Dennis Lood butiksinnehavare till skivbutiken Rundgång i Malmö. En trevlig och spännande butik för alla oss vinylnördar. Dennis driver även ett skivbolag Rundgång records med aktuell nyutgiven platta ”Ingen våg – osläppt ny våg från Skåne 1979 – 1987”.
 
Dennis, du har nu signerat plattan ”Ingen våg – osläppt ny våg från Skåne 1979 – 1987”, som du ligger bakom. Innehållande en samling med 13 olika band. Låter spännande kan du berätta lite om denna platta och varför den kom till?

Jag har alltid varit så nyfiken av mig och fick ett plötsligt infall att ta reda på osläppt musik från Skåne. Jag frågade runt bland mina kunder och det började trilla in lite gamla demos och annat skoj. Då föddes idén till en skiva. Jag har alltid velat koppla ihop dagens musikscen med gårdagens så detta blev ett utmärkt tillfälle att berätta för den yngre generationen om ”bortglömd” musik från Skåne.
 
Du driver butiken Rundgång ett måste för oss som gillar vinylplattor.  Är vinylen lika hett – hetare än förr?

Hetare skulle jag vilja säga. Framtill 90-talet var ju vinylen en självklarhet, numera får vi kämpa för att hålla den levande vilket gör att vi måste komma på nya sätt att göra musiklyssnare intresserade av vinylen och det gör vinylen hetare pga jobbet som ligger bakom.

 

Du har många strängar på din lyra, fixar konserter, skivbolag m m. Vad är det som driver dig och var får du all energi ifrån?

Det fanns en tid då jag bara tittade på och lät andra skapa allt det där runt omkring mig men jag var inte nöjd, det saknades alltid nått tyckte jag. Bäst är ju då att själv göra det, det började med skivbutiken och sen har det bara växt mer och mer. Vissa stunder tar jag det lite lugnare och sen jag blev pappa så har jag medvetet dragit ner lite på arrangerandet, dock får jag mycket energi via min familj men även via mina vänner som supportar mig i det jag gör. Utan dem hade jag inte klarat av allt detta.

 

Musik har spelats in på många olika sätt och har så klart ändrats genom åren. Hur är statusen med;

Stenkakor? Ganska svalt, finns en 78-varvs klubb i Malmö och där är stenkakan alltid het men i övrigt ser jag ett litet intresse.
Kassetter? Superhett! Vi som enda kassettbutik i Malmö säljer en hel del kassetter och släpper dessutom egna med lokala band.
Stereo 8? Nej det är väl bara inom raggarkulturen som det levt vidare med sånna spelare i de stora amerikanska bilarna.
VHS? Ganska svalt intresse numera, har gått lite i vågor.
CD? På väg upp, när vinylen blir dyrare och dyrare så kommer CD åter att blir ett alternativ för mindre band och skivbolag att ge ut sin musik.

Det är mycket musik runt omkring dig Dennis, har du själv spelat med något band?

Ja då! Klassikern är ju att jag faktiskt spelade med självaste Ragnarök från Kalmar under ett år på 90-talet. Jag fuskar lite på bas och har sjungit i synthband. Finns en låt på Spotify med ett punkband jag spelade i som hette Math and the Blah Blah Blahs.
Jag spelade kort med ett band vi kallade Förband På KB också men vi fick aldrig spela på KB så vi la ner...

 

När man går in i en skivbutik så klassas musik i olika genrer. Kanske inte så lätt för oss lite amatörer hur detta skall sorteras in. Vad och hur klassar du plattorna när du sätter ut dem i butiken t ex indie, hårdrock, progg m m?

Jag sorterar även mina skivor hemma i nånslags genreordning, jag tänker alltid att när jag ska leta en skiva att lyssna på så tänker jag liksom inte att jag vill höra ett band som börjar på en viss bokstav utan snarare vilken genre jag är sugen på. Genrebeskrivningar brukar det bråkas om ganska mycket och de flesta band vill ju gärna skippa en genrebeskrivning på sin musik. Men genres har ju tillkommit för att vi i skivbutiker ska kunna lotsa våra kunder rätt. Så det gäller att ställa skivorna i de genrefacken där kunderna förstår att de kan finna dem, inte alltid så lätt men det kul.
 

Är det något som speciellt hett och som du gärna vill ha in i butiken?

Metal och hårdock säljer alltid i massor, gammelpunk och synth funkar också jättebra. Sen är vi ganska ensamma om att ha techno och electro i Malmö så det säljer bra det med. Annars är det nog garagerock i alla dess former från 60-talet och framåt som många letar.
Men vi har ju allt i butiken, från 50-talet och framåt!

 Några korta frågor
 Vilken artist har inspirerat dig genom åren?
 
Kraftwerk, utan dem hade mycket av den musiken jag lyssnar på knappt existerat.

 Någon grupp/artist som du gärna själv lyssnar på?
Jag gillar massor med olika musik inom de flesta områden. Jag tycker om att lyssna på lokala band, där finns så mycket bra och musiken är ju präglad av vardagen och staden man själv lever i.

Någon favoritlåt/ar?

Så många så det är svårt att nämna en. Kanske Photographic med Depeche Mode, kanske inte...

Bästa liveupplevelse?

Även där massor, ett av de från senare år är Slowdive i Köpenhamn, ett band jag alltid älskat och velat se och det var mycket känslosamt för mig för många av deras låtar betyder så mycket och har stöttat mig i svåra stunder.

 

Vad ligger på skivtallriken för tillfället?

Just i denna stund ljuder lokala bandet WY ur högtalarna.
 

Vinyl eller cd?

Vinyl såklart!
 

Du vet lite om vår Musikförening Riffet i Trelleborg. Något band/artist som du kan rekommendera till vår förening?
 
Only The Lonely som jag har släppt är superbra powerpop/garagerock från Malmö!

 

Jag tackar er för intervjun Dennis och vi i Riffet önskar dig all lycka till med skivförsäljning, skivsläpp och som arrangör.

Intervju gjord av Peter Frank 2019-05-17
 
Kommentar;
Skivbutiken som ni inte får missa ligger på Kristianstadsgatan 14 i Malmö.