som är kontaktperson och spelar percussion i Södra Bergens Balalaikor
Du har nu signerat en skiva, (se bild),vad kan du berätta om just denna platta?Det är den senaste skivan vi spelat in och den gick direkt ut på CD. Just den utgåvan som syns på bilden blev rätt sällsynt eftersom MNW snabbt fick ut skivan på sitt dotterbolag ”xource” och det är den som går att få tag i nu för tiden. Vi spelade in den största delen av skivan i vår dåvarande replokal med Anders Lind som tekniker. Körgrejorna spelade vi in hos Studio Decibel i Stockholm. Musik från skivan har dragit in rätt bra med STIM-pengar från Sportspegeln i SVT. Varje gång det var reportage om någon rysk skidåkare.
Södra Bergens Balalaikor minns vi redan från proggtiden på 70 talet. Hur började det hela och vad gjorde att det blev just balalajkor som blev huvudinstrumentet i gruppen? Det hela började med att Embrik Underdal som pojk lyssnade på ryssar som spelade och sjöng rysk folkmusik i ett interneringsläger vid Åkers Styckebruk under andra världskriget. När Embrik flyttade till Stockholm startade han och Thomas Lundqvist en studiecirkel i balalajkaspel. När studiecirkeln var färdig ville man köra en avslutningskonsert, vilket man gjorde. Sedan ville man inte sluta utan bildade en orkester med jättemånga primbalalajkor och en gitarr. Efter ett tag började byggandet av rysk folkmusikorkester med balalajkor och domror i olika storlekar plus bajan (ryskt dragspel), slagverk och olika blåsinstrument. Det tog inte lång tid innan orkestern även blev en kör. Och på den vägen är det…
Er första skiva var ”Södra Bergens Balalaikor” och sedan har det blivit ett antal andra skivor med tiden, kan du ge oss en tillbakablick på de inspelningar ni gjort genom åren? Jag personligen har ju inte varit med på många inspelningar. ”Södra Bergens Balalaikor” spelades in 1971 och var en av MNW:s tidiga skivor.”1973” spelades in 1973 och följdes av ”Skiva” som spelades in 1978-79 (omslaget till den skivan gjordes enligt KF:s blåvita design. Att jag såg den första gången i skivavdelningen på Domus i Västerås gjorde att jag genast köpte ett exemplar och därigenom upptäckte orkestern). Det dröjde till 1992 innan den fjärde skivan kom, den tidigare nämnda ”Kamarinskaya.”Den skivan kom direkt på cd som sagt, de andra tre fixade vi själva på cd-utgivning 2005.
På det tidiga 70-talet var orkestern med på några samlingsplattor från MNW. Det man kanske minns är att vi var med på Hoola Bandoola Bands skiva ”På väg”. Enskilda medlemmar har även varit med här och där på andra musikers inspelningar, bl a finns delar av orkestern med på maxisingelversionen med Imperiet – Var är Vargen.
Ni har fått äran att spela i vad vi förknippar som balalajkornas hemland Sovjetunionen hur kändes detta och kan du berätta hur det hela gick?Den första gången orkestern var där var jag inte med i gänget och kan inte svara, men se nedan…
Hur såg år 2011 ut som spelår och var kan vi hitta er nästa år 2012?Den största grejen under 2011 måste ha varit när vi blev inbjudna att ge konserter under en balalajka-orkester festival. De orkestrar som håller på nu i Ryssland ägnar sig mer åt akademisk musik, på scen i kostymer/klänningar med dirigent. När vi dök upp i folkdräkter, spelandes folkmusik, skrattandes helt utan dirigent gjorde vi faktiskt succé. Direkt efter vår Rysslands-turné gjorde vi en spelning på Stallet i Stockholm och det utvecklades till ett höjdargig.
Spelningarna 2012 är inte många planerade i dagsläget. Varje år spelar vi gratis hos Föreningen Ny Gemenskap under deras julverksamhet för bostadslösa m fl. Vi har ett projekt med Marc Levengood som blir av på Södra Teatern här i Stockholm i maj. Sedan hoppas vi på att kunna åka söderut i juni då vi kanske har ett jobb hos klubben Ryska Posten i Malmö.
Om du själv får nämna de tre bästa låtarna genom åren, vilka skulle detta bli?Sådana här frågor är alltid kluriga, jag väljer att svara snabbt och spontant utan att fundera ihjäl mig och då blir det:
Supper´s ready med Genesis. Jungleland med Bruce Springsteen. Penny Lane med The Beatles.
Vinyl eller cd? Hela vinylsamlingen sålde jag bort i början av 90-talet av utrymmesskäl, så cd gäller sedan dess. Några LP har jag köpt igen, mest kompisars gamla skivor. Samt några med snygga omslag för vinyl-art ramarna.
Någon artist som inspirerat dig i ditt musicerande? Ray Cooper. En slagverkare som spelar med Eric Clapton och framför allt Elton John. Den mannen är inte bara otroligt duktig på slagverk, han är dessutom en fröjd att titta på när han spelar. Det är slagverksteater.
Har du någon speciell idol gällande grupp eller soloartist? Genesis innan de blev ett popband. Progressive har varit stort hos mig sedan jag var 15 år och Genesis är mina absoluta favoriter, jag tröttnar aldrig på dem.
Är där någon artist du kan rekommendera till oss som arrangörer, menar då Riffet? Mårran. Ett nytt stockholmsband med tre gamla rävar och två ungtuppar som spelar 70-talsinfluerad rock/progg med svenska texter. Påminner om gamla November och Trettioåriga Kriget. Kolla hemsidan www.marran.se. Jag såg dom på kryssningen Svenska Höjdare och det var det bästa jag hört live på länge.
Vi i Riffet tackar dig, Ante, och önskar dig och bandet lycka till framöver och vem vet kanske kan vi få nöjet att presentera er på en av våra kommande arrangemang?
Intervju gjord av Peter Frank 2011-11-30
Musikföreningen Riffet Trelleborg
För er som är intresserad av att läsa mer om Södra Bergens Balalaikor så kan ni besöka hemsidan;