Ulle Ekelund en av medlemmarna i tjejgruppen Husmoderns Bröst.
Ulla sjöng och spelade piano och orgel i bandet. Skivan som Ulla signerat till mig heter ”Där fruarna bor”, inspelad 1979 på Amalthea.

Ulla, du har nu signerat denna plattan ”Där fruar fruarna bor” från den gamla goda proggtiden. Proggen var en tid som betydde väldigt mycket för svensk musikhistoria, kan du berätta lite om själva plattan?
Skivan är inspelad i Göteborg där proggen fick stor betydelse. Lars Heil gjorde omslaget via skivbolaget. Vi hade hållit på med låtarna ganska länge och efter sju år så producerades den.

Förutom Röda Bönor och Mixed Media så var det ganska ovanligt med rena tjejband. Hur startade ni upp det hela?
Vi gick i samma musikhögskola och t o m i samma klass. Det var ju vanligt med rena manliga band så vi ville göra något eget. Vi hade en fördel med att vi i stort var klassiskt skolade och alla kunde sjunga, dock hade bara en av oss erfarenhet att spela med i ett band. Dessutom var vi uppsugna av den rörelse som startade upp 1974 - 75.

Förutom musiken så blev texterna då av stor vikt för er?
Ja, texten skulle lyfta fram oss tjejer och då med glimten i ögat som ”Jag är en tuff brud ….” Killarna höll på med sitt eget så det blev viktigt att vi även ville åstadkomma något.

Hur började det hela för dig, Ulla. Hur kom du i kontakt med musiken?
Vi bodde i Kävlinge och då mitt emot en dam som hade pianolektioner hemma i sitt hus. Efter lite tjat hemma så fick jag gå i lära hos henne. Många barn slutar i 12 - 13 årsåldern men jag fortsatte och det blev med orgellektioner i kyrkan. Jag kom även med i en grupp hemmafruar som spelade gitarr och jag kommer ihåg att jag var yngst i den gruppen. Jag var 12 år och övriga ”fruar” var i fyrtioårsåldern.

Sedan kom då proggperioden och Husmoderns Bröst?
Ja det låg i tiden och vi blev ett ganska respekterat namn i denna progg-era.

Men du slutade inte efter tiden med Husmoderns Bröst utan gick vidare med musiken?
Husmoderns Bröst perioden tog slut i början av åttiotalet och jag fortsatte med musiken i olika ”killband” bl a ”Boys Behind Bars”. På nittiotalet spelade jag i ett band som hette ”Mr Beans Orchestra” ett coverband som spelade på fester och bröllop. Det blev även en del arbete som musikproducent.

Musiken blev också en del av ditt yrkesliv?
Ja, jag började på Fäladsgården i Lund som musikcoach. Var med att starta upp musikföreningen Beagles i Lund. Kom i kontakt med otroligt många begåvade musiker bl a Magnus Börjesson som senare var med att kompa Roxette. Blev senare headhuntad av Spyken i Lund ett estetiskt program. Även här fans det många begåvade artister som t ex Amanda Jensen som säkert alla känner till. Sedan har jag och min man, Micke, haft ett band som hette ”Shine”, så visst har musiken varit en stor del av mitt liv.

Några korta frågor Vilken artist har inspirerat dig genom åren?
Det är Motownsoundet med artister som Supremes, Diana Ross och Tina Turner.

Någon grupp/artist som du gärna själv lyssnar på?
Vi följer vår son som går en utbildning i Stockholm inom musikproduktion. Han har ett band som heter Abandoned By Bears, detta är spännande att följa. De har gett ut två st skivor och detta under Victory Records.

Vad ligger på skivtallriken för tillfället och vad är det senaste du lyssnade på?
Det är spotify som gäller nu för tiden och det var ”I want you back” just med Abandoned By Bears