Härvan, punkband från Malmö som gästar Musikföreningen Riffet den 16 november 2018
 
Emil Karlsson du har nu signerat en Vinyl 7” som ni spelade in på Maräng Records år 2017. Låter väldigt spännande och det skulle vara intressant att få veta lite mer om er innan spelningen.
 
När jag nu lyssnat på skivan så känns soundet igen från punken som musikinriktning, lever punken fortfarande?
Absolut. Om man tittar på Malmö så finns det massvis av band.  Allt ifrån skränig pop, treackords rock n roll till rena Ebba grön plagiat och skrikig metall är väl sånt som jag skulle peta in under punk etiketten.

Om vi backar bakåt, vem är Härvan? Skulle vara roligt att få veta lite mer om er innan er spelning hos oss.
Härvan började som ett nyårslöfte 2015 av Mats o Vera som ville spela snabbare och skrikigare än vad dom gjorde för tillfället. Under kvällen pratade de om vilka de ville spela med och hur stort eller litet bandet skulle vara. Mats hade spelat med i ett countryband några år tidigare och då spelade  Emil trummor. Både Mats och Vera kände honom och beslöt att ringa på nyårsdagen för att berätta att han nu ska vara med i ett punkband. Sedan dess har vi skapat musik tillsammans. Det är gött att bara vara tre. Vi får plats i en vanlig bil och vi kan till och med erbjuda skjuts. Det är toppen. Vi gillar varandra och vi har sjukt kul när vi gör låtar och spelar live tillsammans.
 
Ni har även spelat in på kassett, varav detta val?
Vi släppte först en 8 låtars vinyl ep. När det var dags för nästa inspelning så tyckte vi helt enkelt att det var för dyrt att släppa ännu en ep och vi hade rätt många skivor kvar av den gamla. Valet föll då på kassett eftersom folk mest lyssnar digitalt men ändå vill ha musiken i fysisk form.
 
Läste för en tid sedan en biografi om bandet Clash, Intressant läsning och jag ser en  likhet i den tiden att uttrycka sig på och hur bandmedlemmarna själv levde. Kan era texter och musik också härledas till i hur ni uppfattar samhället?
Naturligtvis är vår musik en produkt av det samhälle vi lever i. Våra låtar skrivs ofta gemensamt men börjar ofta med en ide eller en händelse.
En puckad chef, fylla, löneförhandling, en sparkad arbetskamrat eller tonårsminnen med trimmad moppe och kir. Musiken kommer oftast till genom att någon har ett riff eller en basgång och så bygger man från det.
 
Hur ser det ut med speltillfälle för er som punkband? Tycker det är viktigt och roligt att ni är ett av banden som bevarar denna del av musikhistorian.
Vi spelar väl varannan månad ungefär. Det hade säkert gått att spela mer om man ligger på o skickar förfrågningar till många ställen men det finns jobb, ungar och massa grejjer som kommer emellan.

För mig är punken alltid lite rå och skränig, men otroligt intressant som musikstil. Är det din bild också?
Ja   

Några korta frågor Vilken artist har inspirerat dig som musiker?
Emil: nästan varenda trummis jag har sett. Alla har nån liten grej som är unikt och kul. Från fritidsgårdsband till storbandsjazz..
Mats: Som Emil säger, allt är inspirerande på olika sätt, och det är svårt att droppa namn. Listan skulle bli aslång.
 
Någon grupp/artist som du gärna själv lyssnar på?
Emil: eftersom vi pratar punk så får man väl rabbla lite punkband. Bombanfall, Kafka Process, Discharge, Attentat, Ksmb m fl….
Mats: Lyssnar på väldigt blandad musik men landar ofta på Ry Cooder.
Vera: det är väldigt blandat. Om jag ska droppa några band blir det väl Katthem, Masshysteri, The OhNos, PJ Harvey, Säkert! och många fler.

Någon favoritlåt/ar?
Emil: Thanks a lot , Ernest Tubb
Mats: People have the power, Patti Smith.
Vera: Det varierar men just ny är det Identity med X-Ray Spex

Bästa liveupplevelse?
Emil: Sturgil Simpson på pumpehuset 2016
Mats: Bruce Springsteen i Stockholm runt 2000.
Vera: jag gillar oftast inte stora spelningar. De bästa upplevelserna har varit när jag har kommit in på något litet ställe, utan förväntningar, och upplevt ett nytt band som jag verkligen blir galet förtjust i. Mascara snakes var en sån upplevelse. I ungdomen var det på en liten fritidsgård på 90-talet då jag såg Refused för första gången.

Vad ligger på skivtallriken för tillfället?
Emil: Waylon Jennings , Ol Waylon
Mats: Brandy Clark, Big day in a small town
Vera: Viagra Boys - Street Worms
 
Vinyl eller cd?
Båda och spotify
 
Har du något band/artist som du kan rekommendera till vår förening?
Mats: Bomber, Backlinjen och Call it Garbo, The OhNos. , Hjelle,  Ill Fit. Alla från Malmö.

Jag tackar er för intervjun och vi i Riffet ser fram emot att träffas på vår punkdag i Parken Trelleborg den 16 november.
Intervju gjord av  Peter Frank 2018-11-01
 
Kommentar; Mer om Härvan finns att läsa på facebook