Kick Music var där och tyckte att han ville göra en LP/CD med oss.
Jag berättade om live inspelningen och det slutade med att dom utgav " Rollin With The Blues"!

Föll själv framförallt för låtarna ”I can´t Resist you och ”Tell me” som också är dina egna låtar. Men även ”Cadillac” och ”Du gamla du fria” i ren Hendrix still var intressanta.  Har du själv några favoritlåtar från denna skiva?
Samma som dig + ev. Come on

Om vi backar bakåt, vem är Jan Gerfast som artist?

Född och uppvuxen i Osby i  norra Skåne
Bodde ett tag i Lund på 70 talet. Var i Paris och spelade som gatumusiker och senare en jazz club i samma veva. I slutet av 70 och 80 talet kompade jag en del andra artister, allt möjligt från pop till rock och blues. Det var artister från bl a Dan Tillberg till Peps.
Slutet av 80 talet började jag köra min blues trio som senare blev en kvartett när Magic Mama kom med på keyboard & sång

Du har genom åren träffat och spelat med en del kända artister. ”Uncle” John Turner, Angela Brown för att nämna några inom blueskretsen. Har du några speciella minnen från dessa möte?

Många minnen med "Uncle John". Ett speciellt minne var när vi spelade i Västerås och Junior Wells med band kom in på klubben. Det slutade med ett jam med honom och med bägge banden !! När vi jammade med Angela Brown i Osnabruck/ Tyskland och gjorde en oförglömlig version på "Amazing Grace".

Nu kommer ni med Jan Gerfast Band till Smyge Havsbad den 25 november, kan du berätta lite om ert band och hur länge ni hållit på?
En del medlemmar har kommit och gått dom här 30 åren, men vi vill fortsätta med ett bra och svängigt groove framförallt.

Till stor glädje för oss i Musikföreningen Riffet som nu satsar lite extra på bluesarrangemang så har ni ett speciellt upplägg med ”Stand up med Blues”. När uppstod detta samarbete med Peter Wahlbeck?
Det var ca 2011. Magic Mama (Anna Johansson) och Peter Wahlbeck är halvsyskon. Vi upptäckte efter ett spontant försök att det här var en kul mix, som vi kunde göra då och då.

Några korta frågor
Vilken artist har inspirerat dig som musiker?
Många! Bl a Jerry Lee Lewis, Little Richard, Chuck Berry, Carl Perkins
John Lennon, Beatles, Peter Green, Albert King, BB King, Howlin Wolf, Jimi Hendrix, Frank Zappa. James Brown och Miles Davis

Någon grupp/artist som du gärna själv lyssnar på?
Samma som ovan
Någon favoritlåt/ar?
Johnny B Goode
Bästa liveupplevelse?
70 talet. Ett danskt band som jag inte ens kommer ihåg namnet på,
gjorde ett sagolikt jam ute i skogen i Norra Skåne under en happening
med konst och musik
Vad ligger på skivtallriken för tillfället?
Just nu ligger där master mixarna på min egen nya CD, Black & White, som jag håller på att slutföra
Vinyl eller cd?
CD
Har du något band/artist som du kan rekommendera till vår förening?
Angela Brown Duo (med pianist) eller Band
Jag tackar dig för intervjun och ännu en gång välkomna till Smyge Havsbad den 25
November, det skall bli riktigt roligt att samarbeta med era alla.
Tack för att vi får vara med. Det ska bli kul !

Intervju gjord av
Peter Frank
2017-10-17

Kommentar; Mer om Jan Gerfast band hittar ni påwww.jangerfast.com
Mer om arrangemanget på Smyge Havsbad hittar ni på www.riffet.com