Thomas Wiehe
som tillsammans med Lars ”Ferne” Fernebring är aktuell för Riffets arrangemang på Kulturhuset den 18 februari 2011. Thomas och Ferne kommer då att tolka Bob Dylan i ett arrangemang där Riffet samarbetar med ABF Trelleborg.
Du har nu signerat en av dina skivor, (se bild). Innan denna skiva så spelade du in ”Drömskugga” 1974, kan du berätta lite om denna plattan? Det var min andra skiva efter ”I rummet intill” som hade fått bra recensioner. Skivbolaget Silence ville att jag skulle spela in en skiva till och det blev då denna skiva ”Drömskugga”.. Jag hade till denna skiva redan klart med en hel del av materialet som då inte fått plats på min första skiva så mycket var redan klart. Denna skiva såldes lite mindre och en del tyckte den var ganska flummig.
Sedan kom det en del andra skivor bl a ”Tårta och raketer”? På denna skiva känner man igen en del av musikerna som t ex Fjellis som var med på de första av mina skivor. Andra som var med var Mikael Wiehe och Frans Sjöström, som då tillhörde en del av Malmö eliten inom musiken. Namnet ”Tårta och raketer” kan kopplas till det världsliga och den inre själen.
Skivan blev precis färdigspelad innan jag åkte till Frankrike för en meditationskurs. Där emellan släppte jag skivan ”Mögel” som var lite mer folklig och tillbaks från det introverta, denna skiva såldes riktigt bra.
Skivan ”Fågeln i mej” spelades in 1980 med bandet Hullimullan Band, var detta ett tillfälligt band? Ja, det var i stort sett medlemmarna i Grus i Dojan, närmare bestämt 4 st medlemmar. Skivan spelades in i en studio i källaren på Kronprinsen. Tyckte själv det var en bra skiva som tyvärr sålde lite sämre. Hullimullan Band var ett tillfälligt band, förutom skivan så blev det ca 5 spelningar
På din hemsida kan man läsa ”att musiken följt mig sedan 1960 talet”? Först var det framför allt jazz som jag och min bror Mikael lyssnade på.Sedan kom popen och då framför allt Beatles, Bob Dylan och Simon & Garfunkel. Jag köpte Beatles första skiva och detta är det enda band som jag följt genom åren och de har inneburit en stor inspirationskälla för mig. Beatles spelade inte ”bara rakt av” utan de var väldigt experimenterande och spännande på sina skivor. Jag och min bror bildade på 60 talet bandet Moccers innan det bar av till Paris.
Man kan i boken Bob Dylan ”Visa oss vinden ” läsa om dig som 70 talets förvirrade mix av revolutionär politik och gröna vågen ideal. Soloartist ensam på scen med gitarr och munspelet i stativ runt nacken? Bob Dylan har klart påverkat mig, bl a de långa låtarna med berättande texter, inget föreställande i sången utan för min del blev det att jag sjöng på skånska. Kanske även en viss likhet att vi båda är ganska svåra att komma in på livet och att sjunga både politiska och andliga låtar. För mig blev det även en gröna vågen sida.
I boken 99 proggplattor” finns det avsnitt om dig och skivan ”I rummet intill”, man kan läsa att Thomas Wiehe är en framstående gitarrist. Hur viktigt är musiken kontra texten i dina låtar? En bra låt kännetecknas av att musik, melodi och text skall hålla ihop. För mig är gitarrspelet väldigt roligt och jag spelar mycket, texterna kan vara lite svårare att få ihop.
Proggtiden som var en stark rörelse på 70 talet. Vad betydde den för dig? Som artist var man på 70-talet inne i den tidens musik som innehöll politik, kärlek, miljö och andlighet. Att sjunga på svenska och då för min del på skånska kändes naturligt, det ingick liksom i musiksammanhanget. Många var glada amatörer och detta var tillåtet på den tiden, mycket glädje och entusiasm.
Hur ser musikåret 2011 ut för dig? Jag har en del samarbete med Pernilla Södergren och Peter Elmberg som jag hoppas att fortsätta med detta år- Midnattskören från Lund under ledning av Gösta Petersen och jag har just avslutat ett större körarbete (Hallå, det är bara jag” – Thomas Wiehe möter Midnattskören) och nu fortsätter jag med Ferne och duktiga musiker som Martin Landgren, och Dan Gisen Malmqvist och förhoppningsvis med andra körer
Jag har många olika program som innehåller ett brett utbud för alla åldrar. Bland annat spelar jag ju mycket barnteater.
Vad ligger på skivtallriken just nu? Det är en skiva med Miten, en skiva jag gärna återkommer till.
Vinyl eller cd? Vinyl känns bättre, vinylen har kommit tillbaks och den kanske rent av överlever cdskivan.
Den 18 februari har vi ett arrangemang i Trelleborg där du och Ferne skall tolka Bob Dylan. Ett arrangemang som var vår, Riffets, första arrangemang och som vi firar 5 år med och samtidigt ser som en liten hyllning inför Bob Dylans 70 årsdag den 24 maj i år. Vad kan vi ha för förväntningar på detta arrangemang? Ferne sjunger på sin skånska och han kan sin Bob Dylan och står för det mesta pratat, vilket innebär att mellansnacket är intressant och spännande. Jag kompar honom då på gitarr, det skall bli roligt att komma tillbaks.
Är där någon artist du kan rekommendera till oss som arrangörer, menar då Riffet,? Midnattskören här från Lund är en bra kör båda roliga och folkliga. Blandad repertoar med många internationella inslag. En kör på 40 personer som kan vara intressanta att lyssna på. Grus i Dojan är alltid roliga att lyssna på, de skapar en god stämning i rätt forum Skall vi ta någon yngre artist så får det bli Emil Jensen
Vi i Riffet tackar dig, Thomas och önskar dig samtidigt lycka till framöver med alla de olika program du har. Vi ser alla fram emot spelningen i Trelleborg den 18 februari kl 19.00 på Kulturhuset
Intervju gjord av Peter Frank 2011-01-18
Musikföreningen Riffet Trelleborg
Mer om Thomas Wiehe finns på Thomas hemsida:
www.thomaswiehe.se och www.galaxteatern.se och http://thomaswiehe.wordpress.com/