Ralph Svensson,
trummis i The big bang group och initiativtagare till Bluesfestivalen i Eslöv
Ralph, du har nu signerat en cd-platta, kan du berätta lite mer om låtarna som finns på denna skiva? Det är en liveplatta med en mix av egna och lånade låtar. En av låtarna som jag gillar speciellt mycket är ”Chicago Bound” gjord av Jimmy Rogers en gång i tiden. Det är en shuffle i Fiss-dur, texten speglar den största folkförflyttningen i modern tid, nämligen den från Mississippi till Chicago. Då bomullsplockningsmaskinen uppfanns försvann jobben på fälten över en natt, samtidigt som den tunga industrin i norra USA, främst i Chicagoområdet behövde arbetskraft. På samma gång elektrifierades bluesmusiken och artister som Muddy Waters, Little Walter, Howling Wolf kunde spela in skivor på bolag som Chess Records och nå en stor publik.
Skivan innehåller en glädje över att uttrycka sig i bluesens tecken, vad är viktigast för dig när du framför en blueslåt? Känslan, utan tvekan. En blueslåt framförd utan känsla är totalt död och låter illa.
Bandet Ralph & the Big Bang Group är ju kända för en hel del inom bluesfanatikerna men för dem som missat ert band, kan du berätta lite om bandet?
Trio, startade 1987 (fyller 25 år i år!), började som coverband med bluesinfluenser, turnerade som mest under 1990-talet med upp till 200 spelningar/år, spelat i (förutom Sverige) också i Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Holland, Luxemburg och Grekland. Vi har samarbetat med många fantastiska gästmusiker i bandet som Peps, Totta, Jukka Tolonen, Marc Breitfelder, Jenny Bohman, Carlos del Junco, Pierre Swärd, Lars Jansson, Ulf Johansson Werre, Ulf Wakenius. För att nämna några. För övrigt har vi spelat på Tre Lyktor i Trelleborg, way back…
Bluesfestivalen i Eslöv är sedan en tid ett återkommande arrangemang, hur började det hela ? Det hela började 1994 när jag körde ett arrangemang med bl a Peps och Ronny Carlsson. Jag gjorde detta arrangemang med en krögare och publiksiffran blev 700 besökare. Detta gav så klart blodad tand. I år, 2012, kör vi festivalen den 26-27 oktober och det är då det 13 året. För att lyckas så krävs det att man byggt upp det hela med långsiktiga relationer och kan erbjuda bra artister. Senaste åren har vi haft bl a Dr Feelgood och Mungo Jerry som många så klart känner till.
Ni har även ett arrangemang redan i vår, du kan passa på att ge lite PR för detta? Vårblues på Bya bygdegård den 14 april. En picknicktillställning i bluesens tecken med bl a Steve Grahn och Mattias Malm, Dennis Westerberg och en fantastisk sångerska Susanne Eriksson. Gehöör Bluesband och vårt eget Big bang Group. Hoppas alla bluesintresserade dyker upp, vi lovar att det blir ett härligt bluesparty.
Du spelar själv trummor och sjunger i bandet, har du någon speciell artist som inspirerat dig? Mycket är summan av mycket som resulterat i mitt sätt att spela. En bra sångare som kan uttrycka sig så att det berör en hjärtat det känns oerhört inspirerande. Muddy Waters och Howlin Wolf är två artister som gör detta, de är helt klart inspirationskällor .
Du har medverkat på en hel del skivor med andra artister, kan du nämna några? Ja, det har blivit en del med åren, Thomas Wiehes Mögel, Ronny Carlsson, Tigris, Ferne och en Cornelis Vreeswijk platta där jag spelade på skäggstubb. Jag hade skäggstubb och drog med handen mot denna och fick fram ett ljud som man tyckte lät bra och som då kom med på skivan. Lite extra roligt i sammanhanget. Jag var studiomusiker hos Lasse Finnström en tid och där blev det en hel del inspelningar även med andra artister
Någon speciell favoritartist/grupp? Allt från Muddy Waters via Earth, Wind & Fire till Stravinskij!
Många nya band väljer att släppa skiva på vinyl så jag vill ställa frågan, cd eller vinyl ? CD eftersom vi enbart säljer våra plattor över scenkanten s a s. Vad jag gillar med vinyl är formatet. Massor av plats till bilder och läsbara texter. Dessutom ett något varmare analogt sound.
Vad ligger på din skivtallrik just nu ? 1) Louisiana Red: ”Back to the Black Bajou” Louisianas död i vintras berörde mig starkt. Han tillbringade en söndag hemma hos mig och jag hade förmånen att få ta del av hans erfarenheter som musiker och människa. Sanslös man.
2) Yamandu Costa: ”Ida e volta” Yamandu är en ung brasiliansk gitarrist som spelar på en sjusträngad gitarr. Hans musikalitet och teknik sätter honom i en egen klass.
Du får nu chansen att nämna tre stycken favoritlåtar, vilka blir då dessa? Jag har så många favoritlåtar men om jag måste så: Smokey Wilson: ”Too Drunk To Drive” för rösten och svänget, , John McLaughling ”Resolution”-visionär musik från 1973 som fortfarande låter modern och Brian Setzer ”This Old House”-han visar hur Per Myrbergs 34:an skulle kunna ha låtit.
Någon artist/grupp som du gärna skulle vilja se på Bluesfestivalen i Eslöv framöver? John Mayall men tyvärr har vi hittills inte fixat gaget han vill ha.
Slutligen, vilken grupp eller artist tycker du att vi skall arbeta för att få till Trelleborg med Riffet som arrangör? Se ovan
Vi i Riffet tackar dig Ralph för intervjun och önskar dig och övriga i bandet Ralph & Big Bang Group lycka till framöver och vi får hoppas att vi kan få till en spelning i Trelleborg framöver. Så klart vill vi även önska lycka till med dina kommande bluesarrangemang.
Intervju gjord av
Peter Frank
2012-03-04
PS
För er som är intresserade av att lyssna och läsa om detta band eller se på bluesarrangemangen, så kan ni gå in på följande länkar;
http://www.bluesieslov.se/varblues.html
http://www.bluesieslov.se/program.html
http://www.youtube.com/watch?v=F1cNnej_EZI