Pingvinorkesterns sättning där samtliga varit med i intervjun, ett gott gäng
SM – Shiny Mac (Johnny Svensson) bas, såg, ukulele, slagverk
SD – Stefan Dernbrant, vibrafon, xylofon, tvärflöjt, slagverk, ukulele
SJ – Susanne Johansson sång, fiol, blockflöjt, slagverk, ukulele
MF – Mats Fredriksson (Lödder) gitarr, sång, slagverk, ukulele
MW – Micke Wall gitarr, slagverk
Grattis Pingvinorkestern till en intressant och suverän cd-platta. Er nyinspelade (2014) cd ”Push”.
Ni har nu signerat er nyinspelade cd från 2013, (Inspelad 2013, utgiven 2014)detta låter väldigt intressant och vi vill så klart höra lite mer om detta. Får vi klassificera den som en progressiv platta?
SD – Recensenterna verkar entydiga om att det är prog och ”Push” blev utnämnd till en av de bästa progplattorna första halvan av 2014 av progwebbsidan DPRP, så absolut.
SM-Det verkar vara i dessa kretsar som vår platta främst uppmärksammas. Men vi tycker att det innehåller inslag från helt andra inriktningar också… Lite pop, lite jazz, konstmusik, folkmusik o s v. ”Bortom genre”, om vi får citera Duke Ellington.
MF – Fast jag skulle nog snarare kalla den alt/indie.
MW – Jag tror nog den kan klassas som en progressiv platta men många har svårt att definiera oss beroende på vår lite spretiga stil. Vi tangerar nog många olika genrer.
Jag har lyssnat på den frekvent sedan jag fick den och kan väl höra lite av de gamla idolerna Yes på låtarna ”Who are you”, ”As hard as they come” och ”You got a light, Mac”. Är jag helt fel ute på denna bedömning?
MF-Kanske inte, sämre förebilder kan man ju ha! Yes fram till och med Relayer har man ju hårdlyssnat på sen tidernas begynnelse!
SJ- Eftersom jag aldrig varit den som lyssnat mycket och dessutom aldrig lyssnat på Yes är de varken idoler, förebilder eller inspiration till de låtar jag skriver. Melodin till ”Who Are You” kom till i ett jam där Micke o Mats kom upp med det groove som är låtens grund.
MW– Vi försöker inte likna eller plagiera någon men vi har naturligtvis alla i bandet väldigt många influenser som påverkar oss.
SD – Vi har hört att vi låter som Yes, Genesis, Gentle Giant, King Crimson, Samla Mammas Manna, Soft Machine, Pink Floyd, Penguin Cafe Orchestra, PJ Harvey m. fl. Och det ärklart vi influerats av allt vi tidigare lyssnat på. Nån tyckte vi spelar klezmer men det har jag väldigt svårt att hålla med om.
Skivan varierar på ett positivt sätt och när jag hör låten ”Alfred, The clown and his highly trained poodles” och blundar så får jag en riktig cirkuskänsla. Var detta tanken med denna låt?
MF- Inte från början tror jag. Micke kom med låten sen växte arret fram. Men visst låter det cirkus!
SJ -Jag tror inte någon av oss tänkt att nu ska vi göra en si eller sådan låt. Någon i bandet kommer med ett embryo och vi andra inspireras och bidrar med det som kommer i stunden och det kan sedan förändras och det är det som är så otroligt kul med PO att låtarna får lov att leva.
Ibland kan vi också bli lite trötta på att vi är på det viset för alla är så i bandet. Plötsligt efter att vi spelat en låt på ett visst sätt i ett år kommer någon med en idé om att förändra den på nåt litet sätt. Det tar ju lite tid att arra tillsammans, att alla ska hitta sitt sätt att spela men det är samtidigt det som gör att vi trivs så bra i bandet tror jag. Alla har en lika viktig del och lika stort ansvar musikaliskt för hur låten ska låta. Det kan ta en evighet innan vi känner att en låt kommer till sin rätt eller, i andra fall, en enda repkväll så är den hemma.
Att kategorisera låtar man hör hör nog till vanligheten och jag vill gärna höra vad ni säjer om låten ”No, but I`ve got a dark brown overcoat”. Denna låt hade passat såväl in i som soundtrack i en James Bondfilm eller varför inte en gammal hederlig Rosa Panternfilm. Hade ni tankar eller har ni tankar på att försöka göra någon musik till en film?
MF- -Oxå en låt från Micke från början . Visst får man vibbar av gamla agentserier, jag tror vi alla har en förkärlek för sådana.Vi har inte pratat om att göra filmmusik, men om nån skulle vilja använda vår musik i filmsammanhang så är det bara kul.
SM - ”No, but I´ve got…” är en syskonlåt till ”You got a light Mac?”, och båda har i replokalen gått under arbetsnamnen ”Agenten” respektive ”Nya agenten”, innan de fick sina slutliga titlar. Målbilden har varit ”Signaturmelodier till förmodade TV-deckare”.
SJ - Vi har i dagsläget inga planer på att göra musik till film men skulle någon fråga oss tror jag att alla skulle säga ja.
Pingvinorkestern ett band som jag nu fått glädjen att göra mig bekant med på ett av våra, Musikföreningen Riffets, arrangemang. Skulle vara roligt att höra lite mer om ert band?
MW –Flera av oss i bandet har spelat ihop tidigare i lite olika konstellationer men det som idag är Pingvinorkestern började först som en trio som snabbt utökades till den sättning vi är idag, och har nu funnits sedan hösten 2009.
JS-Vi vill gärna se oss som ”Bandet som gör vad som faller dem in…”, typ. Därtill trakterar medlemmarna många olika instrument, som ibland är något ovanliga bland vanliga pop- och rockband; xylofon, vibrafon, musiksåg, ukulele, fiol, tvär- och blockflöjt, melodica o s v, tillsammans med vanligt förekommande instrument. Förhoppningsvis blir det en originell ljudbild i slutändan.
SD–Humorn är viktig i bandet, vi vill gärna vara en länk mellan Spike Jones och Gentle Giant.Vi kommer från alla olika håll och har spelat jazz, punk, klassiskt, folk, hårdrock, blues m.m i tidigare konstellationer och jag tror att vi alla känner att vi nu ”hittat hem”. Och ingen av oss har en aning om hur nästa låt kommer att låta...
Nu är vi inne halvägs på 2014 som vi hoppas fortsättningsvis skall bli ett riktigt bra musikår, hur ser året ut för er, spelningar, ny skivinspening?
SD – Vi har fem-sex spelningar nu i höst och vi håller för närvarande på att planera en video. Ett samarbete med vokal- och slagverksgruppen Andetag ligger också på planeringsstadiet.
SM- Vi har ju fått väldigt positiv respons efter skivan. Bra recensioner (även i utlandet), återkommande uppspelningar i Sveriges Riksradio och webradiokanaler samt spelningar på olika platser Förhoppningsvis kan skivan öppna några dörrar inför nästa års sommarfestivaler i Sverige och utomlands.
MF - Ny platta pratar vi om kanske i början av nästa år.
SJ -Jag vill gärna spela in fler skivor. Men först en singel. Två låtar i taget kanske är en strategi för oss framöver innan vi återigen gör en hel skiva.
Vad tror ni om tanken om ett arrangemang utifrån progressiv musik med Pingvinorkestern och varför inte Hets spelande Novemberlåtar, plus ett band till vi har t ex Mårran som visat intresse på att spela i Trelleborg?
SM- Alltid kul att spela i Trelleborg.
SD– Absolut, gärna det
Ni har nu chansen att enas och nämna era tre absoluta favoritlåtar, samt en egen, vilka skulle de bli i så fall?
MW – Pingvinorkestern: Who Are You
Övriga:
Frank Zappa – Inca Roads
Magma – Zombies
King Crimson - Starless
SD – Pingvinerna: The First Light
Övriga:
Little Richard – TuttiFrutti
Zappa – Black Page 2
JethroTull – Thick As a Brick
SM–Pingvinorkestern: In Too Deep
Övriga:
Elbow – Real Life (Angel)
Miles Davis/Cannonball Adderly – Autumn Leaves (1958)
Beatles – We Can Work It Out
SJ–Egentligen omöjligt att svara på men just nu:
Pingvinorkestern: Fru Elses Loppcirkus
Övriga:
Derek & the Dominoes -Layla
Peter Gabriel – Mercy Street
Damned For All Time frånJesus Christ Superstar
MF – Pingvinorkestern: As Hard As They Come, men det skiftar!
Övriga:
Genesis – Dancing With the Moonlit Knight,
Radiohead – Paranoid Android
Elbow - Mirrorball
Bubblare: (Flottarkärlek med Snoddas..)
När det gäller er själva som musiker har ni några artister som influerat er genom
åren ?
MW –Oj, de är många – men Frank Zappa är en av de större
SD – Zappa och hans trummisar/slagverkare, Ian Anderson (Jethro Tull)
JS - För många för att nämna egentligen, men basister som t ex Jack Bruce, John Entwhistle, Paul McCartney, Tony Levin och Percy Jones har ju alltid imponerat…
MF - Det finns ju så många men Genesis med Gabriel kommer jag aldrig förbi! Andra grupper från den tiden: King Crimson, Yes , Van der Graaf och inte minst Gentle Giant.Två mer nutida band som jag har lyssnat mycket på är Radiohead och Elbow.
SJ - Min son Arvid hittar ny musik som jag aldrig skulle hört annars. Första rockbandet jag lyssnade på var Eagles och det var syrrans platta. Jag tror annars att de klanger jag dras mot när jag gör låtar är de melankoliska och lite disharmoniska. De som finns i alla de sånger jag älskade som barn tex Trollmor och hennes elva små troll...
Samtidigt älskar jag det oväntade och överraskande, att teman slutar och nåt helt annat tar över. Älskar skruvade klanger och rytmer o hitta melodier som funkar till det.
Vad ligger på skivtallriken just nu, kan bli spännande att få ert svar och se vad ni lyssnar på just nu?
SM- Nya skivor med Damon Albarn, Elbow, Temples, Knife World.
Gamla skivor med Svend Asmussen, Glenn Miller, Steve Khan.
MW – Ozric Tentacles
SJ - Inget. Jag har ingen skivtallrik och inte Spotify och lyssnar nästan bara om någon vill spela nåt för mig.
SD – i mobilen just nu: Moe Tar – From These Small Seeds, Knifeworld – The Unravalling, Cheap Tick – The Latest
MF- Elbows senaste,Robert Pollard - Blazing Gentlemen och Baustelle ett intressant italienskt band.
Har ni någon grupp eller artist som du kan rekommendera till våra, Riffets, arrangemang nästa år 2015?
SJ - Hm, nä, jo....Gropen finns ju.
JS- Pugh!
MF - Gropen från Malmö!
SD – Paintbox från Halmstad
Vi i Musikföreningen Riffet tackar er i bandet Pingvinorkesternför denna intervju och vi önskar er lycka till framöver. Ännu en gång grattis till en jäkligt bra platta
JS - Tackar! Påpeka gärna att vi har en Facebooksida där man kan följa bandet (och gilla sidan!!), samt att skivan finns på Spotify, iTunes m fl nätkanaler, om man nu inte vill köpa cd´n.
SJ - Tack själv.
Intervjun gjord 2014-08-05
Peter Frank
Kommentar; Ni kommer i kontakt med bandet Pingvinorkestern genom
info@pingvinorkestern.se